Πάμε Θέατρο: "Η τριλογία του παραθερισμού" στο Εθνικό Θέατρο

13:52 24/3/2011 - Πηγή: TVNea
Συγγραφέας: Κάρλο Γκολντόνι | Σκηνοθέτης: Νίκος Μαστοράκης | Ηθοποιοί: Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Ψαρράς, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννος Περλέγκας, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα,  Γιώργης Τσουρής, Εύη Σαουλίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Νίκος Χατζόπουλος | Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας | Διασκευή-Σκηνοθεσία – Κοστούμια – Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης | Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης | Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης | Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός | Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου | Βοηθός
σκηνοθέτη: Μίλτος Σωτηριάδης | Γιατί να πας: Το κωμικό αριστούργημα του Γκολντόνι και του παγκόσμιου θεάτρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε μια μοντέρνα, γοητευτική σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη με μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών. | Εισιτήρια: 21, 15, 13 ευρώ.

Το story: Ο Λεονάρντο και η αδελφή του Βιτόρια προετοιμάζονται πυρετωδώς να αναχωρήσουν για την εξοχή. Οι κοινωνικές συμβάσεις επιβάλλουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, στον οποίο όμως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, αφού τα χρέη τους από παλιότερα δάνεια τους έχουν ήδη πνίξει. Αλλά, πώς μπορεί ο Λεονάρντο να μείνει πίσω όταν η αγαπημένη του Τζιακίντα αναχωρεί για διακοπές, και μάλιστα έχοντας συντροφιά ένα νεαρό και όμορφο αντεραστή; Η απόφαση για μια πολυέξοδη διαμονή στην εξοχή θα διογκώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά τους προβλήματα και θα τους οδηγήσει στο δρόμο του συμβιβασμού.

Μιλάει για: Το θεμελιώδες και σημαντικό θέμα των ασυλλόγιστων εξόδων και της μανίας των ηρώων να περάσουν τους μήνες του φθινοπώρου στην εξοχή, μακριά από την πόλη. Ο συγγραφέας στηλιτεύει ένα φαινόμενο που οδηγούσε συχνά στην καταστροφή.

Βιογραφία του έργου: Οι τρεις κωμωδίες που συνθέτουν την «Τριλογία του παραθερισμού» ανέβηκαν για πρώτη φορά στο θέατρο Σαν Λούκα στη Βενετία το φθινόπωρο του 1761: τα «Le smanie per la villeggiatura» [Η μανία του παραθερισμού] και «Le avventure de la villeggiatura» [Οι περιπέτειες του παραθερισμού] τον Οκτώβρη, το «Il ritorno dalla villeggiatura» [Η επιστροφή από τον παραθερισμό] στο τέλος του επόμενου μήνα, αμέσως μετά τη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου), που κατά παράδοση σηματοδοτούσε την επιστροφή των Βενετών στην πόλη από τα εξοχικά σπίτια και τις βίλες τους.

Φράση - Κλειδί: «Μάλιστα, να και κάτι που δεν πέφτει ποτέ από τη μόδα: Τα λεφτά... τα έξοδα».

Παρασκήνιο: Στην παράσταση παίζει ζωντανά πιάνο ο Γιωργής Τσουρής και κιθάρα ο Γιάννος Περλέγκας.

Άποψη Σκηνοθέτη / Ηθοποιού: Νίκος Μαστοράκης: «“Η Τριλογία του παραθερισμού” είναι ένα κομμάτι πραγματικής ζωής, η εικόνα του τέλους μιας εποχής, μια τρυφερή και συνάμα σκληρή ιστορία που ισορροπεί με εξαιρετική μαεστρία ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό».

* Κάθε Τρίτη & Πέμπτη η στήλη "Πάμε Θέατρο" στις 13:30, εδώ στο Tvnea θα σας ενημερώνει για τις θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας....

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες tospirto.net

- Αλέξανδρος Κούρτης -
Keywords
Τυχαία Θέματα