Σοφία Παπαϊωάννου: «Δεν θα έφευγα ποτέ από την Ελλάδα»!

18:50 18/2/2014 - Πηγή: TVNea
Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής «360 μοίρες», που προβάλλεται στον Alpha,μιλάει στο vima.gr για την πορεία της εκπομπής και για το πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο ενημερωτικό και τηλεοπτικό περιβάλλον.

Πού οφείλεται η αποδοχή της εκπομπής σας από το κοινό;

«Η επιλογή του θέματος είναι το ήμισυ του παντός σε μία εκπομπή, αλλά την ίδια στιγμή ο τρόπος που προσεγγίζεις και παρουσιάζεις ένα θέμα μπορεί να το κάνει από βαρετό, ενδιαφέρον
και από αδιάφορο, κεντρικό θέμα συζήτησης. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να γνωρίσει σε βάθος κάποια ζητήματα της καθημερινότητας, οπότε, αν τον ενδιαφέρει το θέμα, σίγουρα θα τον κρατήσει η έρευνα. Από την άλλη το στοίχημα είναι να αναδείξεις θέματα σημαντικά που σε μία πρώτη ανάγνωση δεν ενδιαφέρουν άμεσα όλον τον κόσμο. Παθιάζομαι με τα θέματα που ασχολούμαι, που με ενδιαφέρουν προσωπικά, όπως με ενδιαφέρουν και όλοι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους και αυτό νομίζω ότι μεταδίδεται».

Εχουν αλλάξει τα "γούστα" του κοινού στην ενημέρωση;

«Νομίζω ότι έχουν αλλάξει και συνεχώς αλλάζουν. Ο κόσμος μέσα στην κρίση που βιώνουμε δεν είναι τόσο παθητικός αποδέκτης συμπεριφορών και επομένως και ειδήσεων. Βλέπουμε ότι ψάχνει μέσα στο Διαδίκτυο περισσότερο για να ενημερωθεί σε πολλά και διαφορετικά blogs και sites και επομένως είναι πιο απαιτητικός σε αυτά που βλέπει και ακούει στην τηλεόραση. Θέλει πολύ προσπάθεια, εγρήγορση και σε βάθος κατανόηση για να φιλτράρει κανείς όλα όσα διαβάζει στο Διαδίκτυο, αλλά θεωρώ ότι είναι μία εξάσκηση που κάνει καλό στην ενημέρωση».

Ποιο θέμα σας εξέπληξε κι εσάς;

«Δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει ότι ακόμα και μέσα σε όλη αυτή την τραγική κρίση που περνά η χώρα μας, υπάρχουν ακόμα μίζες και κλεψιές δημοσίου χρήματος, απατεώνες εις βάρος της χώρας και της προόδου. Την ίδια στιγμή πάντα με εκπλήσσει όταν οι πολιτικοί ηγέτες μαλώνουν για μικρά και ασήμαντα ζητήματα, που αφορούν μόνο τον μικρόκοσμο και το μέλλον τους, αντί να προσπαθούν να εμπνεύσουν τον κόσμο με ένα όραμα. Με εκπλήσσει ότι ακόμα δεν έχουμε συστρατευτεί όλοι σε έναν κοινό στόχο, έστω και μικρό».

Στην εκπομπή σας απόψε ασχολείστε με τους Ελληνες που γίνονται μετανάστες στην Τουρκία. Ποιοι είναι οι λόγοι και τι σας εξομολογούνται;

«Η Τουρκία είναι μία χώρα από όπου οι Έλληνες στην νεότερη ιστορία πάντα έφευγαν βίαια και τραγικά. Τον Σεπτέμβριο βρέθηκα στην Ίμβρο για το άνοιγμα του Ελληνικού σχολείου και οι Κωνσταντινουπολίτες που συνάντησα εκεί μου μίλησαν για τους ολοένα και περισσότερους Έλληνες που χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Πόλη αποφασίζουν να μεταναστεύσουν εκεί. Αποφάσισα από τότε να ασχοληθώ με το θέμα και μόλις πριν λίγες μέρες γύρισα από την Πόλη και μοντάραμε την εκπομπή. Από ένα περίεργο γύρισμα της μοίρας κάποιοι νέοι μετανάστες βρέθηκαν να μένουν και να αναζητούν στέγη στις ίδιες γειτονιές που κάποτε ζούσαν Ρωμιοί εργάτες. Πάντα με συγκινούν αυτές οι αλλαγές στις εποχές και τις τύχες των ανθρώπων. Η Τουρκία ζει μία μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και κάποιοι την εκμεταλλεύτηκαν. Θυμίζει συχνά τα χρόνια λίγο πριν την κρίση στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όλοι όσοι μιλήσαμε μας είπαν ότι τους αγκάλιασαν οι Τούρκοι στις νέες τους προσπάθειες εκεί».

Εσείς σκεφτήκατε ποτέ να πάτε στο εξωτερικό για να δουλέψετε;

«Θεωρώ ότι ιδιαίτερα μέσα στην κρίση έχω κάνει τα πιο δυνατά και συγκινητικά θέματα και αισθάνθηκα περισσότερο από ποτέ το έργο του δημοσιογράφου ως σημαντικό λειτούργημα. Ειδικά τώρα δεν θα έφευγα ποτέ από την Ελλάδα. Κάθε άνθρωπος που κάνει με πάθος ένα επάγγελμα νομίζω ότι μέσα του έχει πάντα ένα κίνητρο. Για μένα το κίνητρο είναι η βαθιά μου αγάπη για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της και αν και ένα λιθαράκι μπορώ να βάλω για να βοηθήσω με την ενημέρωση και την συγκίνηση που μπορεί να προκαλέσει μία τηλεοπτική εκπομπή για μένα είναι σημαντικό».

Τι σας εντυπωσιάζει στην τηλεόραση φέτος;

«Θα ήθελα να με εντυπωσιάσει κάτι πιο πολύ. Νομίζω πιο εντυπωσιακά πράγματα γίνονται στο Διαδίκτυο. Θα ακολουθήσει όμως και η τηλεόραση. Κι εγώ εμπνέομαι από πολλά γύρω μου και θα ήθελα πιο προχωρημένες ιδέες να γίνουν πραγματικότητα στην Ελληνική τηλεόραση».

Σχετικά με το κρούσμα λογοκρισίας στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, εσείς πώς θα αντιδρούσατε;

«Δεν γνωρίζω σε βάθος τι έχει συμβεί και μου φαίνεται περίεργο να θέλει κάποιος να σταματήσει μία εκπομπή από το τρέιλερ. Άκουσα τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και έχοντας παρακολουθήσει χρόνια τις εκπομπές του ξέρω πως δεν προσεγγίζει τα θέματα με εμπάθεια, αλλά με αντικειμενικότητα, οπότε δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί. Βεβαίως πρέπει να παίξει την εκπομπή».
Keywords
Τυχαία Θέματα