Business Messaging: Το νέο Must – Have Marketing Channel

Απλό, άμεσο και με τεράστιο reach, το messaging αυξάνει το customer engagement, προσελκύει περισσότερους νέους πελάτες και δημιουργεί μοναδικά customer experiences.

Η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων αποτελεί πλέον τον πιο δημοφιλή τρόπο επικοινωνίας σε κάθε πλαίσιο. Χρησιμοποιούμε το messaging για να μιλήσουμε με φίλους σε group chats, αλλά και για να επικοινωνήσουμε με συναδέλφους αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις emails και meetings. Οι επιχειρήσεις παρατηρώντας αυτή τη στροφή των χρηστών, υιοθετούν όλο και περισσότερο messaging

υπηρεσίες σε πολλαπλά επίπεδα. Συνεπώς, όροι όπως το conversational commerce ή το real-time personalized marketing που μέχρι πρότινος θεωρούνταν trend buzzwords, σήμερα αποτελούν τη νέα πραγματικότητα.

Ένα σύμπαν που διαστέλλεται
Το Business Messaging περιλαμβάνει κάθε digital κανάλι μέσω του οποίου επιχειρήσεις και καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν μονόδρομα ή αμφίδρομα. Φυσικά, το πιο γνωστό είναι το SMS ή text messaging, που αποτελεί και το πρώτο mobile marketing κανάλι σημειώνοντας εδώ και 31 χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, τα messaging apps με τις προηγμένες λειτουργίες κατακτούν με γεωμετρικούς ρυθμούς τις προτιμήσεις των χρηστών, αναδιαμορφώνοντας το περιβάλλον και τις δυνατότητες του messaging marketing.

Σήμερα οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να αξιοποιήσουν μία σειρά από apps όπως το WhatsApp, το Facebook Messenger, το Telegram, το Viber, κ.α. Το messaging αποτελεί σημαντικό εργαλείο σχεδόν σε όλα τα industries, όμως είναι εξαιρετικά πολύτιμο σε κλάδους που απευθύνονται στο millennial κοινό, όπως το retail, o τουρισμός, τα leisure activities και φυσικά το online commerce.

Ιδανικό κανάλι engagement
Όλες οι πρόσφατες έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις προσδοκίες των mobile καταναλωτών συμφωνούν σε ένα σημείο. Οι πελάτες σήμερα δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα σε επιχειρήσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω των οικείων messaging apps. Συγκεκριμένα, επιθυμούν να λαμβάνουν χρήσιμο και εξατομικευμένο περιεχόμενο στα περιβάλλοντα που ήδη βρίσκονται όπως σε κάποιο social κανάλι, στο messenger της επιλογής τους ή με SMS σε time-critical περιπτώσεις. Ακόμη, προτιμούν το messaging πολύ απλά, γιατί κάνει πραγματικά εύκολη την επικοινωνία με την επιχείρηση και μάλιστα υπό τους όρους και τις συνθήκες που εκείνοι επιθυμούν.

Κατά συνέπεια, το messaging αναδεικνύεται ως ιδανικό κανάλι για την αύξηση του engagement των πελατών, καθώς είναι σε θέση να «συνομιλήσουν» με την επιχείρηση από οπουδήποτε βρίσκονται, όποτε εκείνοι το επιλέξουν και μάλιστα μέσα από το αγαπημένο τους app. Επιπρόσθετα, δυνητικοί πελάτες μαθαίνουν εύκολα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ό,τι τους ενδιαφέρει. Στην εποχή όπου το customer experience αναδεικνύεται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και οι καταναλωτές αναζητούν περισσότερο από ποτέ τη σύνδεση με τα brands, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν πραγματικό διάλογο με το κοινό τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως κατανοούν τις ανάγκες του, είναι αυτές που θα εξασφαλίσουν σταθερό growth.

Οι Έλληνες προτιμούν SMS & Viber
Όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, τα 2 πρωταγωνιστικά κανάλια messaging είναι το SMS και το Viber. Το SMS κρατά τα σκήπτρα ως το κανάλι με το μεγαλύτερο Open Rate με ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, ενώ αρκετές καμπάνιες παρουσιάζουν εκπληκτικά conversions που αγγίζουν το 40%. Σίγουρα παραμένει μία ασφαλής επιλογή για κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να τρέξει μία οικονομική καμπάνια γρήγορα και να δει άμεσα αποτελέσματα.

Το Viber Marketing έκανε την εμφάνιση του στη χώρα μας πριν 4 χρόνια περίπου και από την πρώτη στιγμή αναβάθμισε το marketing mix πολλών και σημαντικών επιχειρήσεων. Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα penetrations της εφαρμογής παγκοσμίως, καθώς το Viber είναι το πλέον αγαπημένο και πιο δημοφιλές messaging app των Ελλήνων. Η πληθώρα των δυνατοτήτων που προσφέρει το Viber όπως η αποστολή rich content messages, το 2-way communication, η δημιουργία branded communities και τα promotional stickers, καθιστούν την εφαρμογή ως must-have option για κάθε client oriented επιχείρηση.

Ενίσχυση του conversational commerce
Συνολικά, το messaging μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά τις επιχειρήσεις σχεδόν σε όλα τα marketing objectives με κύρια έμφαση στα εξής: ενίσχυση του conversational commerce μέσα από προσωποποιημένες προσφορές και tailor-made προτάσεις, καλύτερη και αποδοτικότερη τοποθέτηση της επιχείρησης για το millennial κοινό, βελτίωση του customer service μέσω άμεσης και εξατομικευμένης βοήθειας και σημαντική μείωση του κόστους, καθώς οι messaging καμπάνιες είναι από τους πλέον cost-efficient τρόπους διαφήμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα