Ζυμαρικά και έτοιμες σάλτσες: Γευστική πανδαισία «πασπαλισμένη» με καινοτόμα λανσαρίσματα

Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, τα ζυμαρικά αποτελούν την ευέλικτη, λαχταριστή και οικονομική λύση που «κοσμεί» πολύ συχνά το τραπέζι των καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα, το μέγεθος της αγοράς ζυμαρικών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με έρευνα της IMARC Group, η εν λόγω αγορά εκτιμήθηκε στα 22,8 δισ. δολάρια, το 2022, κι αναμένεται να φθάσει τα 25,8 δισ. δολάρια

μέχρι το 2028, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 1,5% κατά την περίοδο 2023-2028. Αντίστοιχα, και η αγορά έτοιμων σαλτσών βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με έρευνα της Data Bridge Market.

Συγκεκριμένα, η αγορά σάλτσας ζυμαρικών αποτιμήθηκε σε 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 κι αναμένεται να φτάσει την αξία των 17,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2029, με CAGR 7,50% κατά την περίοδο 2022-2029. Η μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς τα βολικά κι έτοιμα προς μαγείρεμα τρόφιμα, η ταχεία αστικοποίηση, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού αλλά και η επέκταση των δικτύων διανομής φαίνεται πως τονώνουν την ανάπτυξη της αγοράς.

Ζητούμενο η ευκολία
Ένας από τους κύριους παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια αγορά ζυμαρικών είναι η ολοένα κι αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για εύκολα γεύματα. Καθώς ο πολυάσχολος τρόπος ζωής γίνεται ο «κανόνας», οι καταναλωτές αναζητούν γρήγορες, γευστικές λύσεις και τα ζυμαρικά, με τον σύντομο χρόνο μαγειρέματος και τον ευέλικτο χαρακτήρα τους, «κουμπώνουν» σε αυτήν την τάση.

Τα άτομα έλκονται όλο και περισσότερο από την απλότητα και την προσαρμοστικότητα των ζυμαρικών, που τους επιτρέπει να δημιουργούν ικανοποιητικά γεύματα με ελάχιστη προσπάθεια. Αυτή η αλλαγή στις προτιμήσεις οδήγησε τις εταιρείες να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ζυμαρικών έτοιμων για μαγείρεμα, όπως προσυσκευασμένα γεύματα ζυμαρικών και επιλογές για φούρνο μικροκυμάτων.

Gluten-free και vegan εναλλακτικές
Με την πάροδο των χρόνων, μια σειρά ζυμαρικών από εναλλακτικά συστατικά αντί του σιταριού έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, επιτρέποντας στα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη να απολαύσουν ξανά τα αγαπημένα τους πιάτα.

Ακολουθώντας το παραπάνω διεθνές trend, η Μέλισσα Κίκιζας ΑΕΒΕ Τροφίμων παρουσίασε τη νέα της σειρά ζυμαρικών Melissa με άλευρα οσπρίων. Το νέο λανσάρισμα ακολουθεί την παρουσίαση των ζυμαρικών με 30% φρέσκο πολτό λαχανικών και έχει σκοπό να αναδείξει τη νέα καινοτομία της εταιρείας, στο πλαίσιο της plant based διατροφής.

Τα νέα ζυμαρικά παρασκευάζονται από 50% σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και 50% αλεύρι κόκκινης φακής, αρακά και ρεβιθιού. Επίσης, διαθέτουν φώσφορο και αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και μαγγανίου. Επιπλέον, το Κοράλλι Ριγέ με Κόκκινη Φακή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, το Σπαγγέτι με Ρεβίθι και οι Πλεξούδες με Αρακά είναι πηγή φυτικών ινών, ενώ οι τελευταίες αποτελούν και πηγή σιδήρου.

Ο ιδανικός «καμβάς» για μαγειρική δημιουργικότητα
Η παγκόσμια αγορά ζυμαρικών ωθείται από την αυξανόμενη δημοτικότητα των διαφορετικών κουζινών και γεύσεων. Καθώς η παγκοσμιοποίηση συνδέει τους πολιτισμούς και διευρύνει τους γαστρονομικούς ορίζοντες, οι καταναλωτές είναι πιο «ανοιχτοί» στον πειραματισμό με διαφορετικά πιάτα ζυμαρικών, εμπνευσμένα από ποικίλες παραδόσεις.

Αυτή η τάση οδηγεί τη ζήτηση για μια μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών, διαφορετικών σχημάτων, μεγεθών και γεύσεων που ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς ουρανίσκους και προτιμήσεις. Οι εταιρείες ανταποκρίνονται σε αυτό το trend, παρουσιάζοντας καινοτόμες επιλογές ζυμαρικών που εμπλουτίζονται με μοναδικά συστατικά και καρυκεύματα, καλύπτοντας τόσο παραδοσιακές όσο κι εξωτικές γεύσεις. Αυτή η στροφή προς την υιοθέτηση παγκόσμιων γεύσεων όχι μόνο διατηρεί «ζωντανό» το ενδιαφέρον για τα ζυμαρικά, αλλά τα μετατρέπει στον ιδανικό «καμβά» στον οποίο «ξεδιπλώνεται» η μαγειρική δημιουργικότητα, τοποθετώντας τα ανάμεσα στα πιο δυναμικά segments της αγοράς.

Πληθώρα χορηγιών και events
Τα brands της κατηγορίας δίνουν δυναμικό «παρών» σε αθλητικές εκδηλώσεις ως χορηγοί, διοργανώνοντας, παράλληλα, εκθέσεις με στόχο να προάγουν την ποιοτική διατροφή. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 10 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου, το Μετρό «ντύθηκε» στα χρώματα της Melissa, η οποία το μετέτρεψε σε έκθεση φωτογραφίας. Με συνοδοιπόρο τον φωτογράφο Τάσο Βρεττό που περιηγήθηκε στον θεσσαλικό κάμπο και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρισα, η Melissa έφερε στη δημοσιότητα ένα φωτογραφικό λεύκωμα με αυθεντικό υλικό.

Ο Τάσος Βρεττός ανέδειξε τη φροντίδα που χρειάζεται ο καρπός του σιταριού για να καταλήξει σε ένα πιάτο ζυμαρικών Melissa, αποτυπώνοντας στιγμιότυπα από όλη τη διαδικασία παραγωγής. Αφορμή για την ενέργεια αποτέλεσε η νέα συσκευασία της Melissa που σηματοδοτεί το όραμα για έναν κόσμο που τρέφεται και ζει ποιοτικά. Επιπλέον, χορηγός στο φετινό Spetses Mini Marathon και στο Zagori Mountain Running ήταν η Melissa, ενώ υπήρξε και υποστηρικτής στο B2Run Aθens 2023, το corporate running party που καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, προσφέροντας ζυμαρικά Melissa στους συμμετέχοντες, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα δρόμου.

Από την πλευρά της, η Barilla υποστήριξε, για ακόμα μια χρονιά, τον φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου «No Finish Line Athens», που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Μαΐου, στην Αγορά Καλατράβα του Ολυμπιακού Σταδίου. Ως μεγάλος υποστηρικτής και χορηγός «ενέργειας», μοίρασε γεύματα με ζυμαρικά και σάλτσες Barilla στους δρομείς του 7ου No Finish Line Athens, που έτρεξαν για το «Μαζί για το Παιδί». Ο συνεχόμενος αγώνας 100 ωρών αλλά και οι παράλληλοι αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν με συνολική συμμετοχή 8.000 δρομέων, ξεπέρασαν τον στόχο των 80.000 χιλιομέτρων, με τον φετινό μετρητή να «κλείνει» με 93.937 χιλιόμετρα, που μετατράπηκαν σε 29.537 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες του «Μαζί για το Παιδί». Η Barilla, λοιπόν, έδωσε το «παρών», τόσο με τη συμμετοχή της Barilla Running Team, που έτρεξε μαζί με τους χιλιάδες δρομείς όσο και με ένα Barilla Pasta Party.

In The News

Σε rebranding προχώρησε, πρόσφατα, η Melissa Κίκιζας, παρουσιάζοντας τη νέα συσκευασία Melissa αλλά και το νέο εταιρικό logo, τα οποία επιμελήθηκε η 2Yolk Branding & Design Agency, εγκαινιάζοντας τη νέα τους συνεργασία. Το concept του νέου της logo «αφηγείται» οπτικά την ιστορία της εταιρείας, από την ίδρυσή της, το 1947. Επιπλέον, το στοιχείο της «γης» συμβολίζει το όραμα του ιδρυτή της, Αλέξανδρου Κίκιζα, να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.H Maggi ανέθεσε στην Ginger Communications την επιμέλεια υλοποίησης επικοινωνίας στο κομμάτι του influencer marketing. Η Maggi είναι διεθνές brand με καρυκεύματα, στιγμιαίες σούπες και ζυμαρικά, το οποίο εξαγοράστηκε από τη Nestlé, το 1947.Η Barilla και η Ακαδημία της, Academia Barilla, έψαξε βαθιά στις ιταλικές ρίζες της και κάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τροφίμων για να δημιουργήσει την Open Carbonara, μία συνταγή που θα την απολαύσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τρώνε halal, kosher, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη και vegan. Αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, του Open Recipes, σχετικά με το συμπεριληπτικό φαγητό, ώστε να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση γύρω από την προσαρμοστικότητα στη διατροφή.

Συνεργασία… τιτάνων!
Τις δυνάμεις της με την εταιρεία αλκοολούχων ποτών Pernod Ricard ένωσε η Kraft Heinz με σκοπό να παράγει μια limited edition σάλτσα για ζυμαρικά με βότκα, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο απροσδόκητες συνεργασίες της χρονιάς. Και το όνομα αυτού, Heinz Absolut! Η εν λόγω συνεργασία προέκυψε σε συνέχεια ενός trend το οποίο είχε εισάγει πρώτη στα social media, το 2020, το μοντέλο Gigi Hadid, η οποία είχε ανεβάσει video στο TikTok με την ίδια να προσθέτει στη σάλτσα της βότκα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η βότκα «ξεκλειδώνει» τις γεύσεις και εντείνει το άρωμα αυτής της πλούσιας και κρεμώδους σάλτσας ντομάτας, βασιλικού και τυριού. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ της βότκας μειώνεται, ενισχύοντας τις πτητικές αρωματικές ενώσεις που ήδη υπάρχουν στις ντομάτες, δημιουργώντας μια πλούσια υφή που ισορροπεί άψογα τις κρεμώδεις νότες τυριού με την πλούσια ντομάτα και τον αρωματικό βασιλικό.

Επικοινωνώντας την αξία του να μοιράζεσαι
Melissa: «Η ζωή γεμίζει, όταν μοιράζεσαι εμπειρίες, στιγμές, σκέψεις, ιστορίες. Η ζωή γεμίζει, όταν μοιράζεσαι αγάπη, πάθος, καλοσύνη, μία μακαρονάδα που έφτιαξες με φροντίδα». Σε αυτό το concept, η Melissa παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια με πρωταγωνιστές την οικογένεια Αντετοκούνμπο, για να θυμίσει ότι μία τόσο απλή πράξη, μπορεί να φέρει πληρότητα. Η νέα καμπάνια την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η The Newtons Laboratory, ξεκινά με μία οικογένεια που έχει μάθει να μοιράζεται και καταλήγει σε ένα τραπέζι-αγκαλιά στο οποίο χωρούν όλοι, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σύνδεση της Melissa με οικογενειακές στιγμές, την ανάγκη της φροντίδας και της αλληλεγγύης και τονίζοντας τη σπουδαιότητα του «να αγαπάς και να μοιράζεσαι».

Barilla: Σε μια εποχή που οι οικογένειες σε όλον τον κόσμο ζουν συχνά με φρενήρεις ρυθμούς, περιτριγυρισμένες από περισπασμούς που τους εμποδίζουν να χαρούν μαζί την ώρα του φαγητού, η καμπάνια της Barilla που κυκλοφόρησε τον Μάιο, από το δημιουργικό γραφείο Le Pub, παρουσιάζει «τον τέλειο τρόπο επανασύνδεσης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα». Η 360o καμπάνια με ισχυρή digital επικοινωνία, ζωντανεύει ιστορίες καθημερινών στιγμών που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά: σε μια τηλεόραση στο σαλόνι, ένας μοναχικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων κλαίει μπροστά σε έναν άδειο καναπέ, στην κρεβατοκάμαρα μια κονσόλα έχει εγκαταλειφθεί, σε ένα τραπέζι της κουζίνας χτυπά ένα τηλέφωνο. Κανείς δεν τους δίνει σημασία. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι βρίσκονται όλοι στο τραπέζι, απολαμβάνοντας μαζί ένα γευστικό πιάτο ζυμαρικών Barilla.

Heinz Absolut: Τη διαφημιστική καμπάνια του limited edition προϊόντος Heinz Absolut σχεδίασε η Wunderman Thompson Spain και, συγκεκριμένα, οι Art Directors Sergi Boixadera, Carlos Galán και ο Copywriter Albert Xifra. Με απλό visual design, η καμπάνια αποτίνει φόρο τιμής στις «εμβληματικές» και «βασικές» διαφημίσεις της δεκαετίας του 1980 της μάρκας βότκας με μια παραλλαγή της Heinz, με διαφορετικές εκτελέσεις που περιλαμβάνουν τα σλόγκαν: «Absolutely Heinz. Ridiculously Good», «Absolutely Tomato. Ridiculously Good», «Absolutely Pasta. Ridiculously Good» και «Absolutely Foodie. Ridiculously Good». Media agency υπήρξε η Carat.

Misko: Όλοι ξέρουν πως η Misko είναι μια μάρκα με πλούσια ιστορία και πιστό κοινό, που την εμπιστεύεται με κλειστά μάτια, σωστά; Λάθος. Σύμφωνα με τη νέα καμπάνια της Misko, αυτά τα ξέρουν όλοι, εκτός από έναν. Τον πρωταγωνιστή της καμπάνιας, τον Βαγγέλη, τον άνθρωπο που δεν ήξερε τη Misko. Με αφορμή, λοιπόν, την απρόσμενη εμφάνιση του Βαγγέλη στις εγκαταστάσεις της Misko, το κοινό ξεναγείται μαζί του στον κόσμο της Misko για να ανακαλύψει «απέραντα χρυσαφένια λιβάδια, εντυπωσιακά μηχανήματα, απίστευτη φροντίδα και απολαυστικά πιάτα». Η καμπάνια φέρει την υπογραφή της Soho Square Athens, την παραγωγή επιμελήθηκε η Picky Productions και τη σκηνοθεσία ο Olly Williams.

Misko Τρικολόρε: Στον «αέρα» βρίσκεται νέα digital καμπάνια για το Misko Τρικολόρε, την οποία δημιούργησε η Soho Square Athens. Η νέα επικοινωνία μεταφέρει το κοινό σε έναν κόσμο χρωματιστό, σαν ένα πιάτο με Misko Τρικολόρε, «που στροβιλίζονται σε κάθε πιρουνιά, και είναι ό,τι ακριβώς λαχταρά το παιδί μας. Αλλά και το παιδί…μέσα μας!». Η καμπάνια προβάλλεται σε digital Μέσα. Την παραγωγή ανέλαβε η Play Productions.

Pesto Barilla: Τον Ιούλιο, κυκλοφόρησε digital καμπάνια για την έτοιμη σάλτσα Pesto Βarilla. Υπό τους ήχους ιταλικής μουσικής, η ταινία παρουσιάζει δύο φίλους να παρακολουθούν στην τηλεόραση αθλητικό αγώνα, απολαμβάνοντας ζυμαρικά με Pesto Barilla, προτρέποντας το κοινό να δοκιμάσει την «κρεμώδη υφή, τον ιταλικό βασιλικό αειφόρου καλλιέργειας και την parmigiano reggiano ΠΟΠ. Μια αυθεντική γεύση για ένα ισορροπημένο γεύμα».

Keywords
ζυμαρικα, εν λόγω, λύση, group, data, market, vegan, αεβε, νέα, melissa, μετρο, λαρισα, mini, running, party, athens, μαΐου, ολυμπιακος, συμμετοχή, team, logo, design, ginger, εταιρεία, kraft, absolut, media, video, pub, spain, art, misko, εμφάνιση, soho, square, play, pesto, ποπ, αξια, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, ντοματες, η ζωη, ξανα, σουπες, υιοθετηση, γλουτενη, βημα, διατροφη, δυσανεξια, μαγειρικη, ντοματα, οριζοντες, πλαισιο, σλογκαν, τηλεοραση, τηλεφωνο, χρωματα, ωρα, kraft, running, square, αγαπη, αγκαλια, αγορα, αγωνες, αεβε, αυξηση, αλκοολ, αρωμα, αφορμη, βοτκα, βρισκεται, φαγητο, γευση, γινεται, δυναμικο, ευκολα, ευρω, εκθεση, εκθεσεις, ενεργεια, εν λόγω, εμφάνιση, επικοινωνια, εποχη, ερευνα, εταιρεία, ζωη, ζωης, ιδια, ιδρυση, η στροφη, χτυπα, λαθος, λευκωμα, λύση, μαΐου, ματια, μελισσα, νοτες, ομαδα, οικογενεια, ονομα, οπτικα, οραμα, παιδι, παθος, παρουσιαση, πηγη, πιατα, υπογραφη, ποπ, πρωταγωνιστες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνοθεσια, συνταγη, ταση, τασος, φακη, athens, absolut, group, αγωνας, art, data, design, free, ετοιμη, γευστικο, γευσεις, ginger, ιδανικο, κομματι, pub, logo, media, melissa, mini, misko, μπροστα, market, pesto, play, πλεξουδες, party, ριγε, soho, spain, team, υλικο, vegan, βρεττος
Τυχαία Θέματα