Connecting the dots, GWI: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες καταναλωτικές τάσεις του 2024;

Με στόχο να βοηθήσει τα brands να διαμορφώσουν τις στρατηγικές τους για το 2024, η GWI δημοσίευσε την έκθεση «Connecting The Dots», στην οποία παρουσιάζονται οι έξι μεγαλύτερες καταναλωτικές τάσεις του επόμενου έτους.

Τα media αντιμετωπίζουν προβλήματα εμπιστοσύνης
«Εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε». Αυτή είναι μια παροιμία που έλεγε συχνά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ronald Reagan. Τι γίνεται, όμως, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην πηγή; Αυτή η

τάση εντοπίζεται σήμερα στις ΗΠΑ, όπου όλο και περισσότεροι καταναλωτές δυσκολεύονται να βασιστούν στα media, γεγονός που έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα brands και τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, αλλά και στην κοινωνία, γενικότερα. Πιο αναλυτικά, οι Αμερικανοί που δεν εμπιστεύονται τα media έχουν αυξηθεί κατά 24% από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά ειδησεογραφικά websites μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η εμπιστοσύνη και η δέσμευση έχουν άμεση σύνδεση. Όσοι δεν εμπιστεύονται τα media είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξουν ειδησεογραφικούς ιστότοπους και να πληρώνουν για την ποιότητα της δημοσιογραφίας, γεγονός που αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για τους εκδότες να δώσουν προτεραιότητα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αξίζει, επίσης, να ληφθεί υπόψη ο εμπορικός αντίκτυπος – όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουν οι χρήστες στα ειδησεογραφικά websites, τόσο λιγότερο ξοδεύουν οι επιχειρήσεις για διαφημίσεις.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Οι Αμερικανοί διαβάζουν όλο και περισσότερο τις ειδήσεις μέσω των social media, με εκείνους που χρησιμοποιούν το TikTok για την ενημέρωσή τους να έχουν αυξηθεί κατά 35%, τα τελευταία δύο χρόνια και κατά 39%, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόσο τα brands όσο και οι εκδότες μπορούν λάβουν δράση ώστε να αντιστραφεί αυτή η τάση, είτε συνεργαζόμενοι με influencers, είτε μοιραζόμενοι media literacy εργαλεία, είτε επικοινωνώντας την ποιότητα των πηγών τους. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ενισχύσουν τη σχέση των καταναλωτών με τα media, αλλά θα συνεισφέρουν στην οικοδόμηση δημοκρατικών κοινωνιών.

Ο ενθουσιασμός για το AI αυξάνεται, όπως και η ανησυχία
Ανάμεικτα συναισθήματα φαίνεται πως προκαλεί στους καταναλωτές η τεχνητή νοημοσύνη. Αν και γοητεύονται από τις δυνατότητές της, η εκρηκτική ανάπτυξή της τούς προκαλεί φόβο. Συγκεκριμένα, 60% των καταναλωτών είναι ενθουσιασμένοι με την ανάπτυξη του ΑΙ, ενώ το 71% πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Για τα brands, η διαπραγμάτευση αυτού του μείγματος ενθουσιασμού και ανησυχίας θα είναι πολύ πιο εύκολη με τη βοήθεια λεπτομερών audience insights. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του ΑΙ φαίνεται αναπόφευκτη, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν τι είναι αυτό για το οποίο οι πελάτες τους είναι πιο ενθουσιασμένοι – και ποιες είναι οι ανησυχίες τους. Για παράδειγμα, το 64% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης θεωρεί ότι τα ΑΙ εργαλεία θα βοηθήσουν στη βελτίωση του workplace, ενώ το 40% των καταναλωτών θα επέλεγε ένα AI chatbot έναντι άλλου, εάν αυτό προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες.

Καθώς το ΑΙ αναπτύσσεται ραγδαία, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάζουν τι λένε, όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε βάθος χρόνου. Οι καταναλωτές βρίσκονται όλο και περισσότερο σε επιφυλακή για τα AI-generated media και ακόμη και το tech industry κατασκευάζει εργαλεία για την ανίχνευση AI-generated content. Εν ολίγοις, οι εταιρείες που βλέπουν μπροστά και θέτουν σήμερα σε εφαρμογή σχετικές στρατηγικές, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες για το «κύμα» τεχνητής νοημοσύνης της επόμενης ημέρας.

Οι boomers scrollaρουν και ψωνίζουν περισσότερο
Αυξάνεται ο αριθμός των boomers που χρησιμοποιούν τακτικά το Instagram και το TikTok, αν και το Facebook εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη τους πλατφόρμα. Και καθώς το social media αποτύπωμά τους διευρύνεται, οι boomers γίνονται όλο και πιο ενθουσιώδεις με το εμπορικό περιεχόμενο. Στις ΗΠΑ δε, ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι οι influencers είναι ο κύριος λόγος που χρησιμοποιούν τα social media, έχει αυξηθεί κατά 22%, από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξει η προσέγγιση των brands. Ποιος είναι πιο πιθανό να ψωνίσει online; Οι Gen Zers ή οι Baby Boomers; Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι boomers εμφανίζονται να έχουν υψηλότερη αγοραστική δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, η διαφήμιση -ως έχει- δεν απευθύνεται στο συγκεκριμένο κοινό. Σύμφωνα με έρευνα της CreativeX, η πλειονότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων που συμμετέχουν σε διαφημίσεις, εμφανίζονται σε οικογενειακά ή οικιακά περιβάλλοντα, ενώ λιγότερο από το 1% εμφανίζεται σε επαγγελματικούς χώρους. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο εκπροσωπούνται οι καταναλωτές, τόσο περισσότερο ανταποκρίνονται στο marketing. Μπορεί οι Gen Zers να είναι οι «λαμπεροί», καταναλωτές, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι η κύρια πηγή των εσόδων.

Το short-form βίντεο αλλάζει τον αθλητισμό
Η παρακολούθηση αθλητικών αγώνων ως ο κύριος λόγος χρήσης των social media έχει αυξηθεί κατά 17% από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στη Βόρεια Αμερική και τα αθλητικά highlights γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις πλατφόρμες. Τα live sports events σημειώνουν, επίσης, μεγάλη άνοδο στα social media, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Οι πλατφόρμες δε, μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσθετο περιεχόμενο, όπως περισσότερα behind the scenes πλάνα, κάνοντας την εμπειρία παρακολούθησης πιο συναρπαστική, όπως δηλώνει ένας στους πέντε sports fans. Nαι μεν, είναι δύσκολο να κερδίσεις το «παιχνίδι» της προσοχής, αλλά τα AI-powered video εργαλεία που είναι ενσωματωμένα στα σημερινά social media, καθιστούν εύκολη τη δημιουργία περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι οργανισμοί θα μπορούσαν να συμπυκνώσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα 90’ σε 3’, παρουσιάζοντας τα κορυφαία στιγμιότυπα.

H τάση του veganism παύει να είναι hot
Το ενδιαφέρον για vegan τρόφιμα έχει μειωθεί σε 43 από τις 47 αγορές που παρακολουθεί η GWI από το β’ τρίμηνο του 2021, καθώς λιγότεροι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζονται ως vegan ή pescatarian. Αντιθέτως, περισσότεροι γίνονται flexitarians, με πάνω από 1 στους 4 να ενδιαφέρονται να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος. Πιο αναλυτικά, η σημασία της βιωσιμότητας κατά την αγορά τροφίμων έχει μειωθεί κατά 10% σε ετήσια βάση, σε τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, 7% των Ευρωπαίων αυτοπροσδιορίζονται ως vegan, vegetarian ή pescatarian, ενώ οι διπλάσιοι (14%) περιγράφουν τους εαυτούς τους ως flexitarian. Ακόμα, στις ΗΠΑ, οι flexitarians έχουν 53% περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μία δίαιτα για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και 46% για να διατηρήσουν το βάρος τους, σε σχέση με τον μέσο όρο. Το ενδιαφέρον για τα vegan προϊόντα δεν έχει εξαφανιστεί, απλώς φαίνεται εξασθενημένο. Τα brands, ωστόσο, μπορούν να συνεχίσουν τη συζήτηση για τα προϊόντα χωρίς κρέας, απευθυνόμενα σε ένα ευρύτερο κοινό, εστιάζοντας περισσότερο στη διατροφή.

Αυξάνεται η ανησυχία της ένοπλης βίας
Καθώς οι θάνατοι που σχετίζονται με την οπλοκατοχή έχουν αυξηθεί, αυξάνονται και οι ανησυχίες για τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις κατά 18% σε ετήσια βάση. Για πολλά χρόνια, τα brands απέφευγαν το θέμα της οπλοκατοχής με το σκεπτικό πως διχάζει το κοινό. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάσταση αλλάζει, καθώς ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να παίρνουν θέση επί του θέματος. Και το μήνυμα των καταναλωτών είναι πλέον σαφές: «Αντί να μην κάνετε τίποτα, γίνετε η μάρκα που ξεχωρίζει με τις πράξεις της», ένα μήνυμα που πολλές εταιρείες ίσως δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αγνοήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα