Παρακολουθούσαν και την Ελλάδα

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν σταματούν, αφού αποκαλύφηκε στόχος έγινε η χώρα μας.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian στόχος των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), έγιναν 38 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Προηγήθηκαν οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο από την αμερικανική κατασκοπεία δεν φαίνεται να γλίτωσε ούτε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.


Σύμφωνα με την Guardian, η επιχείρηση παρακολούθησης της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ονομάστηκε «Μπλάκφουτ» και αυτή που είχε στόχο την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον «Ουάμπας». Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ουάσιγκτον ήταν στόχος μιας επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Μπρινό», ενώ η παρακολούθηση της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ έφερε την κωδική ονομασία «Πάουελ» και η επιχείρηση εναντίον της ελληνικής πρεσβείας την ονομασία «Κλοντάικ».


Επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Der Spiegel ανέφερε πως το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας φέρεται να είχε στόχο και τους θεσμούς της Ε.Ε., ενώ η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που παρακολουθείται περισσότερο» από την NSA, με 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές και ιντερνετικές συνδέσεις να παρακολουθούνται κάθε μήνα.
Σύμφωνα με το περιοδικό, μια «φυσιολογική» ημέρα κατασκοπείας αφορά περίπου 15 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις καταγεγραμμένες στη Γερμανία, έναντι περίπου δύο εκατομμυρίων καθημερινά στη Γαλλία.


Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν όχι μόνον η εγκατάσταση μικροφώνων μέσα στο κτήριο της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, αλλά και η διείσδυση στο δίκτυο πληροφορικής που επέτρεπε σ” αυτούς που παρακολουθούσαν να διαβάζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα εσωτερικά έγγραφα. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στον ΟΗΕ παρακολουθείτο με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα αυτά, στα οποία οι Ευρωπαίοι αναφέρονται ρητά ως «στόχοι προς προσβολήν».


Keywords
Τυχαία Θέματα