25.000 απολύσεις στην HP

Η Hewlett-Packard αναμένεται να προχωρήσει στην περικοπή 25.000 θέσεων εργασίας διεθνώς, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του δυναμικού της εταιρείας.


Η εταιρεία ετοιμάζεται να υλοποιήσει σειρά ενεργειών, με τις οποίες θα επιχειρηθεί να ανακτηθεί πολύτιμο έδαφος και να μετριασει τις απώλειες από λανθασμένες επιλογές και πανάκριβες εξαγορές που δεν αξιοποιήθηκαν, όπως έπρεπε. Από τις πρώτες αποφάσεις που θα υλοποιήσει η Hewlett Packard

είναι η εγκατάλειψη του webOS. Μόλις τον Απρίλιο του 2010 η HP ανακοίνωνε την εξαγορά της Palm με το ποσό των 1.2 δισ. δολαρίων με βασικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ελπιδοφόρας πλατφόρμας webOS σε smartphones και tablets, που θα κατασκεύαζε η ίδια η εταιρεία ακολουθώντας το μοντέλο της Apple. Προϊόντα των δύο πρώτων κατηγοριών, το HP TouchPad tablet και το HP Veer, δεν συνάντησαν την εμπορική επιτυχία που είχε προδιαγραφεί στα υψηλά κλιμάκια της ΗΡ, ενώ το κορυφαίο smartphone της εταιρείας, το HP Palm 3, θα συναντήσει τον ασφυκτικό ανταγωνισμό της Apple, της Samsung και των άλλων παικτών.


Στελέχη της Hewlett Packard εκτιμούν ότι η εταιρεία θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης του webOS μέσω τρίτων κατασκευαστών αφήνοντας να εννοηθεί κάποια πιθανή εξαγορά της πλατφόρμας, μια κίνηση όμως αρκετά επίφοβη για οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφερθεί σε μία πολύ ρευστή περίοδο της διεθνούς αγοράς ΤΠΕ. Πιο σημαντική όμως είναι η είδηση ότι ύστερα από αρκετά χρόνια η Hewlett Packard, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών, στον χώρο των Windows, αναζητά ανώδυνους τρόπους αποχώρησης από τη αγορά που την ανάδειξε με πιθανότερο σενάριο την πώληση του συγκεκριμένου τμήματος σε πιθανώς άπω ανατολική εταιρεία. Μόνο που αυτό το σενάριο δεν ξέρουμε αν τώρα πετύχει, όπως πριν από επτά χρόνια το αποτόλμησε η IBM το 2005 πουλώντας το τμήμα των PC στην κινεζική Lenovo.


Οι απολύσεις που θα ανακοινώσει η Μeg Whitman πρόκειται για μια δραματική επιχειρηματική απόφαση που θα συνοδεύεται από τεχνολογικές αλλαγές στρατηγικής σύμφωνα με τους αναλυτές. Μετά την Carleton(Carly) Fiorina και τον Mark Hurd, δύο CEO που έστρεψαν με επιτυχία σε νέους ορίζοντες της ΗΡ, ο διάδοχός τους, ο γερμανός Leo Αpotheker της SAP, ο οποίος δεν έκλεισε χρόνο στον τιμόνι της ΗΡ, δεν κατάφερε να επαναπροσανατολίσει την Hewlett-Packard προς τον μικρότερο μεν, αλλά πιο κερδοφόρο και ελπιδοφόρο τομέα του λογισμικού (software) και των υπηρεσιών από τον όλο και λιγότερο κερδοφόρο και παραδοσιακό τομέα του υλικού (hardware), που συνέχισε να κινείται η εταιρεία. Φαίνεται πως η απόφαση αυτή μπορεί να φαίνεται εύκολη «επί χάρτου», όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη να υλοποιηθεί και κυρίως να πετύχει, όπως το κατάφερε η ΙΒΜ, που πριν από έξι χρόνια έκανε την μεγάλη στροφή που άλλαξε άρδην την στρατηγική της στον χώρο των ΤΠΕ.


Keywords
Τυχαία Θέματα