Τηλεόραση: Ξεμπλοκάρουν πληρωμές 30 εκατ. ευρώ από το ΕΚΟΜΕ στα κανάλια – Έρχεται μεγάλο «φρένο» στις επιδοτήσεις

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει η αγωνία των καναλιών σχετικά με το μέλλον των κρατικών επιδοτήσεων που χρηματοδότησαν την εκτόξευση της ελληνικής μυθοπλασίας τα τελευταία χρόνια, καθώς αναμένουν την αποπληρωμή παλαιότερων παραγωγών, αλλά και μεγάλο «φρένο» για τις επόμενες. Μετά από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας, το ΕΚΟΜΕ σπεύδει να ξεμπλοκάρει το χρηματοδοτικό του πρόβλημα και να κλείσει παλιούς λογαριασμούς, καταβάλλοντας μέσα στο επόμενο τρίμηνο (και ει δυνατόν πριν τις εκλογές) έως και 30 εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια και τους

παραγωγούς, ενώ οι πληροφορίες σχετικά με το μέλλον του καθεστώτος επιδοτήσεων συγκλίνουν στο ότι το πάρτι τελείωσε. Ήδη ανοίγει ευρεία συζήτηση με σκέψεις για σημαντικές μειώσεις και συμμάζεμα στις επιδοτήσεις των τηλεοπτικών σειρών ώστε το όλο σύστημα να γίνει βιώσιμο, ενώ στο τραπέζι πέφτει και ιδέα να περιοριστεί η επιχορήγηση των εγχώριων τηλεοπτικών παραγωγών σε μόλις 10%!

Αγώνας δρόμου ΕΚΟΜΕ για να ξεπληρώσει τα κανάλια
Την ώρα που δεκάδες παραγωγές των ιδιωτικών καναλιών τελούν σε άτυπη στάση πληρωμών από τον περασμένο Οκτώβριο οπότε στέρεψαν τα ταμεία, το ΕΚΟΜΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία για να αποκαταστήσει τη ρευστότητά του και να αποκτήσει πρόσβαση σε κονδύλι συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από την ένταξή του στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΕΚΟΜΕ κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να αποφύγει γενικευμένες αντιδράσεις από τα κανάλια και τις εταιρείες παραγωγής που τηρούν στάση αναμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της χρηματοδότησης αναμένεται να λυθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ το πρώτο κονδύλι που θα αποδεσμευθεί προς το ΕΚΟΜΕ θα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ.

Με… χαρτάκι προτεραιότητας οι πληρωμές
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φτάνουν ακόμα και τα τρία χρόνια, καθώς υπάρχουν ακόμα και σειρές της σεζόν 2019-2020 που δεν έχουν ακόμα λάβει την επιδότηση του κράτους. Μόλις πάρει το πράσινο φως της χρηματοδότησης, το ΕΚΟΜΕ θα ξεκινήσει άμεσα να καταβάλει τα χρωστούμενα στα κανάλια, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν με σειρά προτεραιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φουρνιά των σειρών που αναμένουν στην… ουρά για να λάβουν την επιδότηση θα λάβουν συνολικά 10.380.000 ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για σειρές που έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές και έχουν λάβει απόφαση πληρωμής. Ένα βήμα πιο πίσω, δηλαδή στο τελικό στάδιο του ελέγχου, βρίσκονται και άλλες εγχώριες παραγωγές που θα πληρωθούν σε επόμενο στάδιο, μέσα στους προσεχείς μήνες, με επιπλέον κονδύλι 16 εκατομμυρίων ευρώ. Με την εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης για το ΕΚΟΜΕ αναμένεται να ξεπαγώσουν και οι αποφάσεις υπαγωγής νέων παραγωγών, που εδώ και μήνες έχουν ανασταλεί αφού δεν υπήρχε ρευστότητα στα ταμεία για να εξυπηρετηθούν.

Τα στάδια που απομένουν για την ένταξη του ΕΚΟΜΕ στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ είναι δύο. Πρώτον να οριστεί το ΕΚΟΜΕ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης (ΕΦΔ), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα κονδύλια θα απελευθερώνονται σταδιακά απευθείας προς το ΕΚΟΜΕ χωρίς να διαμεσολαβεί το Yπουργείο. Με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται η ένταξη του ΕΚΟΜΕ στο ΕΣΠΑ και προχωρά το επόμενο βήμα, για την αποδέσμευση του πρώτου κονδυλίου για την αποπληρωμή παραγωγών ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στις παραγωγές που στέκονται πρώτες στην ουρά για να πληρωθούν την κρατική επιδότηση είναι οι «Άγριες Μέλισσες» που έχουν ολοκληρωθεί εδώ οκτώ μήνες, αλλά και το Greek Freak για το Γιάννη Αντετοκούμπο της Disney. Άλλες δημοφιλείς σειρές βρίσκονται ένα βήμα πιο πίσω στη σειρά προτεραιότητας για το… ταμείο. Ενδεικτικά, ο «Σασμός» του Alpha που διανύει τη δεύτερη σεζόν και συζητείται ήδη για να πάει και για τρίτη, έχει υπαχθεί μεν στο επενδυτικό σχέδιο αλλά δεν έχει ακόμα καταθέσει αίτημα ελέγχου από το οποίο προκύπτει στη συνέχεια η απόφαση καταβολής της κρατικής επιδότησης. Αντίστοιχα, και το Maestro του Mega που αποτελεί την ελληνική σειρά με το υψηλότερο κοστολόγιο ever (σ.σ. με κόστος ανά επεισόδιο που ξεπερνά τις 250.000 ευρώ) αλλά και την πρώτη που πέρασε το διεθνές κατώφλι του Netflix, ακόμα δεν έχει μπει στη φάση του τελικού ελέγχου που προηγείται της τελικής πληρωμής.

Καμπανάκι για μείωση της επιδότησης
Και ενώ τα κανάλια και οι παραγωγοί έχουν λάβει διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση της ροής πληρωμής μέσα στις επόμενες εβδομάδες, παραμένει η αγωνία για το μέλλον και τις αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς επιδότησης των ελληνικών σειρών. Η γενική επωδός στις συζητήσεις που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη σχετικά με το μέλλον του cash rebate για τις εγχώριες παραγωγές συνοψίζεται στο εξής: «Έρχεται μάζεμα για να γίνει βιώσιμο το επενδυτικό σχέδιο». Τα σενάρια του εξορθολογισμού ποικίλλουν, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι η συνολική πολιτική για τις εγχώριες τηλεοπτικές οπτικοακουστικές παραγωγές θα είναι προς την κατεύθυνση των σημαντικών μειώσεων στις επιδοτήσεις.

Τέλος η επιδότηση σε φθηνές καθημερινές σειρές
Στόχος των επερχόμενων αλλαγών είναι να δίνονται λιγότερα χρήματα σε περισσότερους και σε πιο σύντομο χρόνο. Με βάση αυτό πέφτουν στο τραπέζι διάφορες ιδέες στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΟΜΕ. Με κεντρικό ζητούμενο τη βιωσιμότητα, κάποιοι προτείνουν ραγδαία μείωση στην επιδότηση εγχώριων σειρών σε 10% από 40% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, υπάρχουν και σκέψεις να καταργηθούν οι αθρόες επιδοτήσεις καθημερινών σειρών χαμηλού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οδεύει προς κατάργηση η διάταξη βάσει της οποίας λάμβαναν επιδότηση σειρές πολλών επεισοδίων (άνω των 75) με κόστος 15.000 ευρώ το επεισόδιο, μέτρο που έγινε για να διευκολύνει τα κανάλια στην παραγωγή καθημερινών σειρών.

Με τη μείωση του κόστους ανά επεισόδιο, άνοιξε πολύ ο κατάλογος των σειρών που εντάχθηκαν με ελάχιστα κριτήρια ενώ ξεμάκρυνε από τον αρχικό σκοπό του cash rebate που ήταν να χρηματοδοτούνται σειρές που δεν γίνονταν διαφορετικά, κοινώς σειρές υψηλότερου κόστους και standards παραγωγής. Οι ραγδαίες αλλαγές στο καθεστώς επιδοτήσεων έρχεται παράλληλα με την επερχόμενη ένταξη του ΕΚΟΜΕ στον ενιαίο φορέα οπτικοακουστικής πολιτικής που βρίσκεται στα σκαριά, όπου θα ενταχθεί και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Η δημιουργία του εν λόγω φορέα σημαίνει παράλληλα ότι το ΕΚΟΜΕ και όλες του οι δράσεις δεν θα υπάγονται πλέον στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο χάραξης μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής πολιτικής. Η ενοποίηση των φορέων κάτω από μια ενιαία ομπρέλα προκαλεί επιπλέον ανησυχία στα κανάλια, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το βάρος θα πέσει περισσότερο στον κινηματογράφο, αλλά και στην προσέλκυση ξένων παραγωγών (όπως ήταν ο αρχικός στόχος του cash rebate) και λιγότερο στις σειρές μυθοπλασίας της εγχώριας τηλεοπτικής αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα