Βγάζουμε τους φορτιστές απ’ τις πρίζες όταν δεν λειτουργούν;

Οι φορτιστές έχουν γίνει πλέον αυτό που λέμε “commodity”. Ο καθένας από εμάς έχει για το smartphone και το tablet του έναν στο σπίτι κι έναν στο γραφείο «για να μην τους πηγαινοφέρνει». Το πιθανότερο δε, είναι πως οι φορτιστές αυτοί βρίσκονται μονίμως συνδεδεμένοι στις ίδιες πρίζες και απλά όταν υπάρχει ανάγκη, ο κάτοχός τους βάζει το micro USB βύσμα τους στις συσκευές του και κάνει τη δουλειά του. Το ερώτημα όμως είναι ένα:

πρέπει να τους αφήνουμε «καρφωμένους» στις πρίζες και τα πολύπριζά μας αυτούς τους φορτιστές όταν δεν φορτίζουν κάτι;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να εξοικειωθούμε με έναν νέο όρο: το “vampire power”. Είναι το ρεύμα που ξοδεύουν όλες εκείνες οι συσκευές τις οποίες δεν κλείνουμε εντελώς παρά αφήνουμε σε standby mode. Πάρτε για παράδειγμα την τηλεόραση, τις κονσόλες σας, το laptop, ακόμα-ακόμα και τους φορτιστές που ξεμένουν στις πρίζες ενώ δεν φορτίζουν κάποια συσκευή. Πόσο είναι αυτό το ρεύμα; Αν και η κάθε συσκευή υποτίθεται πως αναφέρει, μπορείτε να το μετρήσετε κι οι ίδιοι. Θα χρειαστείτε απλά έναν μετρητή ενέργειας, είτε πρίζας, είτε χειρός. Τοποθετήστε τον στην πρίζα σας σε κάθε περίπτωση και συνδέστε τον με τις συσκευές που θέλετε να μετρήσετε για να βρείτε την «κατανάλωση-βαμπίρ» τους.

Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία πάντως, μετρήσεις που έχουν διεξαχθεί σε φορτιστές είναι καθησυχαστικές. Ένας μέσος φορτιστής λοιπόν, είτε είναι iPhone, είτε MacBook, είτε Chromebook, είτε 3DS, καταναλώνει κατά μέσο όρο… 0,0 W! Ναι, ΟΚ, προφανώς και η κατανάλωσή του δεν γίνεται να είναι εντελώς 0, όμως σκεφτείτε ότι είναι τόσο μικρή, σχεδόν αμελητέα, που ένας μετρητής δεν είναι σε θέση να την απεικονίσει! Σε πείραμα που διεξήχθη μάλιστα, ένας φορτιστής iPhone 6, ένας iPad Air, ένας MacBook Air (2013), ένας Surface Pro 2, ένας Chromebook και ένας Nexus 7, «έγραψαν» συνολικά 0,3 W! Αν υποθέσουμε ότι αυτοί παραμείνουν συνδεδεμένοι χωρίς να φορτίζουν τις συσκευές για τις οποίες προορίζονται όμως 365 ημέρες τον χρόνο, θα κάψουν συνολικά 2,628 kWh (24 ώρες x 365 ημέρες = 8.760 ημέρες x 0,3 W = 2.628 Wh = 2,628 kWh).

Με τις τιμές της ΔΕΗ, υπολογίστε ότι το κόστος για όλα αυτά θα ανέρχεται στα 0,35-0,40€ τον χρόνο, ποσό που αν μη τι άλλο κάθε νοικοκυριό (πόσο μάλλον ένα με τρεις συσκευές Apple, ένα Surface και Nexus 7) μπορεί να αντέξει! Αν θέλετε να το συγκεκριμενοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το ζήτημα, διαιρέστε τα 0,42€ (προσθέσαμε και 0,02€ για να βγει στρογγυλό το επόμενο νούμερο) με τον αριθμό των φορτιστών και θα δείτε ότι ο καθένας απ’ αυτούς σας κοστίζει 0,07€ για κάθε χρόνο που είναι μόνιμα συνδεδεμένος στην πρίζα χωρίς να φορτίζει όμως μία συσκευή!

Ακόμα κι αν οι υπολογισμοί δεν είναι ακριβείς (πάντα τέτοιου είδους συσκευές έχουν περιθώριο λάθος, φορτιστής από φορτιστή διαφέρει, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν να κάνουν με τη συνολική κατανάλωση κλπ), αντιλαμβάνεστε ότι τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι αστεία. Πιο πολλή λοιπόν θα είναι η προσπάθεια του «βάλε-βγάλε» έναν φορτιστή στις διάφορες πρίζες του σπιτιού επί έναν χρόνο, παρά τα ελάχιστα λεπτά με τα οποία θα επιβαρύνει τον ετήσιο (!) προϋπολογισμό σας η μόνιμη παραμονή του επί μίας πρίζας.

Keywords
Αναζητήσεις
φορτιστης πριζα, φορτιστές πριζα
Τυχαία Θέματα