Μοντέρνα Οικογένεια: αλήθεια η ουτοπία;

21:16 6/6/2014 - Πηγή: TVNea
Μέσα στον Μάρτιο έκανε πρεμιέρα η ελληνική εκδοχή της πολύ επιτυχημένης αμερικανικής σειράς Modern Family,με τον ίδιο τίτλο μεταφρασμένο στα ελληνικά. Η πρωτότυπη εκδοχή χαρακτηρίζεται από αμεσότητα των ηθοποιών και των καταστάσεων,οι οποίες μοιάζουν να είναι βγαλμένες από την πραγματικότητα,έξυπνο σενάριο και ατάκες και παρουσίαση των κοινωνικών στερεοτύπων και του νέου κοινωνικού γίγνεσθαι. Παρουσιάζει τον έρωτα ενός άνδρα με μία γυναίκα 20 χρόνια μικρότερη του,ένα ζευγάρι παντρεμένο από την ηλικία των 19 ετών
και ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων. Όλα αυτά φυσικά μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες, κακεντρεχή σχολιασμούς και κοινωνική κριτική. Η οικογένεια είναι οικογένεια από όποια πλευρά και αν την δεις,και αυτό που έχει σημασία είναι η αγάπη του ενός για τον άλλον και τίποτα άλλο.

Η εν Ελλάδι έκδοση της σειράς δεν διέφερε σχεδόν καθόλου,και το γεγονός αυτό προκαλεί αρχικώς εντύπωση. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή σεναριακά ούτε ως προς την παρουσίαση των χαρακτήρων και του τρόπου ζωής τους. Κάθε άλλο παρά θετικό θεωρείται αυτό το στοιχείο, πλην όμως έχει και ένα μειονέκτημα: είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Καμία ελληνική οικογένεια δεν θα δεχόταν τόσο απλά ο 60αρής πατέρας να παντρευόταν την κατά 2 δεκαετίες νεότερη αλλοδαπή,μάλιστα, σύντροφό του,χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις. Σίγουρα κανένας πατέρας δεν θα δεχόταν τόσο εύκολα έναν γιο με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό,πόσο μάλλον την σχέση και συγκατοίκησή του με έναν άλλων άνδρα και την υιοθεσία ενός παιδίου από αυτή την μοντέρνα οικογένεια. Όμως,όπως κάθε τηλεοπτική πραγματικότητα στις δυτικότροπες χώρες,έτσι και η ελληνική πρέπει και οφείλει να είναι πιο προοδευτική από την κοινωνία της,να θέτει κοινωνικά ζητήματα και να δίνει την καλύτερη δυνατή λύση. Η ελληνική κοινωνία ήταν έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια σειρά που δεν προκαλεί ή προβάλλει άλλα ήθη και έθιμα απ'αυτά που οι Έλληνες προωθούν. Απλά τα θέτει από μια διαφορετική οπτική γωνία και ελαχιστοποιεί τις διάφορες των διαφόρων τύπων οικογενειών. Γιατί δεν έχει σημασία αν έχεις δυο μπαμπάδες,δυο μαμάδες ή έναν γονιό αλλά τι άνθρωπος είσαι και τι αξίες μεταφέρεις από την οικογένειά σου.

Άγγελος Χατζηδάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα