WARC, Future of Strategy: Γενναίες αποφάσεις σε ένα κόσμο που αποστρέφεται το ρίσκο

Ένα στρατηγικό κενό εντοπίζει η νέα έκθεση «Future of Strategy 2023» του WARC στον χώρο του Marketing και της Eπικοινωνίας καθώς οι γενναίες αποφάσεις, που χρειάζεται να ληφθούν, σκοντάφτουν στο ανάχωμα που δημιουργεί ο φόβος των πελατών. Όπως επισημαίνεται, η διαφήμιση χρειάζεται νέες ιδέες, αλλά πολύ συχνά προτιμά να ακολουθεί την πεπατημένη. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στην έλλειψη γενναιότητας, που απαιτεί

η υλοποίηση μιας μεγάλης νέας ιδέας.

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα κρίσιμα σημεία, που χρειάζονται δουλειά, όπως το να βασίζεται η εκάστοτε στρατηγική σε πραγματική έρευνα κοινού και όχι σε «τεμπέλικες» ιδέες για γενιές και personas, ή η τοποθέτηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στο επίκεντρο. Εξετάζοντας μεγάλα ζητήματα με αντίκτυπο στο Marketing, όπως η οικονομική ύφεση ή τα θέματα DEI, η έκθεση αποκαλύπτει insights και ευκαιρίες, τα οποία χρειάζεται να λάβουν υπ’ όψιν οι επαγγελματίες στο κομμάτι της χάραξης στρατηγικής:

«Πιο ανατρεπτικές ιδέες χρειάζεται η στρατηγική»: «Διατηρήστε τον γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο γίνονται πάντα τα πράγματα και μελετήστε από μια απόσταση ή βυθιστείτε και εξερευνήστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος για να επηρεάσετε την εξέλιξη», τονίζει ο Matt Klein, Head of Global Foresight, Reddit, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. Το 70% των strategists υποστήριξε ότι η εταιρεία τους τους ενθαρρύνει να κάνουν γενναίες στρατηγικές επιλογές, ενώ αντιθέτως, μόνο το 34% συμφωνεί ότι οι πελάτες ενθαρρύνουν τη στρατηγική «γενναιότητα», καθώς ο περιορισμός των προϋπολογισμών σηματοδοτεί την ανάληψη λιγότερων κινδύνων από την πλευρά των brands. Η υπερβολική εξάρτηση από τα πλαίσια μπορεί να αφήσει τους strategists και τις στρατηγικές σε μια ασφαλή/ κομφορμιστική ζώνη. Σχεδόν οι μισοί (48%) των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι τα αποδεκτά πλαίσια marketing αποτελούν εμπόδιο στη στρατηγική γενναιότητα, ενώ το 30% διαφωνεί.Σχεδιασμός σε έναν κόσμο όπου το niche είναι μεγάλο: Το 76% των strategists συμφωνούν ότι απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στις ποιοτικές, συγκριτικά με τις ποσοτικές μεθόδους για την κατανόηση των αναδυόμενων και εξειδικευμένων κοινοτήτων, και ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνονται είναι ζωτικής σημασίας. «Οι niche κοινότητες μας προσφέρουν μια κλεφτή ματιά σε ό,τι μπορεί να αναδυθεί στη pop κουλτούρα», σημειώνει ο Charlie Elliott, Strategy Director, Billion Dollar Boy.Σχεδιασμός για ένα βιώσιμο μέλλον: Οι στόχοι βιωσιμότητας και DEI σπάνια εμφανίζονται στα briefs των πελατών, υποδηλώνοντας ένα κενό πρόθεσης-δράσης σε αυτά που λένε και κάνουν οι marketers. Η πλειονότητα (59%) των strategists υποστηρίζει ότι οι στόχοι DEI δεν εμφανίζονται στα briefs ενώ οι μισοί (50%) λένε ότι η βιωσιμότητα δεν εμφανίζεται ποτέ, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα αλλάξει.

«Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη φετινή έκθεση “Future of Strategy” είναι η ανάγκη των strategists να ξεφύγουν από τα γραφεία τους και να συναντήσουν πραγματικούς ανθρώπους. Χωρίς αυτό, είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουμε πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων, τις ελπίδες, τους φόβους, τα σημεία πόνου και πιο δύσκολο να εντοπίσουμε ευκαιρίες που αλλάζουν το παιχνίδι», εξηγεί η Lena Roland, Head of Content, WARC Strategy.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 11η έκδοση της ετήσιας μελέτης του WARC βασίστηκε στην παγκόσμια έρευνα 971 strategists (από την πλευρά των πελατών και των agencies), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα