IMC24: Από την αυτοματοποίηση στην augmented creativity

«Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαλεία», που είχε ποτέ στα χέρια του ο άνθρωπος, στις ευκαιρίες που δημιουργεί και τις προκλήσεις που φέρνει, ήταν αφιερωμένο το IMC24 του IAB Hellas. Το εργαλείο αυτό είναι, φυσικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη, με το φετινό IMC, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Μαρτίου, να φέρει τον τίτλο: «AI Unleashed – The AI Generated Odyssey». Τις εργασίες του συνεδρίου, στη γεμάτη από

κόσμο συνεδριακή αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος του IMC24, Στάθης Βωβός και ο Πρόεδρος του IAB Hellas, Σπύρος Παπαγεωργίου. Τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι του marketing και της Επικοινωνίας την ΤΝ παρουσίασε, στην αρχή του συνεδρίου, ο Δημήτρης Μαύρος της MRB, παραθέτοντας τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών. Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν την ευκαιρία που ανοίγει η τεχνολογία στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, αν και εκφράζουν ανησυχία για τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Το σχόλιο του Δημήτρη Μαύρου ήταν ότι, παρά τις δυνατότητές της, η ΤΝ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σκόπιμη αντισυμβατική σκέψη, θεμέλιο λίθο της δημιουργικότητας. Με τη σειρά του ο Neuroscientist, Henning Beck εστίασε στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου συγκριτικά με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και στις αναντικατάστατες δυνατότητες του πρώτου, καθώς δεν επικεντρώνεται στα δεδομένα και την ανάλυσή τους, αλλά στην κατανόηση.

Αλλαγή παραδείγματος
Στον αντίκτυπο που έχει και θα έχει η ΤΝ στο marketing, τα media και τα agencies εστίασε η ομάδα ομιλητών του συνεδρίου, ξεκινώντας από τον Oliver Yonchev, Co-founder, FlightStory. Η ΤΝ οδηγεί σε μία αλλαγή παραδείγματος, όπως προδίδουν και οι εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο και οι επενδύσεις των εταιρειών, όπως τόνισε. Διανύουμε δε τη φάση κατά την οποία η τεχνολογία περνά από την αυτοματοποίηση στη δημιουργία. Η ΤΝ προσφέρει ταχύτητα και εξοικονόμηση πόρων, αλλά παράλληλα τείνει προς τη μετριότητα, και εκεί έρχεται η ευθύνη των ανθρώπων να τη χρησιμοποιήσουν με τρόπους που δίνουν το κάτι παραπάνω.

Augmented creativity
Καθώς λοιπόν η ΤΝ περνά στη generative εποχή της, το ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο μπορεί να βοηθήσει τη δημιουργικότητα; Σύμφωνα με τον Νικόλα Τσάκωνα, Head of Social, Ogilvy Greece, το ΑΙ πρόκειται να αλλάξει τη φύση της δημιουργικής εργασίας και να οδηγήσει σε αυτό που αποκάλεσε augmented creativity. Η ΤΝ έρχεται να δουλέψει παράλληλα με την ανθρώπινη δημιουργικότητα και να ενισχύσει το ανθρώπινο ένστικτο το οποίο έχει την δυνατότητα να δημιουργεί συναισθήματα.
Στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν τα ελληνικά brands την ΤΝ εστίασε το panel στο οποίο συμμετείχαν οι Μπάμπης Χατζηπέτρου, CoE Leader/ New Business & Cosmote CX Marketing Communications, OTE Group, Θοδωρής Παπανέστορος, Executive Director of Institutional Marketing & PK-12 Enrollment, Αnatolia College, και Κωνσταντίνος Δανιάς, Media Director, AB Βασιλόπουλος. Σε αυτή τη φάση η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται εντονότερα στο pre-sales και after-sales κομμάτι της αγοράς. Πριν τελειώσει κάτι από το ράφι ή πριν χαλάσει το προϊόν που έχει προμηθευτεί ένας καταναλωτής, για παράδειγμα. Αυτές οι εφαρμογές θα γίνουν περισσότερο αντιληπτές από τον τελικό καταναλωτή και απαιτούν καλύτερη εκπαίδευση και μεγαλύτερη διαφάνεια, όπως επισημάνθηκε. Αναλυτική κάλυψη του συνεδρίου θα ακολουθήσει σε επόμενο τεύχος του Marketing Week.

Keywords
Τυχαία Θέματα