Αναβάλλεται για 6 μήνες η «έξοδος» της ΕΡΤ από τις μετρήσεις τηλεθέασης – νέα σύμβαση με τη Nielsen με μείωση κόστους κατά 25%

Παράταση της σύμβασης της ΕΡΤ με τη Nielsen για μέτρηση και των τριών καναλιών έως τις 7 Ιουνίου. Η μείωση κόστους που πέτυχε η ΕΡΤ ανοίγει τον δρόμο στα ιδιωτικά κανάλια να διεκδικήσουν χαμηλότερο τίμημα από την εταιρεία

μετρήσεων.

Για τουλάχιστον έξι μήνες αναβάλλεται η έξοδος της ΕΡΤ από τη διεκδίκηση μεριδίου στη διαφημιστική πίτα, όπως προκύπτει μετά την ανανέωση της σύμβασης της δημόσιας τηλεόρασης με τη Nielsen έως τον Ιούνιο του 2024. Η απόφαση της ΕΡΤ να παραμείνει στις μετρήσεις τηλεθέασης προμηνύει -για την ώρα- διατήρηση του υφιστάμενου status quo στη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς σε ό,τι αφορά την μέτρηση τηλεθέασης, ενώ σε ανανέωση των συμφωνιών τους με τη Nielsen αναμένεται να οδηγηθούν και οι ιδιωτικοί σταθμοί μέσα στον Ιανουάριο.

Για πρώτη φορά, η σύμβαση της ΕΡΤ με τη Nielsen έχει εξάμηνη και όχι ετήσια διάρκεια, κάτι που επέλεξε η διοίκηση ώστε να έχει περιθώριο μέσα στους επόμενους μήνες να επανεξετάσει τα δεδομένα και τη στρατηγική της σχετικά με την έξοδο από τις μετρήσεις τηλεθέασης και τη διαφήμιση. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι η σύμβαση περιλαμβάνει μείωση στο κόστος κατά σχεδόν 25% για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών. Στη μεταβατική –όπως όλα δείχνουν- σύμβαση, η ΕΡΤ διατηρεί εντός μετρήσεων τηλεθέασης και τα τρία της κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3) ενώ σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, το κόστος για την παράταση της παροχής μέτρησης και καταγραφής της τηλεθέασης ανέρχεται σε 160.000 ευρώ για έξι μήνες (δηλαδή 320.000 τον χρόνο), έναντι 410.000 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι στην ετήσια σύμβαση. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν, η ΕΡΤ είχε ζητήσει από τη Nielsen να της δώσει μια τιμή για τη μέτρηση μόνο ενός εκ των τριών καναλιών (ΕΡΤ1), στη φάση που εξεταζόταν το σενάριο της μερικής εξόδου που θα άφηνε εκτός μετρήσεων την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της Nielsen για την μέτρηση ενός σταθμού σε ετήσια βάση ήταν 360.000 ευρώ, πρόταση που απερρίφθη από την ΕΡΤ ως ιδιαίτερα ακριβή. Υπό την «απειλή» της εξόδου της δημόσιας τηλεόρασης από τις μετρήσεις, η Nielsen δέχθηκε «να βάλει νερό στο κρασί της» και να προχωρήσει σε μείωση της τάξεως του 25% (160.000 ευρώ το εξάμηνο έναντι 205.000 το εξάμηνο πέρυσι).

Η σύμβαση της ΕΡΤ έχει διάρκεια από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 7 Ιουνίου 2024, λίγες ημέρες δηλαδή πριν την έναρξη του Euro στις 14 Ιουνίου. Το αρχικό σχέδιο εξόδου της δημόσιας τηλεόρασης από τη διαφήμιση «σκόνταψε» στο θέμα των μεγάλων αθλητικών γεγονότων για τα οποία η ΕΡΤ επιθυμεί να εξαιρεθούν από την no ad πολιτική, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τα ιδιωτικά κανάλια. Το προσεχές εξάμηνο δίνει τον απαιτούμενο χρόνο ζυμώσεων για να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της εμπορικής ή μη δραστηριοποίησης της ΕΡΤ που άπτεται άμεσα και από το αν η κυβέρνηση υπό τον νέο υπουργό Παύλο Μαρινάκη θα δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 0,50 λεπτά για να καλυφθεί η απώλεια διαφημιστικών εσόδων.

Η Nielsen επιμένει σε χρέωση βάσει τηλεθέασης
Επιτυγχάνοντας μειωμένο κόστος στην ανανεωμένη της σύμβασης με τη Nielsen, η ΕΡΤ θέτει προηγούμενο και ανοίγει τον δρόμο για να διεκδικήσουν μειώσεις και τα ιδιωτικά κανάλια που βρίσκονται σε τελική φάση διαπραγματεύσεων με τη Nielsen. Η λήξη των συμβάσεων όλης της ιδιωτικής τηλεόρασης με την εταιρεία μετρήσεων στις 31 Δεκεμβρίου παρήλθε, με σιωπηρή παράταση από όλα τα μέρη με στόχο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε τελική συμφωνία. Η Nielsen φέρεται να επιμένει σε ένα μοντέλο με την αρχή της αναλογικότητας όπου το κόστος των μετρήσεων θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ranking κάθε καναλιού στην τελική κατάταξη τηλεθέασης. Πηγές της τηλεοπτικής αγοράς επιμένουν ότι ένα τέτοιο μοντέλο θεωρείται «εξόχως προβληματικό» καθώς, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες τηλεοπτικές πηγές, ανοίγει τον δρόμο για άλλες «απαιτήσεις» από αυτόν που θα πληρώνει περισσότερα επειδή είναι πρώτος. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να τελεσφορήσουν άμεσα, ενώ οι όποιες αλλαγές σε επίπεδο λογισμικού με διεύρυνση της μέτρησης σε κινητά και λάπτοπ παραπέμπεται για το μέλλον καθώς απαιτείται μακρόχρονη διαδικασία έρευνας για τις προδιαγραφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα