OTE: Οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου

Στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το β’ τρίμηνο του 2012 αποτυπώνεται η ευεργετική επίδραση της μείωσης του κόστους.


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις του β’ τριμήνου, δηλώνοντας σχετικά: “Είμαστε ικανοποιημένοι με τις ισχυρές επιδόσεις μας το β’ τρίμηνο του έτους, έχοντας πετύχει προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξημένη κατά 2,4%, καθαρά κέρδη υψηλότερα κατά 68% και περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού μας κατά €151 εκατ. Αντιμετωπίζοντας δύσκολες

συνθήκες σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σε πολλές από τις αγορές μας, και να συγκρατήσουμε τη μείωση των εσόδων μόλις στο 5%. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι συνεχείς και στοχευμένες προσπάθειες μείωσης κόστους των τελευταίων ετών αποδίδουν καρπούς και ενισχύουν την κερδοφορία του Ομίλου. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν περισσότερο από 10%, με σημαντικές μειώσεις σε κάθε έναν από τους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 13% σε επίπεδο Ομίλου και 18% σε επίπεδο σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας. Επίσης, κατά το τρίμηνο επιτύχαμε περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, καθώς συνεχίσαμε να παράγουμε σημαντικές θετικές ταμειακές ροές”.


O τζίρος του ομίλου για το β’ τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στα 1,189 δις ευρώ, σημειώνοντας πτώση 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, παρουσιάζοντας μία περιορισμένη μείωση, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και του κανονιστικού περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του Ομίλου.


Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 68% το τρίμηνο, φτάνοντας τα €104,5 εκατ., σε σχέση με €62,2 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2011.Επιπλέον της υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας ΕΒΙΤDΑ, η βελτίωση των ενοποιημένων καθαρών κερδών οφείλεται και στην μείωση κατά €17,3 εκατ. των χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της μείωσης του δανεισμού καθώς και της κερδοφόρου επαναγοράς ομολόγων από την αγορά.


Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν σε €781,3 εκατ., σε σχέση με €851,6 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2011. Η κατά 8,3% μείωση οφείλεται άμεσα στα μέτρα μείωσης κόστους που πήρε ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού συνολικά μειώθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2011. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα έσοδα σε όλες τις βασικές λειτουργικές μονάδες του Ομίλου, με αξιοσημείωτη την κατά 11,4% μείωση στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας.


Αντανακλώντας τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης του κόστους και παρά τη μείωση κατά €65,8 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου, η ενοποιημένη προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA

Keywords
Τυχαία Θέματα