Ανατροπή: Άμεση αλλαγή του νομού και «πράσινο φως» στον «γάμο» της united group με τον ALPHA

Επισπεύδεται η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την άρση της απαγόρευσης «εξόδου» των συνδρομητικών καναλιών στην ελεύθερη τηλεόραση. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν και η στροφή της κυβέρνησης. Έτοιμη η τροπολογία.

Ανατροπή «σκάει» στο έως τώρα χρονοδιάγραμμα που μετέθετε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στον χώρο της τηλεόρασης και των media για μετά τις εκλογές, ενώ επισπεύδεται το «πράσινο φως» στα συνδρομητικά κανάλια να δραστηριοποιηθούν στην ελεύθερη τηλεόραση.

Η αλλαγή του νόμου που θα επιτρέψει στην United Group μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Nova και της Wind να «βγει» στην ελεύθερη τηλεόραση με όχημα τον Alpha, έρχεται τελικά νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχα προβλεφθεί. Παρότι αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να αφήσει την επίλυση της εκκρεμότητας με την αλλαγή του νόμου κατ’ απαίτηση της Κομισιόν για μετά τις εκλογές, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική αλλαγή.

Η στροφή στη στάση της κυβέρνησης προέκυψε τις τελευταίες δέκα ημέρες μετά από επαφές και νέες πιέσεις από επιχειρηματικούς κύκλους που επιθυμούν να δοθεί «πράσινο φως» στον «γάμο» της United Group με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και την Motor oil. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, η τροπολογία που θα τροποποιήσει το άρθρο 43 του ν.4779/2021 έχει ήδη συνταχθεί, ενώ θα ενταχθεί άμεσα μέσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με την εν λόγω διάταξη θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης στα συνδρομητικά κανάλια να αγοράσουν τηλεοπτικό κανάλι. Προηγήθηκε η προσφυγή της United Group στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακολούθως η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει αλλαγή του νόμου από την ελληνική κυβέρνηση εντός διμήνου, προθεσμία που έχει ήδη λήξει από τα τέλη Νοεμβρίου. Η πλευρά της Motor oil που προχώρησε σε μεταβίβαση του 50% του Alpha στην Primos Media Sarl με έδρα το Λουξεμβούργο τον περασμένο Μάιο, επιθυμεί να απεμπλακεί σταδιακά από τον τηλεοπτικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς την κυβέρνηση για την επίσπευση της συμμόρφωσης με όσα ζητάει η Κομισιόν εμπεριείχε το επιχείρημα για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς εφαρμόστηκε η απόφαση της Κομισιόν για έκτακτη εισφορά στις βιομηχανίες πετρελαίου που μειώνει τα έσοδα της Motor oil, ενώ δεν εφαρμόζεται η άλλη απόφαση που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση του Alpha. Την ίδια στιγμή, κίνηση ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού θεωρήθηκε η παρουσία του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Motor Oil Γιάννη Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας Nova.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανατροπή, Άμεση, ALPHA,anatropi, amesi, ALPHA