Εργασιακή ειρήνη στον ΟΤΕ

Τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων φαίνεται να φτάνουν τελικά στο τέλος τους με τον ΟΤΕ και τους εργαζόμενους να καταλήγουν σε συμφωνία για τα εργασιακά.Συμφωνήθηκε χθες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, το πλαίσιο σύναψης τριετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι βασικότεροι όροι περιλαμβάνουν:•
Εξασφάλιση της εργασίας για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ. Η εταιρεία δεσμεύεται να μην επιβάλει εκ περιτροπής εργασία ούτε να προχωρήσει σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους κατά το διάστημα ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης που θα υπογραφεί.• Μείωση κόστους προσωπικού. Οι μισθολογικές βαθμίδες θα είναι μειωμένες κατά 12% το 2012, κατά 11% το 2013 και κατά 10% το 2014 έναντι των σημερινών και επανέρχονται στα σημερινά επίπεδα από 1.1.2015.• Μείωση εβδομαδιαίου ωραρίου. Το ωράριο πλήρους απασχόλησης διαμορφώνεται σε 35 ώρες εβδομαδιαίως και επανέρχεται στις 40 ώρες από 1.1.2015.
Η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση στα αρμόδια όργανα των μερών.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε:
«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας διασφαλίζοντας την ομαλή της λειτουργία. Βρήκαμε κοινό τόπο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη μείωση του κόστους προσωπικού χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε απολύσεις. Η συμφωνία αυτή είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μία ανταγωνιστική και αποδοτική εταιρεία, εξασφαλίζοντας τις μελλοντικές επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ώστε να προσφέρουμε ποιοτικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, να συμβάλλουμε στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας και να ενισχύσουμε την αξία για τους μετόχους.»
«Αγκάθι» ο Λογαριασμός Νεότητας«Μελανό» σημείο στη συμφωνία των δύο πλευρών παραμένει ο Λογαριασμός Νεότητας, όπου οι εργαζόμενοι καταβάλλουν ένα χαμηλό πόσο κάθε μήνα και τα παιδιά τους έπαιρναν αποζημίωση μέχρι 28.000 ευρώ όταν ενηλικιωνόταν. Η διοίκηση ζήτησε την κατάργηση του λογαριασμού, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία. Με βάση τη συμφωνία που έγινε το 1973 οι εργαζόμενοι για κάθε 1,47 ευρώ που καταβάλλουν το μήνα για κάθε ανήλικο παιδί θα πρέπει ο ΟΤΕ να τους αποδίδει 63 ευρώ.Η διοίκηση είχε προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής, προκειμένου ο λογαριασμός να πάψει να δημιουργεί «μαύρες τρύπες». Υπενθυμίζεται ότι ο λογαριασμός πέρυσι κόστισε στον ΟΤΕ σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δημιουργήσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις στα 300 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα