e-Commerce Summit @ Costa Navarino: Ανταλλαγή αξίας και best practices σε μια δυνατή διοργάνωση!

Networking, one-to-one επιχειρηματικές συναντήσεις, παράλληλες δράσεις και πλούσιο περιεχόμενο περιείχε το πρόγραμμα του φετινού E-Commerce Summit @ Costa Navarino, το premium event για B2B συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο για τον κλάδο του ηλεκτρονικού επιχειρείν, το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events. Στο Summit συμμετείχαν περισσότερα από 25 στελέχη εταιρειών τα οποία προσφέρουν λύσεις και υπηρεσίες σε τομείς όπως CRO, loyalty, payments, performance

marketing και UX/UI, τα οποία αλληλεπίδρασαν, γνωρίστηκαν και συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων δικτύωσης, με υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων e-shops και e-businesses της χώρας, εμβαθύνοντας τις μεταξύ τους επαγγελματικές σχέσεις. Η διήμερη εμπειρία του E-Commerce Summit @ Costa Navarino περιελάμβανε και δραστηριότητες όπως οινογνωσία και golf experience, ενδυναμώνοντας την επικοινωνία μεταξύ των παρισταμένων. Χρυσός χορηγός του E-Commerce Summit @ Costa Navarino ήταν η Mastercard και χορηγός της ενότητας «Summit Talks» η Value.

Ο shopper είναι ένας και κινείται omnichannel
Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης «άνοιξε» η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια Focus Bari, e-Satisfaction & Resilience Expert, παρουσιάζοντας ποιος είναι σήμερα ο Έλληνας e-shopper και ποιες είναι οι συνήθειες, οι ανάγκες και οι προσδοκίες του όταν ψωνίζει online. «Ένας είναι ο shopper, δεν υπάρχει e-shopper», υπογράμμισε για την ελληνική αγορά η Ξένια Κούρτογλου και σημείωσε ότι η κοινωνία και τα δημογραφικά αλλάζουν, τα θέματα που επηρεάζουν τον καταναλωτή είναι πολλά -με την ακρίβεια στο επίκεντρο- και επιδρούν στις προτεραιότητες, τις επιλογές και την πιστότητά του. Προσέθεσε ότι το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των καταναλωτών είναι μεγαλύτερο από ποτέ και αυτό διότι άπτεται της προσέγγισης, της οπτικής και των αξιών ζωής κάθε ηλικιακής ομάδας. Όρισε δε ως κλειδί για τις εξισορρόπηση μεταξύ τους, την ενσυναίσθηση. Παράλληλα, σχολίασε ότι οι καταναλωτές κινούνται omnichannel, ότι συνδέουν την εμπειρία τους με συναισθήματα και δεν διστάζουν να μιλήσουν και να μοιραστούν σε σχόλια και κριτικές τους online τόσο τις wow, όσο και τις ouch εμπειρίες τους στο online shopping. Κάλεσε, επίσης, τα e-shops και e-businesses να «χτίσουν» μια wow εμπειρία για το κοινό τους σε πέντε βήματα: 1. The extra mile. 2. The over and above. 3. The «non-qualifying» customer. 4. Recovery. 5. The speed. Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητο να επενδύσουν σημαντικά στο feedback του καταναλωτή από όλα τα touchpoints.

Convenience, data hygiene και τεχνητή νοημοσύνη
Η εμπειρία του πελάτη αποτελεί την κεντρική αποστολή κάθε e-shop και e-business. Αυτό ήταν το βασικό take away της συζήτησης πάνελ «Discovering the e-shopper», που ακολούθησε, με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Κωτσιγιάννη, Value, Χάρη Μουρελάτου, Plaisio Computers, Μάριου Μπεζιούλα, Spitishop, Κωνσταντίνας Τζώκα, L’Oréal Hellas και Νίκου Χρα, Mastercard, χρυσού χορηγού της διοργάνωσης, σε συντονισμό Ξένιας Κούρτογλου. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ως μεγαλύτερες προκλήσεις στη σχέση λιανεμπόρων και shoppers την επιθυμία των δεύτερων για, ταυτόχρονα, το convenience που προσφέρει το e-commerce και για τη χαρά την οποία τους προσφέρει η επαφή με το φυσικό σημείο. Επίσης, προσέθεσαν σε αυτές το data hygiene, τη συνεχή παρουσία των e-shops και e-businesses στα micromoments του πελάτη και το maximalization της ικανοποίησής του. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της λήψης και επεξεργασίας των 3rd και 1st party data, καθώς και το πώς αυτά οδηγούν τις ηλεκτρονικές εταιρείες σε δράση, συνδυάζοντάς τα με τα offline δεδομένα. Σε σχέση με τον ρόλο του AI στη λειτουργία των e-shops, σημειώθηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια τεχνολογία σε εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο «διάβασμα» των data και την εξαγωγή συμπεριφορικών συμπερασμάτων σε σχέση με τον καταναλωτή. Αναφέρθηκε, επιπλέον, ότι η εμπειρία του πελάτη χρειάζεται να τεθεί στο επίκεντρο των e-businesses σε όλα τα σημεία επαφής, ότι η σωστή ομάδα παίζει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού, ωστόσο η ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού δυσχεραίνεται από την έμφυτη ανυπομονησία και την έλλειψη πρακτικών γνώσεων της GenZ -βασικού pool εργαζομένων. Προστέθηκε δε ότι οι εταιρείες μπορούν να «κτίσουν» επάνω στο πάθος και την ανυπομονησία της γενιάς αυτής, ώστε να της μεταδώσουν και την εμπειρία που απαιτεί ο συγκεκριμένος κλάδος.

Οι καταναλωτές εστιάζουν στις προσφορές και το κόστος
Κάποια από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές και επηρεάζουν την αγοραστική τους συμπεριφορά και, κατ’ επέκταση, συνολικά το εμπόριο, περιέγραψε, τη δεύτερη ημέρα του Summit, ο Γεώργιος Ι. Δουκίδης, Jury President, e-volution Awards, Ιδρυτής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου ELTRUN, OΠΑ και Πρόεδρος ΙΕΛΚΑ. Βασισμένος σε στοιχεία πρόσφατων ερευνών, ανέφερε ότι δύο στους τρεις Έλληνες δαπανούν μηνιαίως τουλάχιστον 90% του εισοδήματός τους, ένας στους έξι δαπανά περισσότερα από αυτό, 50% των εισοδημάτων αφιερώνεται στα τρόφιμα και μόνο 10% των ερωτηθέντων καταφέρνουν να αποταμιεύσουν. Προσέθεσε ότι ο συνδυασμός των χαμηλών εισοδημάτων και των υψηλών τιμών των προϊόντων προκαλεί συναισθήματα ανησυχίας, φόβου, ανασφάλειας και θυμού και την αίσθηση -μιας ακόμη- οικονομικής κρίσης με προσδοκίες για οικονομική ευρωστία εξαιρετικά χαμηλές. Επίσης, σχολίασε ότι το perception δεν αντιστοιχεί πάντα στην πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα, ενώ σημαντικός παράγοντας που το επηρεάζει είναι και η αναπαραγωγή ανακριβών οικονομικών ειδήσεων περί πληθωρισμού και συνεχών ανατιμήσεων από τα media. Κάλεσε δε τους παράγοντες της πραγματικής οικονομίας να οργανωθούν, ώστε να μην δημιουργείται ή να αρθεί το αρνητικό connotation στον καταναλωτή. Σχολίασε ότι οκτώ στους 10 καταναλωτές αναζητούν τις προσφορές και κάνουν τις αγορές τους με βάση το κόστος -75% φέτος έναντι 40% πριν τρία χρόνια. Μίλησε επίσης για το καλάθι του νοικοκυριού και άλλα συναφή «καλάθια» τα οποία δημιουργήθηκαν προοδευτικά και σημείωσε ότι οι καταναλωτές έχουν σχηματίσει αρνητική εντύπωση για την Πολιτεία, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Όσο για τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο περιρρέον κλίμα, θα πρέπει να είναι οι εξής: 1. Ενίσχυση πωλήσεων. 2. Μείωση κόστους λειτουργίας. 3. Διαχείριση ανατιμήσεων. 4. Διαχείριση και υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού. 5. Εξυπηρέτηση πελατών.

Back to basics για τον σχεδιασμό consumer strategy
Στη συνέχεια, ο Γεώργιος Ι. Δουκίδης συντόνισε συζήτηση πάνελ με τους Νίκο Βαρβαδούκα, Public Group, Γιολάντα Ευφροσυνίδου, Metro και Ερρίκο Οβαδία, Γρηγόρης ΑΒΕΕ. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις καταναλωτικές τάσεις τις οποίες παρατηρούν οι εκπρόσωποι κάθε κλάδου. Συγκεκριμένα, η αύξηση δανεισμού, η άνοδος των μεταχειρισμένων συσκευών και η ελαστικότητα των loyalty σχημάτων αναδύονται ως οι major τάσεις για τον κλάδο retail, οι παράγοντες αύξηση επισκεψιμότητας στο φυσικό κατάστημα, το τέλος της αυθόρμητης αγοράς και του «στοκαρίσματος» προϊόντων, καθώς και η μείωση της πιστότητας είναι οι μέγιστες τάσεις που επηρεάζουν τον κλάδο των FMCGs, ενώ οι παράγοντες price sensitivity, αναζήτηση προσφορών και στροφή προς aggregators εντοπίζονται στον κλάδο της καφεστίασης. Αναφορικά με τη στρατηγική την οποία καλούνται να σχεδιάσουν σε σχέση με την προσέγγιση του καταναλωτή, οι εταιρείες επιστρέφουν στα βασικά του consumer strategy, με πρακτικές όπως bundling, merchandizing, assortment και price elasticity για τον κλάδο του retail, σχέση με major και τοπικούς προμηθευτές, ποιοτική εξυπηρέτηση και ανάπτυξη private brands για τον κλάδο των FMCGs και στοχευμένες ενέργειες, απορρόφηση κόστους και οικονομίες κλίμακας για τον κλάδο της καφεστίασης.

Το E-Commerce Summit 2024 μέσα από τα ματιά c-level συμμετεχόντων
«Αυτό που αποκομίζω εγώ, μετά από αυτό το πολύ ενδιαφέρον διήμερο, είναι η σύνδεση με όλες τις εταιρείες του κλάδου. Η σύνδεση σε επίπεδο εταιρικό, αλλά και η κατανόηση των προβλημάτων και των προκλήσεων τα οποία αντιμετωπίζουν -οι οποίες και θα μπορούσαν να είναι ευκαιρίες για τους ξένους providers και για τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτόν τον κλάδο».
Νίκος Χρας, Retail & Commerce Lead for Greece, Cyprus and Malta, Mastercard

«Ήταν ένα από τα πιο δυνατά Summits στα οποία έχουμε παρευρεθεί. Το επίπεδο της γνώσης και της τεχνογνωσίας από όλους στον κλάδο ήταν πάρα πολύ advanced, οπότε ανταλλάχθηκαν ιδέες -και στο e-commerce και στο UX/UI- οι οποίες είναι, αυτήν τη στιγμή, τελευταίας τεχνολογίας»
Κωνσταντίνος Κωτσιγιάννης, Co-Founder & Digital Marketing Director, Value

«Τολμώ να πω ότι το Summit ήταν μια έκπληξη, με την έννοια ότι αποκομίσαμε πάρα πολλά θετικά στοιχεία. Είναι πολύ χρήσιμα, διότι συναντιόμαστε οι άνθρωποι του χώρου και ανταλλάσσουμε δημιουργικές ιδέες, ενώ, παράλληλα, ανακαλύπτουμε υπηρεσίες τις οποίες, μέχρι τώρα, μπορεί και να μην γνωρίζαμε».
Χάρης Μουρελάτος, Head Of Digital Marketing & Ecommerce, Plaisio Computers

«Η αξία αυτού του διημέρου είναι ότι μπορείς, μέσα σε σύντομο χρόνο και με μεγαλύτερη συγκέντρωση, να δεις προμηθευτές και συνεργάτες τους οποίους, στην καθημερινότητά σου, δεν μπορείς να συναντήσεις. Οπότε το format των 15λεπτων συναντήσεων δίνει πολύ μεγάλη αξία στο να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, μια ενδιαφέρουσα συνεργασία, η οποία μπορεί να συνεχιστεί στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, τα πάνελ ήταν πολύ ενδιαφέροντα και οι τάσεις, αλλά και ο τρόπος που προσεγγίζουν, και οι vendors και οι retailers, τα νέα δεδομένα είναι όλα πολύ χρήσιμα».
Νίκος Βαρβαδούκας, VP Brand, Customer & Omnichannel, Public Group

«Το Summit, όπως διοργανώνεται από την Boussias Events, είναι ό,τι καλύτερο μέσα από τις B2B συναντήσεις, έτσι ώστε να συνδεθεί η αγορά που ζητάει λύσεις και αυτοί που τις προσφέρουν».
Γεώργιος Ι. Δουκίδης, Jury President, e-volution Awards, Ιδρυτής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου ELTRUN, OΠΑ & Πρόεδρος ΙΕΛΚΑ

«Στο συγκεκριμένο Summit εντυπωσιάστηκα πραγματικά. Ήρθα ξέροντας ότι θα γνωρίσω εταιρείες που παρέχουν πολύ σημαντικά εργαλεία, τα οποία μας φαίνονται χρήσιμα στο e-commerce και στην digital επικοινωνία, αλλά δεν περίμενα να βρω τόσα πολλά leads για να κάνουμε συνεχόμενα ραντεβού».
Μαρίνα Βασιλαρά, Global Communications & eBusiness Director, Apivita

 

Keywords
costa navarino, focus bari, online shopping, navarino, performance, golf, mastercard, focus, expert, online, wow, extra, speed, data, e-shop, συμμετοχή, plaisio, hellas, party, δραση, offline, pool, προσφορες, president, επηρεάζει, media, public, group, metro, αβεε, major, retail, cyprus, malta, head, αθηνα, νέα, συγκεκριμένο, global, αξια, Καλή Χρονιά, κοινωνια, δυνατα, εργαλεια, προγραμμα, τα νεα, costa navarino, cyprus, metro, plaisio, public, wow, αβεε, αγορα, αυξηση, ανοδος, γρηγορης, διημερο, υπαρχει, ελλειψη, ενδιαφεροντα, εννοια, εξελιξη, εξι, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επηρεάζει, επιθυμια, τεχνολογια, ζωης, ιδεες, υπηρεσιες, κλιμα, λειτουργια, ματια, μειωση, μπορεις, νικο, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, οκτω, παθος, πολιτεια, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σχολια, τρια, φαινονται, φυσικο, χασμα, ξενια, χαρα, group, αγορες, βηματα, business, data, extra, focus, focus bari, global, golf, head, hellas, ηρθα, shop, κωνσταντινου, major, malta, media, navarino, offline, online shopping, pool, president, party, retail, speed, online, θεματα, θετικα, performance
Τυχαία Θέματα