PressiousArvanitidis: «Κάνε κι εσύ αυτό που σου αναλογεί»

Περισσότερα για την καμπάνια, αλλά και για τις ευρύτερες δράσεις της Pressious-Arvanitidis στο κομμάτι της βιωσιμότητας, μοιράζεται μαζί μας ο Θωμάς Αρβανιτίδης, Managing Director for Technical & Financial Administration, της εταιρείας.

MW: Πρόσφατα, λανσάρατε ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Κάνε κι εσύ αυτό που σου αναλογεί!». Ποιο το concept και ποιος ο στόχος σας μέσα από αυτήν;

Θωμάς Αρβανιτίδης: H πρωτοβουλία μας να λανσάρουμε την καμπάνια «Κάνε κι εσύ αυτό που σου αναλογεί» αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει πως το περιβάλλον ήταν πάντοτε μία από τις προτεραιότητές

μας. Η φετινή μας καμπάνια σήκωσε αυλαία στην τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, στην FSC® Friday. Μια ημέρα γιορτής και στήριξης της υπεύθυνης διαχείρισης των δασών του πλανήτη μας για όλα τα μέλη του Forest Stewardship Council, στο οποίο ανήκουμε κι εμείς από το 2010 που γίναμε η πρώτη εταιρεία του κλάδου μας στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο FSC®.

Με τη φετινή μας ενέργεια, επιδιώξαμε να ενημερώσουμε την επιχειρηματική κοινότητα για τα οφέλη της πιστοποίησης κατά FSC® και να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να επιλέξουν την υπεύθυνη προς το περιβάλλον λύση έντυπης επικοινωνίας και χάρτινης συσκευασίας.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, η PressiousArvanitidis, για κάθε πιστοποιημένη παραγγελία που λαμβάνει για το επόμενο διάστημα, φυτεύει κι από ένα δέντρο σε συνεργασία με τη We4all.

Μέσω μιας διδακτικής ιστορίας για μικρούς και μεγάλους, στοχεύουμε να αποδείξουμε πως μικρές πράξεις μπορούν να επιτύχουν μεγάλα αποτελέσματα. Στόχος μας, ακόμη, είναι να αποδείξουμε πως η χρήση του χαρτιού μπορεί να είναι υπεύθυνη περιβαλλοντικά. Με όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και να επιλέγουν την υπεύθυνη λύση, τότε μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή.

Η καμπάνια βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Ποια είναι τα έως τώρα αποτελέσματα;

Η καμπάνια μας «Κάνε κι εσύ αυτό που σου αναλογεί» αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορύφωσή της, μιας και έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες. Από πλευράς μας, επιδιώκουμε η πληροφορία να φτάνει όσο το δυνατόν σε κάθε παραλήπτη και δέκτη της επικοινωνίας μας. Μέχρι στιγμής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώνουμε πως έχουμε καταφέρει να φυτέψουμε ήδη 100 δέντρα, στο όνομα κάθε εταιρείας που επέλεξε η έντυπη παρουσία της να είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη.

Προσκαλούμε κάθε επιχείρηση με εκτυπωτικές ανάγκες, να επιλέξει έντυπα και συσκευασίες πιστοποιημένες κατά FSC® και με τη βοήθειά τους, ευελπιστούμε να φυτέψουμε έως το τέλος του επόμενου χρόνου τουλάχιστον 1.000 δέντρα, με τον Οργανισμό We4all.

Σκοπεύετε να τη συνεχίσετε και στο μέλλον, με περισσότερες ενέργειες/υλικά;

H δραστηριοποίησή μας και η επικοινωνία του concept μας «Κάνε κι εσύ αυτό που σου αναλογεί» φυσικά δεν τελειώνει εδώ. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε δράσεις σε αυτό το πλαίσιο, καθώς πιστεύουμε πως ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει μια μικρή σταγόνα που όμως είναι ουσιαστική και σημαντική. Το κολιμπρί μας, στην ιστορία που παρουσιάζεται, είναι ένα μικρό ζώο που προσπαθεί με μια μικρή σταγόνα να σβήσει τη φωτιά. Ακόμα κι όταν όλοι οι άλλοι εγκαταλείπουν, εκείνο προσφέρει ό,τι μπορεί. Κάνει αυτό που του αναλογεί.

Η σταγόνα του καθένα από εμάς μπορεί να προέρχεται από παντού. Μπορεί να είναι μια δενδροφύτευση, η υποστήριξη σε έναν κοινωφελή οργανισμό, η μείωση του food waste, η προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πολλά ακόμη. Η εταιρεία μας σκοπεύει να είναι υπεύθυνη κοινωνικά και περιβαλλοντικά για όσο αποτελεί μέρος του επιχειρείν.

Η PressiousArvanitidis, λοιπόν, θα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που της αναλογεί, προτείνοντας συσκευασίες και έντυπα πιστοποιημένα κατά FSC®, αλλά και μέσω εταιρικών δράσεων.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα FSC® έντυπα και συσκευασίες. Ποια η διαφορά τους από όλα τα υπόλοιπα; Γιατί να τα επιλέξει κάποιος;

Σε πρώτο επίπεδο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για το τι είναι ο οργανισμός FSC®. Το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewardship Council – FSC®) είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 με στόχο την ορθολογική διαχείριση των δασών του πλανήτη και αποσκοπώντας στην προστασία τους. Η αποστολή του συνοψίζεται στη διασφάλιση διαχείρισης των δασών με υπεύθυνο και ορθολογικό τρόπο, ώστε να προστατεύονται οι φυσικοί βιότοποι και να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των τοπικών κοινοτήτων. Ο οργανισμός έχει θεσπίσει τις αρχές και τα κριτήρια διαχείρισης των δασών, σύμφωνα με τα οποία η διαχείρισή τους οφείλει να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές ανάγκες της τρέχουσας και των μελλοντικών γενεών.

Η κάθε παραγγελία που φέρει το σήμα της πιστοποίησης FSC®, σημαίνει πως δεν είναι ζημιογόνα για το περιβάλλον, καθώς το χαρτί που χρησιμοποιείται δεν είναι προϊόν παράνομης υλοτόμησης και δεν βλάπτει το οικοσύστημα. Με ποιον τρόπο; Η υλοτόμηση πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες οριοθετημένες ζώνες που εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό και ορίζει κατ’ αποκλειστικότητα ο Οργανισμός.

Ο σεβασμός στα δάση και τη φύση συνολικά, αλλά ταυτόχρονα η κάλυψη των αναγκών κάθε επιχείρησης, χωρίς κάποια περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση είναι σίγουρα μερικοί από τους λόγους που προτρέπουμε τους πελάτες μας να επιλέγουν πιστοποιημένα έντυπα και συσκευασίες. Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν τα πιστοποιημένα προϊόντα βοηθούν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλανήτη για τις επόμενες γενιές και αποδεικνύουν έμπρακτα την ευαισθητοποίησή τους για το περιβάλλον.

Τη σήμανση της πιστοποίησης του FSC® έχουν το δικαίωμα να τοποθετούν σε προϊόντα εκτύπωσης μόνον οι επιχειρήσεις εκείνες που ανήκουν στην «FSC® αλυσίδα επιτήρησης», όπως η PressiousArvanitidis, και υποδηλώνει την υποστήριξη των υψηλότερων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων στην αγορά.

Τι σημαίνει για την PressiousArvanitidis να αποτελεί μέρος της προσπάθειας και του έργου του διεθνούς οργανισμού FSC®;

Η PressiousArvanitidis έλαβε την πιστοποίηση FSC® το 2010, όπως καταγράφεται και από τον οργανισμό FSC® στη βάση των πιστοποιημένων μελών της «FSC® αλυσίδας επιτήρησης». Η πιστοποίηση αυτή την ενέταξε στην παγκόσμια ομάδα των πρωτοπόρων εταιρειών, οι οποίες δημιουργούν ασπίδα προστασίας από την αλόγιστη καταστροφή των δασών και ευρύτερα του περιβάλλοντος. Η σημασία της συγκεκριμένης πιστοποίησης για την PressiousArvanitidis είναι μεγάλη, καθώς επιδιώκει να αποτελεί έναν υπεύθυνο προμηθευτή έντυπης επικοινωνίας και χάρτινης συσκευασίας για τους συνεργάτες της.

Όμως, δεν σταματάτε εκεί. Ποιες άλλες ενέργειες υλοποιείτε ή σχεδιάζετε να υλοποιήσετε, σε επίπεδο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης;

Η PressiousArvanitidis θέτει ως ύψιστη προτεραιότητά της το περιβάλλον και την κοινωνία, από τη δημιουργία της. Αυτός είναι και ο λόγος που εφαρμόζει το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης 14.001 και κάθε χρόνο θέτει στόχους που αφορούν το ESG.

Ακόμη, όλα τα υλικά της παραγωγής της, όπως το χαρτί, το αλουμίνιο, το νερό και το μελάνι είτε επιστρέφουν στην παραγωγή, είτε ανακυκλώνονται, ενώ παράλληλα το 16% της ενέργειας που καταναλώνεται καθημερινά προέρχεται από τον ήλιο. Η δράση «Κάνε κι εσύ αυτό που σου αναλογεί» είναι απόδειξη πως η PressiousArvanitidis, ως ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου των επίπεδων εκτυπώσεων, κάνει πρώτη αυτό που της αναλογεί για τους συνεργάτες της αλλά και για το σύνολο του κλάδου. Σας προσκαλούμε να γίνετε κι εσείς μέλος αυτής της προσπάθειας και να προσφέρετε τη δική σας σταγόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
PressiousArvanitidis, Κάνε,PressiousArvanitidis, kane