Το σπίτι του Ναπολέοντα και η Ιεράπετρα μπαίνουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων της «Ναπολεόντειας Διαδρομής»

09:02 6/7/2016 - Πηγή: TVNea

Μια νέα δυνατότητα ανάδειξης και διαφύλαξης ενός απ’ τα σημαντικότερα μνημεία της Ιεράπετρας που για χρόνια μένουν αναξιοποίητα φαίνεται πως έρχεται μέσα από την πιθανή ένταξη της Ιεράπετρας στην Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων και της Ναπολεόντειας Διαδρομής.

Το γεγονός αυτό έρχεται μετά από την θετική απάντηση και την αποστολή σχετικών στοιχείων που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη από το Δήμο Ιεράπετρας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την πρόσκληση που ακολούθησε πριν από λίγες μέρες για να συμμετάσχει
η Ιεράπετρα σε συζητήσεις που γίνονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα με την Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων. Εκεί θα αποτυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετάσχουν οι ελληνικές πόλεις στις οποίες ο Γάλλος Στρατηγός και Αυτοκράτορας άφησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το στίγμα του, στο πρόγραμμα της Ναπολεόντειας Διαδρομής. Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 8 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος κ. Λουτσέτης με ένα συνεργάτη του για να γίνουν κάποιες συσκέψεις και σεμινάρια.

Η Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πόλεων που ιδρύθηκε το 2004 και αριθμεί περισσότερες από 70 πόλεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μετά από δική του πρωτοβουλία η Ναπολεόντειος διαδρομή, που εκτείνεται από την Πορτογαλία μέχρι τη Ρωσία περνώντας και από την Ελλάδα, το 2015 εντάχθηκε στον κατάλογο 30 πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας η οποία ιδρύθηκε το 2004 σκοπός της λειτουργίας της είναι:
– να διοργανώνει συναντήσεις, σεμινάρια και δημοσιεύσεις σε συνεργασία με πανεπιστήμια, πολιτιστικούς και ιστορικούς οργανισμούς με σκοπό να προωθεί τις πολιτιστικές συναλλαγές
– Να υποστηρίζει και να προωθεί δράσεις για τη διάσωση και αποκατάσταση της Ναπολεόντειας κληρονομιάς (αντικείμενα, έργα τέχνης, έπιπλα, μνημεία, τοποθεσίες)
– Να αναπτύσσει και να διοργανώνει δραστηριότητες που αναδεικνύουν το παρελθόν με εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, περιηγήσεις, ειδικά σε ότι αφορά τουριστικές, σχολικές οι πανεπιστημιακές συναλλαγές.
Τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Καλαντζάκης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, για το σπίτι του Ναπολέοντα προετοιμάζεται μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από το Δήμο ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χορηγούς για να βοηθήσουν οικονομικά στη σύνταξη της, για την διαμόρφωση του κτιρίου τόσο εσωτερικά, όσο και στην εξωτερική διαμόρφωση του χώρου. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την ένταξη στη Ναπολεόντειο Διαδρομή πολύ σημαντική και ικανή να αναβαθμίσει τον τουρισμό στην περιοχή.

Σε σημερινή της αναφορά η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Ιεράπετρας κ. Σκυβάλου-Ρουμελιωτάκη στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως πλέον υπάρχει η θετική γνώμη της διευθύντριας Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την αξιοποίηση του Σπιτιού του Ναπολέοντα και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα γίνει στην Αθήνα.

radiolasithi.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα