Μπορεί το Readbug να γίνει το Spotify των indie περιοδικών;

Το εγγλέζικο Readbug αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ στον τομέα των εκδόσεων ο οποίος εδώ και περίπου μια δεκαετία προσπαθεί να επιβιώσει παγκοσμίως. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία προσεγγίζει ανεξάρτητα, κλασσικά και καλτ περιοδικά προκειμένου να τα προσθέσει στο «μπουκέτο» της. Όλα είναι επιλεγμένα ένα προς ένα και απευθύνονται σε όλους εκείνους τους «περίεργους και δημιουργικούς τύπους» που αποτελούν άλλωστε και το κοινό της εφαρμογής.

Το Readbug δραστηριοποιείται για την ώρα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί το μοντέλο του «κουβά»

μετά συνδρομής: έναντι £9,99/μήνα, προσφέρει πρόσβαση σε όλη τη γκάμα τίτλων που διαθέτει, λαμβάνοντας παράλληλα και push ενημερώσεις για ό,τι τους ενδιαφέρει. Όλο το περιεχόμενο διατίθεται επί πληρωμή (οπότε ξεχνάτε μοντέλα τύπου freemium) ενώ τα έσοδα διανέμονται κατά 30% στη Readbug Limited και κατά 70% στους δημιουργούς και εκδότες των περιοδικών. Από αυτό το 70%, σε κάθε περιοδικό αναλογεί ποσό βάσει του πόσο διαβάστηκε αυτό τον κάθε μήνα συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Ο Μάθιου Χάμετ, συνιδρυτής και CEO της Readbug Limited, άνθρωπος με πείρα στο κομμάτι των εκδόσεων, φιλοδοξεί να μετατρέψει το Readbug «στο Spotify των εκδόσεων». Ο στόχος του βέβαια δεν είναι και απόλυτα ορθός αφού στο Spotify μπορεί κανείς να βρει όλα τα είδη μουσικής (ή σχεδόν όλα), την ώρα που το Readbug απευθύνεται ως επί το πλείστον σε πολλά, μικρά niche κοινά. Για τη χρηματοδότηση του Readbug, ο Χάμετ κατέφυγε στο crowdfunding με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι εντυπωσιακή: στον πρώτο γύρο ζητώντας £50 χιλιάδες συγκέντρωσε £75 ενώ τώρα έχει συγκεντρώσει περί τις £100 χιλιάδες αναζητώντας ωστόσο £500.

Η πλατφόρμα του Readbug προσφέρει αυτή τη στιγμή 50 διαφορετικά περιοδικά. Σύντομα σε αυτά θα προστεθούν ακόμα 10 ενώ ο στόχος των ανθρώπων του είναι να φτάσουν τα 125 του χρόνου τέτοια εποχή. Τα 9.000 downloads της εφαρμογής, της έχουν φέρει 3.000 μοναδικούς εγγεγραμμένους χρήστες, αριθμός αν μη τι άλλο ελπιδοφόρος, δεδομένου πως μιλάμε αυστηρά για τη βρετανική αγορά κα δη κατά βάση την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου!

Χώρος υπάρχει πάντως όπως επίσης και indie προτάσεις περιοδικών αλλά και κοινό που μπορεί να διαθέσει το ποσό που θα έδινε για δυο-τρεις καφέδες τον μήνα για να έχει πρόσβαση στα αγαπημένα του περιοδικά. Μόλις το Readbug ανοίξει δε τα φτερά του και αρχίσει και εξαπλώνεται παραέξω, ίσως τότε να μπορούμε να μιλάμε όντως για μια πλατφόρμα-Spotify στον χώρο της.

Keywords
Τυχαία Θέματα