Περνά σε Ρώσους η Turkcell;

Ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Μεχμέτ Καραμεχμέτ κινδυνεύει να απολέσει το πλειοψηφικό του ποσοστό στην Turkcell από την ρωσική Alfa.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Καραμεχμέτ διαμέσου του ομίλου του, της Cukurova Group, θα πρέπει να καταβάλει τον επόμενο μήνα το ποσόν των 1,4 δισ. δολ. ειδάλλως θα

απολέσει το πλειοψηφικό του ποσοστό στην Turkcell. Τα σχετικά υπαγορεύει δικαστική απόφαση, την οποία σκοπεύει να εφεσιβάλει ο Μεχμέτ Καραμεχμέτ. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2011 το δικαστήριο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων έδωσε εντολή στον τουρκικό όμιλο να καταβάλει σε αυτό 1,4 δισ. δολάρια εντός 90 ημερών, εάν δεν ετίθετο άμεσα σε εφαρμογή προηγηθείσα δικαστική απόφαση του Ιουλίου 2011. Βάσει της τελευταίας απόφασης, η Cukurova Group χρεοκόπησε εξαιτίας δανείου 1,4 δισ. δολαρίων στην Alfa και κατά συνέπεια η Alfa δικαιούτο τις μετοχές, τις οποίες παρείχε ως εγγύηση ο κ. Καραμεχμέτ. Εάν, όμως, ο Τούρκος μεγιστάνας μπορέσει να καταβάλει το προαναφερθέν ποσόν, τότε θα ανακτήσει τον έλεγχο των μετοχών της Turkcell. Ωστόσο, η υποχρέωσή του θα ισχύει, ακόμα και αν στη βαθμίδα του εφετείου η απόφαση εξαχθεί υπέρ του. Εκπρόσωπος της Alfa δήλωσε πως η εταιρεία γνωρίζει τη δικαστική απόφαση και, εάν ο κ. Καραμεχμέτ δεν καταβάλει τα χρήματα, τότε θα αναλάβει τον έλεγχο των μετοχών του. Ο Τούρκος μεγιστάνας το 2005 είχε πουλήσει σχεδόν το ήμισυ του πλειοψηφικού του μεριδίου, το οποίο κατείχε στην Turkcell, με αποδέκτρια τη ρωσική Alfa. To εναπομείναν 50% των μετοχών χρησιμοποιήθηκε από τον όμιλό του, Cukurova, υπό μορφή εγγυήσεων, αν και ο κ. Καραμεχμέτ ισχυρίζεται ότι το 2007 αποπειράθηκε να εξοφλήσει το δάνειο. Ωστόσο, η Alfa εμμένει στο ότι έχει δικαιοδοσία επί των μετοχών του. Σε ηλεκτρονική του επικοινωνία με τους Financial Τimes, ο κ. Καραμεχμέτ δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι «πρωτοφανής» και υπογράμμισε πως η ρωσική Alfa ούτε καν έχει ζητήσει από την Cukurova να προβεί στην πληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, η Alfa συνεργάζεται με την άλλη μέτοχο της Turkcell, την TeliaSonera. Η τελευταία κατηγορεί την Cukurova ότι αθέτησε συμφωνία που είχε κλείσει μαζί της και αφορούσε την πώληση μετοχών της Turkcell. Ο Μεχμέτ Καραμεχμέτ απορρίπτει τις κατηγορίες, αλλά το αρμόδιο όργανο διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου έδωσε την εντολή να καταβάλει στην TeliaSonera 932 εκατ. δολάρια μαζί με τον τόκο. Ο Τούρκος μεγιστάνας εμμένει στο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η καταβολή του εν λόγω ποσού και μέχρι στιγμής δεν έχει πληρώσει τίποτε. Κατόπιν τούτων, η TeliaSonera και η Alfa αναζητούν τρόπους για να λάβουν τα δεδικασμένα μέσω των διεθνών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Cukurova Group.

Keywords
Τυχαία Θέματα