Snacks: Διατροφικός και ψυχολογικός σύμμαχος με επίκεντρο το sharing

Νέα διάσταση πήρε η κατανάλωση snacks στο πλαίσιο της πανδημίας, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό συναισθηματικές ανάγκες χαλάρωσης και αποσυμπίεσης. Ανατρέποντας τις συνήθεις καταναλωτικές συμπεριφορές, η πρωτόγνωρη συγκυρία
έθεσε τα θεμέλια για νέα μοτίβα στην κατηγορία, με το digital να πρωταγωνιστεί σε κάθε επίπεδο της αγοραστικής εμπειρίας.

Συναισθηματική αποφόρτιση σε οικογενειακή συσκευασία: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατηγορία των snacks κλήθηκε να εκπληρώσει πολλά περισσότερα

από τον διατροφικό της προορισμό, με τους καταναλωτές ανά τον κόσμο να αναζητούν σε αυτήν μια διέξοδο από τη ρουτίνα του εγκλεισμού, αλλά και ένα σημείο αναφοράς στις αυξημένες οικογενειακές στιγμές.

Η on-the-go κατανάλωση περιορίζεται, οι αγορές από online κανάλια αυξάνονται, η τάση του healthiness εντείνεται και η επικοινωνία επικεντρώνεται στο ψηφιακό περιβάλλον. Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν το momentum για την επίτευξη ουσιαστικού engagement και μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τη βάση τους;

ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΤΙΒΑ
Με φόντο μια συνθήκη που μεταβάλλει τις καταναλωτικές συνήθειες, γεννά νέες ανάγκες και διαμορφώνει νέες απαιτήσεις, τα brands της κατηγορίας καλούνται να ακολουθήσουν τα διαφορετικά στάδια που διέρχεται το κοινό, να κατανοήσουν το mindset που επικρατεί κάθε φορά και να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες συμπεριφορές.

Οι Γιώτα Μουστακάτου, Brand Manager, Cheetos και Tasty Snacks και Λίνα Παπανδρέου, Brand Manager, Lays περιγράφουν τα ορόσημα στην πορεία της κρίσης και τις τάσεις που δημιουργήθηκαν σταδιακά: «Στην πρώτη φάση [πριν τον εγκλεισμό], παρατηρήθηκε μεγάλο στοκάρισμα ποσοτήτων σε είδη τροφίμων και προϊόντων προσωπικής υγιεινής λόγω φόβου και άγχους προς το άγνωστο.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης [εγκλεισμός], τα snacks αποτέλεσαν μια από τις δημοφιλείς κατηγορίες στις επιλογές των καταναλωτών, λόγω της ρουτίνας παραμονής στο σπίτι, αλλά και της ανάγκης να απαλύνουμε το άγχος για τον ιό και την οικονομική κατάσταση, που χαρακτήρισαν την περίοδο. Σήμερα, που βρισκόμαστε στην τρίτη φάση [σταδιακή επανεκκίνηση], τα snacks συνεχίζουν την ανοδική τάση.

Οι καταναλωτές αύξησαν σημαντικά την κατανάλωσή τους σε snacks, καθώς η ανάγκη για “στιγμές απόλαυσης” αποτέλεσε τρόπο διαφυγής από την φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση και συνδυάστηκαν με τις στιγμές που περνάει η οικογένεια μαζί στο σπίτι, που ήταν πλέον περισσότερες. Επιπλέον, η αύξηση της τηλεθέασης (streaming, τηλεόραση κλπ) συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης snacks.

Τέλος, κοινός παρονομαστής στην αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων, υπήρξε και η επικέντρωση σε μεγαλύτερες συσκευασίες, καθώς η on-the-go και η ατομική κατανάλωση μειώθηκε και αυξήθηκε η από κοινού χρήση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αλλά και η προτίμηση σε αξιόπιστα brands».

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ «SNACKIFICATION»
Ήδη, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τα snacks είχαν εξελιχθεί σε ουσιαστικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής, με διεθνείς έρευνες να καταγράφουν την τάση του «snackification»: συχνά, τα snacks παίρνουν τη θέση των κανονικών γευμάτων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της εξοικονόμησης χρόνου αλλά και της ποικιλίας γεύσεων. Η τρέχουσα συγκυρία οδήγησε σε μια επαναπροσέγγιση αυτής της τάσης, η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η Χριστίνα Βουρεξάκη, Snacks Development Manager της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μεταφέρει την εικόνα: «Οι καταναλωτές, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχουν πλέον αντικαταστήσει πολλά γεύματα της ημέρας με snacks. Αυτό παρατηρήθηκε και στην περίοδο της πανδημίας, παρόλο που είχαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και είδαμε μια στροφή προς τη μαγειρική. Τόσο στο στάδιο της “καραντίνας” όσο και σε αυτό του “regathering” που βρισκόμαστε τώρα, οι καταναλωτές συνεχίζουν να “συμπληρώνουν” με snacks τις στιγμές που μοιράζονται με αγαπημένα πρόσωπα και βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση για μεγαλύτερου μεγέθους sharing συσκευασίες.

Φαίνεται ότι τα snacks καλύπτουν συνολικά το physical και το emotional hunger, όμως τα αλμυρά τείνουν να καλύπτουν το αίσθημα του sharing pleasure, ενώ τα γλυκά το αίσθημα του pure indulgence. Βλέπουμε πάντως ότι οι καταναλωτές εναλλάσουν συχνά προτιμήσεις ανάμεσα σε γλυκό και αλμυρό, καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν η γεύση, η υφή, η ποιότητα των υλικών ακόμα και η συσκευασία των προϊόντων».

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓει τον σχεδιασμο ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Παρά την ιδιαιτερότητα των συνθηκών, αναλυτές παγκοσμίως τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της επικοινωνίας από την πλευρά των brands, με μελέτες να δείχνουν ότι οι καταναλωτές δεν θέλουν οι μάρκες να «σιγήσουν». Καίριας σημασίας είναι, όμως, ο σεβασμός στην ψυχολογία των καταναλωτών και οι ενέργειες στήριξής τους. Όπως σημειώνει η Αναστασία Πλοιάρχου, Διευθύντρια Marketing της E.I. Παπαδόπουλος Α.Ε., «Κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων εναντίον της διάδοσης του Covid-19, η επικοινωνία προσαρμόστηκε στις ανάγκες και στην ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων.

Τα προϊόντα μας τα εμπιστεύεται κάθε ελληνικό νοικοκυριό, το οποίο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη, δύσκολη καθημερινότητα. Η επικοινωνία μας, όπως όλες οι δράσεις μας συνεπώς είχαν στόχο τη στήριξη των ανθρώπων που επιλέγουν τα brands μας. Φυσικά και η επικοινωνία ή η διαφήμιση των brands μας θα συνεχιστεί. Αλλά κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης και δύσκολης περιόδου του lockdown, οφείλαμε να στηρίξουμε τον καταναλωτή εκεί που υπήρχε η μεγαλύτερη ανάγκη. Αντιστοίχως προσαρμόσαμε λοιπόν και τα εργαλεία της μπραντικής μας επικοινωνίας».

Η ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ENGAGEMENT
Σε αυτό το περιβάλλον, η δημιουργική εμπλοκή του καταναλωτή και ο εμπλουτισμός του επικοινωνιακού σχεδιασμού με fun και διαδραστικές ψηφιακές ενέργειες υπερβαίνουν τη βασική στοχοθεσία, προσφέροντας ψυχολογικές διεξόδους σε μια στιγμή που το κοινό τις έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Η Γιώτα Μουστακάτου και η Λίνα Παπανδρέου αναδεικνύουν τον ρόλο του digital και του interactivity, σε ένα ισορροπημένο πλάνο: «Σε μια συγκυρία με ιδιαίτερη ψυχολογία για το κοινό, η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για τα brands, τα οποία καλούνται να επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με τους καταναλωτές, προσαρμόζοντας την επικοινωνία τους στα νέα δεδομένα.

Kατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε η τηλεθέαση και η κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου. Στα Lay’s συνεχίσαμε να επικοινωνούμε, τόσο στην τηλεόραση όσο και στα ηλεκτρονικά κανάλια επικοινωνίας που φαίνεται να μεγαλώνουν ακόμη πιο πολύ. Σε digital επίπεδο εστιάσαμε και με τα Foudounia, με διαγωνισμούς και επικοινωνία που διασκέδαζαν κι εμψύχωναν το κοινό εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τις προσπάθειες αυτές, ανταμείβοντάς μας με υψηλή διάδραση με τις μάρκες μας».

Στη λογική του engagement με άξονα τα passion points των καταναλωτών, τα 2πλοΓεμιστά Παπαδοπούλου λάνσαραν μουσικό διαγωνισμό «Ράπαρε για ό,τι δεν χορταίνεις», με τον 2J, τον δημοφιλή Youtuber και πρωταγωνιστή της νέας καμπάνιας. Οι συμμετέχοντες διεκδικούσαν συσκευασίες 2πλοΓεμιστών, αλλά και την ευκαιρία να γράψουν μουσική μαζί με τον ίδιο τον 2J. Σημειώνεται ότι τον λογαριασμό των 2πλοΓεμιστών Παπαδοπούλου ανέλαβε πρόσφατα μετά από spec η 4WiseMonkeys.

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΣΤΟ E-COMMERCE
Αν και τα snacks συνδέονται παραδοσιακά με το φυσικό κατάστημα και την αυθόρμητη επιλογή από το ράφι, η στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο για κάθε καταναλωτική ανάγκη, έφερε και τη συγκεκριμένη κατηγορία αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της παρουσίας στο ψηφιακό κατάστημα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τις μάρκες, αρκεί να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους.

«Τα snacks μέσα στο e-commerce κατά την περίοδο της κρίσης ανεβαίνουν με τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, επομένως τα brands που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία πρέπει να είναι ενεργά με δημιουργικούς τρόπους μέσα στο e-commerce», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χριστίνα Βουρεξάκη και προσθέτει: «Είναι σημαντικό τα brands να βρουν κατά αντιστοιχία με το φυσικό κατάστημα τα σημεία εκείνα (π.χ. extra προβολές) με τα οποία θα έρθουν σε επαφή και θα επηρεάσουν τους καταναλωτές (π.χ. banners, ενδιαφέροντες προωθητικούς μηχανισμούς) και να εκμεταλλευτούν τα κατάλληλα digital εργαλεία του κάθε retailer κάθε φορά».

Βαρύτητα στην ασφάλεια δίνει από μέρους της η Αναστασία Πλοιάρχου, επιμένοντας στους μετασχηματισμούς που επιφέρει η αυξανόμενη διείσδυση των διαδικτυακών αγορών: «Οι προκλήσεις που αναδύονται είναι πολλές μιας και μέσω αυτών των καναλιών εκμηδενίζεται τόσο η φυσική παρουσία του καταναλωτή στο σημείο πώλησης, όσο η γεωγραφική απόσταση και ο χρόνος απόκρισης. Πρακτικά εμπόδια όπως η δυσκολία μεταφοράς των προϊόντων, ο χρόνος που απαιτείται σε μία ουρά καταστήματος ή ακόμη και ο τρόπος πληρωμής αλλάζουν τόσο, όσο αλλάζουν και τα νέα δεδομένα. Ο καταναλωτής είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα, θέλει και απαιτεί ασφάλεια και ευκολία στις συναλλαγές του», αναφέρει η ίδια.

ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ
Αξιοσημείωτη δραστηριότητα επιδεικνύει η κατηγορία σε επίπεδο λανσαρισμάτων, με νέες γλυκές και αλμυρές προτάσεις.

Η Elbisco εμπλούτισε τη σειρά Αλλατίνη Goodness In Me με τις γεύσεις Μπισκότο με Φουντούκι και Χαρούπι και Soft Cookie με γέμιση πραλίνας. Μια νέα γεύση πρόσθεσε η Αλλατίνη και στην οικογένεια Homemade Stories, με Γάλα και Κομμάτια Σοκολάτας. Tο brand λάνσαρε επίσης τη σειρά Γεμάτα & Τραγανά, σε 3 συνδυασμούς: Strawberry Secret, Vanilla Dream και Orange Blossom.

Η Tsakiris διεύρυνε πρόσφατα την premium οικογένειά της, με τα Cooked Chips με Μαύρη Καλοκαιρινή Τρούφα. Η Ohonos Snack σύστησε στο κοινό τα Jumbo «Country Chips», σε 4 γεύσεις, Αλάτι, Honey & Barbeque, Αλάτι & Μαύρο Πιπέρι και, Cheddar & Ποικιλία Τυριών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ενδεικτικά είναι και τα ετήσια στοιχεία της IRI για την πορεία αλμυρών και γλυκών snacks. Τα τελευταία στοιχεία με κλείσιμο Απριλίου 2020 δείχνουν πως η κατηγορία του κράκερ είναι ανοδική σε όγκο και πτωτική σε αξία. Ειδικότερα προκύπτει άνοδο της τάξης του 2,1% για τον όγκο των πωλήσεων και σε όρους αξίας πτώση κατά 6,6%. Σημαντική πτώση σημειώνουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 32,7% σε αξία πωλήσεων ενώ σε όρους όγκου κατά 26%.

Η κατηγορία πατατάκια – γαριδάκια μέχρι τον Μάρτιο 2020 σημειώνει άνοδο σε αξία κατά 11,7% και σε όγκο κατά 17,1%. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σημειώνουν άνοδο της τάξης του 11% σε αξία και σε όγκο κατά 15,5%.

Όσον αφορά τη κατηγορία των αλμυρών συνοδευτικών ποτού για το ίδιο διάστημα προκύπτει πτώση της τάξης του 6,5% σε όρους αξίας και άνοδος 1,2% σε όγκο. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σημειώνουν άνοδο κατά 1,8% σε αξία και πτώση κατά 0,3% σε όγκο.

Η κατηγορία του μπισκότου είναι ανοδική σε όρους όγκου κατά 11% και σε αξία κατά 2,7%. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πτωτικά κατά 7,4% σε αξία και ανοδικά κατά 2,3% σε όγκο.
Η κατηγορία κρουασάν μέχρι τον Μάρτιο 2020 σημειώνει πτώση σε αξία κατά 3,2% και άνοδο σε όγκο κατά 4,8%. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σημειώνουν πτώση της τάξης του 8,6% σε αξία και σε όγκο κατά 1%.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που στήριξαν την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκαν και εκπρόσωποι της κατηγορίας των snacks. Με δωρεά ειδών, ενίσχυση φορέων για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή προσφορά υγειονομικού υλικού, συμμετείχαν στην εθνική προσπάθεια, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Coca-Cola Τρία Έψιλον, Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Βιολάντα, Chipita και Mondelez.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
Υγεία και ευεξία, τοπικές και διεθνείς επιρροές σε γεύσεις και υλικά, αλλά και εδραίωση των ισχυρών brands, αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις με την επιστροφή στην ομαλότητα.

«Τα snacks αποτελούν love brands»
H γεύση και η ποιότητα είναι δύο κριτήρια που αναζητούν οι καταναλωτές των snacks και θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικούς παράγοντες επιλογής. Ιδιαίτερα η προέλευση των προϊόντων και η έμφαση στα τοπικά προϊόντα θα είναι καθοριστικής σημασίας δεδομένης της τρέχουσας συνθήκης, τόσο για στήριξη της ελληνικής κοινωνίας όσο και για λόγους ασφάλειας.

Θα συνεχίσουμε, επίσης, να βλέπουμε την τάση του healthiness και στο μέλλον, τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά snacks, χωρίς όμως να «θυσιάζουμε» την απόλαυση που αναζητούμε μέσα από τη γεύση. Τέλος, δεν αποκλείεται να δούμε τα επόμενα χρόνια και μία τάση πίσω από «παραδοσιακές» γεύσεις τοπικής κουζίνας ή/και γεύσεις διεθνούς κουζίνας – fusion. Τα snacks αποτελούν love brands τα οποία οι καταναλωτές δεν σταματούν να καταναλώνουν ακόμα και σε περιόδους κρίσης, καθώς αποτελούν μικρά και οικονομικά rewards και treat luxuries.
Χριστίνα Βουρεξάκη, Snacks Development Manager,
Coca-Cola Τρία Έψιλον

«Αξιοπιστία και ασφάλεια βασικά κριτήρια»
Όσο θα υπάρχει ο φόβος για τον Covid-19 έστω και μειούμενος, τα συσκευασμένα snacks θα συνεχίσουν να αποτελούν σταθερή και ασφαλή επιλογή και η προτίμηση του κοινού θα στρέφεται υπέρ των επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων και των μεγάλων μαρκών που εμπιστεύεται. Ωστόσο, πέρα από τα χαρακτηριστικά των brands σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η εταιρική φήμη ώστε να καλλιεργείται αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Καθώς τα νέα πρότυπα κατανάλωσης αναμένεται να συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες, το super market αλλά και το e-commerce αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Προφανώς, όσο θα επιστρέφουμε σταδιακά στη νέα κανονικότητα, με τον κλάδο της εστίασης να επανέρχεται, θα αποκαθίστανται και οι χαμένες ισορροπίες. Όμως είναι πολύ πιθανόν η νέα πραγματικότητα να βοηθήσει τα snacks να διατηρήσουν σημαντικό μέρος από το έδαφος που κέρδισαν εν μέσω πανδημίας, λόγω της αίσθησης ασφάλειας και ελέγχου που αυτά προσφέρουν.
Αναστασία Πλοιάρχου, Διευθύντρια Marketing, E.I. Παπαδόπουλος Α.Ε.

«Νικητές, τα ισχυρά brands»
Ήδη καταγράφεται ενίσχυση των στιγμών και ποσοτήτων κατανάλωσης snack στον χρόνο που περνάμε στο σπίτι, είτε ως εργαζόμενοι είτε σε στιγμές με την οικογένειά μας. Ακόμη, η στροφή των καταναλωτών προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, εντάσσοντας πιο έντονα τα στοιχεία του υγιεινού snacking στην καθημερινότητα, είναι κάτι που βλέπουμε να ενισχύεται από την υπάρχουσα συγκυρία.

Οι τάσεις αυτές αναμένουμε να έχουν επίδραση και μετά την παρέλευση της πανδημίας στο πλαίσιο του holistic betterment. Τα snacks αποτελούν κεντρικό συστατικό σημαντικών περιστάσεων κατανάλωσης και τα ισχυρά brands που είναι σε θέση να τις υποστηρίξουν θα επωφεληθούν.
Γιώτα Μουστακάτου, Brand Manager, Cheetos και Tasty Snacks και Λίνα Παπανδρέου, Brand Manager, Lays

FOCUS POINTS
– Η κατηγορία των snacks κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, προσφέροντας διατροφικές και ψυχολογικές διεξόδους

– Νέες περιστάσεις κατανάλωσης και ενίσχυση του e-commerce διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την κατηγορία

– Η επικοινωνία αποκτά αυξημένη βαρύτητα, με τον σεβασμό στην ψυχολογία του καταναλωτή να αποτελεί προτεραιότητα

– Οι τάσεις του healthy snacking και των premium επιλογών παραμένουν μεταξύ των πλέον δυναμικών

ΑΝΟΔΟΣ 80% ΣΤΙΣ ONLINE ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Άνοδος κατά 80% στις online αναφορές της κατηγορίας των snacks σημειώθηκε το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2020, σε σχέση με το σύνολο αναφορών για την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος.
Αναλυτικότερα, για το πρώτο τετράμηνο του 2020, καταγράφηκαν συνολικά 3.225 αναφορές από sites, blogs και Τwitter, με τις περισσότερες (37%) να γίνονται μέσα στον Απρίλιο.

Στην πρώτη θέση, με μερίδιο δημοσιότητας 37,5% βρίσκονται τα Oreo και ακολουθούν τα Πτι Μπερ Παπαδοπούλου (23,2%) και τα Βιολάντα (22,9%). Στην τέταρτη και πέμπτη θέση, βρίσκουμε τα τσιπς Lay’s (6,7%) και Tsakiris (3,5%) και με μικρή διαφορά ακολουθούν τα κρακεράκια Cream Crackers Παπαδοπούλου (3,2%). Τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν τα πρωτοεμφανιζόμενα Jumbo Chips / Ohonos Snack (1,7%) και τα μπισκότα Goodness In Me της Αλλατίνη (1,3%).

Το 73% των αναφορών είναι tweets και το 27% προέρχεται από sites και blogs. Όσον αφορά την θεματολογία, η πλειοψηφία αφορούσε συνταγές και προτάσεις δίαιτας, κάτι που ενισχύθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες λόγω της ανάγκης του κόσμου να μαγειρέψει ή να προσέξει τη διατροφή του, κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Αντίστοιχα, αυξημένες ήταν και οι αναφορές των χρηστών του Twitter, που αναφέρονταν στα παραπάνω brands, ενώ πολλές ήταν οι αναφορές για χορηγίες των εταιρειών είτε σε ιατρικό υλικό είτε σε είδος, σε ευπαθείς ομάδες και κοινωνικές δομές.

Η έρευνα αφορά τα brands Bιολάντα, Oreo, Tsakiris, Πτι Μπερ, Cream Crackers, Goodness In Me, Lays, Jumbo Chips, για το διάστημα 01/01-30/04/2020 σε ειδησεογραφικά sites, blogs, Twitter, forums. Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί με το Monitor by Innews (http://innews.gr) για λογαριασμό του Marketing Week.

Το Monitor είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αποδελτίωσης, καταγραφής και αξιολόγησης δημοσιευμάτων, από έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά), διαδίκτυο (ειδησεογραφικά sites, blogs, forums, twitter), τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς

Keywords
τα νεα, super market, νέα, online, momentum, tasty, παπανδρεου, hunger, ψυχολογια, lockdown, fun, extra, γλυκα, αλμυρα, elbisco, σοκολατα, secret, dream, orange, jumbo, προσφορες, chipita, love, fusion, super, market, sites, blogs, tweets, twitter, forums, http, ηλεκτρονική, νουμερα τηλεθεασης, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, κοινωνια, τρουφα, τηλεθεαση, ηλεκτρονική, γλυκα, διατροφη, εθνικη, εργαλεια, εψιλον, μαγειρικη, μουσικη, πλαισιο, τα νεα, τηλεοραση, φυσικη, ψυχολογια, blogs, jumbo, orange, αγχος, αυξηση, αλατι, αλλατινη, αλμυρα, ανοδος, απριλιος, γαλα, γευση, γινονται, διαστημα, διαδικτυο, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, ενεργα, εντυπα, επικοινωνια, ερευνα, ερευνες, ευεξια, ζωης, ιδια, ιδιο, ειδος, η στροφη, ιανουάριος, διαφημιση, εικονα, κρουασαν, μαυρο, μηνες, μπισκοτα, νοικοκυριο, οικογενεια, ουσιαστικο, πεμπτη, περιβαλλον, πιο πολυ, ποιοτητα, πιπερι, πρισμα, ρολο, σεβασμος, σειρα, σπιτι, ταση, τρια, τριτη, υψηλη, φεβρουάριος, φυσικα, φυσικο, φοβος, φοντο, φημη, φορα, χριστινα, χρονος, ψηφιακο, fun, αγνωστο, αγορες, ασφαλεια, super, chipita, dream, ειδη, extra, elbisco, εμφαση, love, fusion, γευσεις, γιωτα, γλυκο, γλυκες, hunger, ιατρικο, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, κομματι, momentum, market, ογκο, ομαδες, ουρα, secret, sites, tasty, online, tweets, θεσεις, υλικα, υλικο, forums, super market
Τυχαία Θέματα