Πτώση για τις πωλήσεις Η/Υ

Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ελληνική αγορά κατά το 3ο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (prelim results) της IDC, το ποσοστό μείωσης στις πωλήσεις σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλες τις κατηγορίες, για επαγγελματίες αλλά και οικιακούς καταναλωτές, έφτασε το 27,5%, γεγονός που δημιουργεί εκ νέου αναστάτωση και αγωνία στην αγορά. Και αυτό γιατί επιβεβαιώνονται τα δυσμενή σενάρια σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο, οπότε είχε παρατηρηθεί περιορισμός

των απωλειών.


H μεγάλη απογοήτευση ήρθε, όμως, από τις πωλήσεις των φορητών υπολογιστών, η μείωση των οποίων έφτασε το ποσοστό του 32,5%, σε σύγκριση με τους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές των οποίων οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7%. Στο γεγονός αυτό, δηλαδή στις απώλειες που κατέγραψαν οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οφείλεται κατά κύριο λόγο η πίεση που ασκείται στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και αυτό γιατί σε όλα τα προηγούμενα τρίμηνα της ευημερίας, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κρατούσαν τα ηνία του κλάδου. Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων αντιπροσώπευαν μια κατηγορία καταναλωτών με υψηλό δείκτη τεχνολογικής κατάρτισης, νέοι κατά κύριο λόγο στην ηλικία, συγκεκριμένων επαγγελματικών και οικονομικών προδιαγραφών. Η μείωση της ζήτησης από τη συγκεκριμένη κοινωνική και επαγγελματική ομάδα αναμένεται να καθορίσει σημαντικά την πορεία του κλάδου και στα επόμενα τρίμηνα. Μάλιστα, ιδιαίτερη πίεση έχουν δεχτεί οι πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους οικιακούς καταναλωτές που σημαίνει πως μαθητές, φοιτητές και οικογένειες έχουν περιορίσει κατά πολύ τις δαπάνες για τεχνολογία, οι οποίες πλέον τείνουν να ενταχθούν εκ νέου στα είδη πολυτέλειας, όπως συνέβαινε πριν από αρκετά χρόνια. Οι πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για οικιακούς χρήστες μειώθηκαν κατά 45,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, οι πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματίες χρήστες μειώθηκαν κατά 6,5%.


Συνολικά, στο 3ο τρίμηνο του 2011 στην Ελλάδα πωλήθηκαν 157.041 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σε σύγκριση με 261.551 τεμάχια που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών με το υψηλό μερίδιο αγοράς βρίσκονται οι Hewlett Packard, Πλαίσιο, Dell, Toshiba, Sony.

Keywords
Τυχαία Θέματα