Πέμπτη 3 Ιουλίου: γιορτάζει ο Άγιος Υάκινθος, ο άγιος των ερωτευμένων! Δείτε το φετινό πρόγραμμα των Υακινθείων στα Ανώγεια με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Παπαθανασίου!

08:02 3/7/2014 - Πηγή: TVNea
Ο Άγιος Υάκινθος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.). Ήταν άνθρωπος με εξαιρετική συμπεριφορά και διετέλεσε κουβικουλάριος του αυτοκράτορα. Διεκπεραίωνε τα καθήκοντα του μέσα στο παλάτι κατά τον καλύτερο τρόπο. Η ψυχή του ολόκληρη ήταν δοσμένη στο Σωτήρα Χριστό.

Γι' αυτό, όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός. Ο Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος, για την εμπιστοσύνη και την υπόληψη που
του πρόσφερε το παλάτι.

Τότε ο Υάκινθος με ψυχική άνεση απάντησε: «Αν η ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά, ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ο όποιος έχυσε για μένα το αίμα του, ο οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ο όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψη, ασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες; Και ο οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία Του και τη δόξα»;

Ο Τραϊανός, στενοχωρημένος από τα λόγια του Υακίνθου, διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός και αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ό Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα.
Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 χρονών.

Ο Άγιος Υάκινθος, άγιος της αγάπης, του έρωτα, προστάτης των ζευγαριών, της σχέσης άνδρα και γυναίκας και κάθε είδους αγάπης, γιορτάζεται πλέον κάθε χρόνο, στις 3 Ιουλίου, στον ίδιο τόπο,12 χιλιόμετρα νότια των Ανωγείων, στους ορεινούς Φούρνους, στο ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι σε στυλ ΜΙΤΑΤΟΥ που χτίστηκε στην χάρη του, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στον Ψηλορείτη.

Το φετινό πρόγραμμα των Υακινθείων 25-26 Ιουλίου 2014, που διοργανώνονται για 17η χρονιά.

«Ψαραντώνης ως Ρήγας», έργο του Λουδοβίκου των Ανωγείων από την έκθεση «Οι ήρωες του Ερωτόκριτου» Το 2014 είναι έτος του El Greco, του μεγάλου κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης (Ισπανία - Ελλάδα). Τα Υακίνθεια όμως, τιμούν τη μνήμη ενός άλλου μεγάλου εκπροσώπου της Αναγέννησης, του Βιτσέντζου Κορνάρου με τον Ερωτόκριτο, που πέθανε το 1614 - ίδια χρονιά με τον El Greco.

Για δέκατη έβδομη χρονιά και για δύο ημέρες, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουλίου, τα Υακίνθεια συνδιαλέγονται με τις τέχνες και τα γράμματα για να παράξουν πολιτισμό, στα 1260 υψόμετρο του Άγιου Υάκινθου, στα Ανώγεια.

Μια σύγχρονη αντιμετώπιση του μεγάλου ποιήματος, που εδώ και 400 χρόνια, φέγγει στον ουρανό της Κρήτης…

Υακίνθεια 2014: Το Πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μιλήσει για τον Ερωτόκριτο.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Νίκος Ξυδάκης, θα παρουσιάσουν τους δύο δρόμους του Ερωτόκριτου.
Ο Χρήστος Τζιφάκης σε ένα μοναδικό Φλαμένγκο Jazz τρίο.
Το κρητικό κουαρτέτο του Στέλλιου Πετράκη με το Θανάση Μαυρόκωστα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Επικ. Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα δώσει ομιλία με θέμα: «Αρετούσα: μια λαβωμένη τσ’ Ερωτιάς, του Πόθου αρρωστημένη».

Οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμΩς κινείται μαζί με τον Ψαραντώνη στη μουσική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παίχτηκε στο Ηρώδειο στις 30 Ιουνίου.

…Και μία έκπληξη που περιμένουμε από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ειδικά για τα Υακίνθεια, με θέμα τον Ερωτόκριτο.

Έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων με θέμα: «Οι ήρωες του Ερωτόκριτου» με σύγχρονα πρόσωπα.

πηγές
βίος αγίου: saint.gr
εικ. αγίου: dogma.gr
εικ. εκκλησίας Αγίου Υακίνθου: dpgr.gr
πρόγραμμα Υακινθείων: culturenow.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα