Νέα τεχνολογία της Kaspersky Lab

Η Kaspersky Lab ανακοινώνει ότι οι ειδικοί της έχουν αναπτύξει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια προηγμένη τεχνολογία η οποία βελτιώνει τη χρήση των υπολογιστικών πόρων.


Η πατέντα No2475819 που έχει επικυρωθεί από τη Rospatent (τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) περιγράφει μια μέθοδο εντοπισμού και αφαίρεσης των registry branches, των αρχείων, των διαδικασιών και άλλων αντικειμένων που καταναλώνουν τους πόρους του συστήματος χωρίς να κάνουν τίποτα χρήσιμο.


Με

την πάροδο του χρόνου, τα αποκαλούμενα αρχεία junk συσσωρεύονται σε κάθε υπολογιστή – τόσο στους οικιακούς όσο και στους επαγγελματικούς υπολογιστές. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προσωρινά αρχεία, κάθε είδους πρόσφατες λίστες λειτουργιών, πρωτόκολλα, περιεχόμενα της μνήμης του πυρήνα ή ολόκληρα τα περιεχόμενα του λειτουργικού συστήματος (dumps), κτλ. Ενώ καταναλώνουν τους υπολογιστικούς πόρους του υπολογιστή (π.χ. τη χωρητικότητα του δίσκου), δεν προσφέρουν κανένα όφελος και κάποιες φορές απλά επιβραδύνουν την απόδοσή του. Παρόλα αυτά, τα λειτουργικά συστήματα δεν προσφέρουν συγκεκριμένα εγαλεία για τον καθαρισμό όλων αυτών των junk. Η μέθοδος που περιγράφεται στη συγκεκριμένη πατέντα έχει ως στόχο να λύσει αυτό το πρόβλημα.


Η τεχνολογία αναλύει όλα τα αχρησιμοποίητα στοιχεία που επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος και στη συνέχεια εντοπίζει και απομακρύνει εκείνα που επιβαρύνουν το σύστημα αλλά δεν έχουν καμία αξία για το χρήστη τη δεδομένη στιγμή (π.χ. τα στοιχεία/δεδομένα που δεν απαιτούνται από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή).


Οι περισσότερες από τις άλλες τεχνολογίες που προσπαθούν να απομακρύνουν τα junk από το σύστημα, στοχεύουν απλά στην απομάκρυση του μεγαλύτερου αριθμού των αχρησιμοποίητων αντικειμένων. Παρόλα αυτά, δεν αναλύουν την επίδραση τους στο σύστημα ούτε την επίδραση της αφαίρεσής τους. Δηλαδή, απλά «τακτοποιούν» το σύστημα, χωρίς να υπολογίζουν κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η τεχνολογία της Kaspersky Lab μπορεί να εντοπίσει τα junk στοιχεία που απαιτούν τους περισσότερους πόρους και να τα διαγράψει πριν από άλλα αντικείμενα που απαιτούν λιγότερους πόρους.


«Όταν χρειάζεται να καθαρίσεις ένα δωμάτιο το συντομότερο δυνατό και να αξιοποιήσεις αμέσως αυτό το χώρο για καλύτερη χρήση, προφανώς, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να ξεφορτωθείς τα πράγματα που καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και μετά να ανησυχήσεις για τα υπόλοιπα. Ακολουθήσαμε αυτή την αρχή για να αναπτύξουμε αυτή την τεχνολογία», δήλωσε ο Oleg Zaitsev, δημιουργός της κατοχυρωμένης τεχνολογίας.


Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αξιοποίηση και της επιπλέον απόδοσης από παλαιότερους υπολογιστές οι οποίοι διαθέτουν πολλές εφαρμογές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μηχανήματα μπορούν να τρέξουν μέχρι και 10% γρηγορότερα.


Δύο από τις σημαντικότερες εργασίες τις οποίες αυτή η τεχνολογία υποστηρίζει, είναι η βελτίωση της λειτουργικής μνήμης και της χωρητικότητας του δίσκου, καθώς και η προληπτική συντήρηση των δικτύων των υπολογιστών από τους διαχειριστές τους – ιδιαίτερα σημαντικό για τα εταιρικά δίκτυα.


Παρόλο που η πατέντα κατοχυρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, η τεχνολογία έχει ήδη εφαμροστεί με επιτυχία στις καταναλωτικές λύσεις Kaspersky Internet Security και Kaspersky PURE καθώς και στις εταιρικές λύσεις Kaspersky Endpoint Security for Windows, Kaspersky Endpoint Security for Business και Kaspersky Security for Virtualization. Είναι επίσης διαθέσιμη στη δωρεάν υπηρεσία Kaspersky Virus Removal Tool.


H Kaspersky Lab συνεχίζει να βελτιώνει το χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας που διαθέτει. Από τις αρχές Μαρτίου του 2013, αυτό το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περισσότερες από 130 πατέντες που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην ΕΕ και στην Κίνα. Η κατοχύρωση 200 άλλων εφαρμογών βρίσκεται σε εκκρεμότητα με τα γραφεία κατοχύρωσης αυτών των κρατών.


Keywords
Τυχαία Θέματα