Πρόοδος γνωμοδοτήσεων για την Ψηφιακή Σύγκλιση

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» δημοσιεύει κατάλογο γνωμοδοτήσεων που έχει εκδώσει.


Οι γνωμοδοτήσεις γίνονται επί των σχεδίων τευχών δημοπράτησης πράξεων και σχεδίων συμβάσεων που ολοκληρώθηκαν από 01/6/2012 έως 30/6/2012.


Συνολικά, στο διάστημα αυτό, έχουν ολοκληρωθεί 49 γνωμοδοτήσεις. Από αυτές:
• 30 αφορούν σχέδια τευχών δημοπράτησης για υποέργα πράξεων προϋπολογισμού 29 εκ ευρώ. Επισημαίνεται ότι 22 εξ αυτών είναι αρνητικές, συνεπώς θα πρέπει να επανυποβληθούν το ταχύτερο δυνατό.
• 18

αφορούν σχέδια συμβάσεων προϋπολογισμού 8,5 εκ ευρώ. Επισημαίνεται ότι 7 εξ αυτών είναι αρνητικές.
• 1 αφορά τροποποίηση σύμβασης, προϋπολογισμού 97 χιλ ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι, για την υποβοήθηση των Δικαιούχων, η ΕΥΔ ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση και η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού έχουν δημοσιεύσει την 2η έκδοση του Πρότυπου Τεύχους Διακήρυξης Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού. Οι Δικαιούχοι καλούνται να το ακολουθούν με τις κατάλληλες προσαρμογές όπου απαιτείται, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη σύνταξη των τευχών Δημοπράτησης. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται, επιπλέον, να εξασφαλιστεί στο μέτρο του εφικτού, η αποφυγή επανυποβολής τευχών για 2η γνωμοδότηση από την ΕΥΔ ΕΠ ΨΣ, με στόχο να επιταχυνθεί η προκήρυξη των πράξεων.


Όσον αφορά την πρόοδο των διαγωνιστικών διαδικασιών ενταγμένων υποέργων στο Ε.Π «Ψηφιακή Σύγκλιση», σημειώνονται τα εξής:
Μέχρι σήμερα, έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για 71 υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 199,6 εκ ευρώ και αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών από τις αρμόδιες επιτροπές των δικαιούχων, προκειμένου να προχωρήσει η συμβασιοποίησή τους. Μάλιστα, για τα 27 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 94,3 εκ ευρώ, η κατάθεση προσφορών ελαβε χώρα εντός του 2011, δηλαδή έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Συνεπώς, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των περισσοτέρων εξ αυτών, ελλοχεύει κίνδυνος μη ολοκλήρωσής τους εντός της προγραμματικής περιόδου.


Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως ενδεικτικά η on-line εξυπηρέτηση Δικηγόρων, Δικαστών και Πολιτών, η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών, η καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ελληνικής Αστυνομίας, κ.α.


Η καθυστέρηση υλοποίησης των έργων αυτών – πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας – κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην επιβεβλημένη, πλέον, διοικητική αναδιάρθρωση του κράτους και των υπηρεσιών του. Η δυσχέρεια, συχνά, των φορέων που αποτελούν τους δικαιούχους των πράξεων να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις απαιτήσεις που συνεπάγεται η υλοποίηση και διαχείριση των συγκεκριμένων ψηφιακών παρεμβάσεων, πολλ

Keywords
Τυχαία Θέματα