Μονόδρομος το Ευρώ-ομόλογο για έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους

14:46 19/8/2011 - Πηγή: TVNea
Μονόδρομος το Ευρώ-ομόλογο για έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τονίζει ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων και Εξαγωγέων, Άντον Μπέρνερ, σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και την Κατερίνα Αντωνοπούλου.
Είναι ο πρώτος Γερμανός τόσο ισχυρός αξιωματούχος που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της έκδοσης ευρώ-ομόλογου, θέτοντας παράλληλα και 4 αυστηρούς όρους για τα κράτη-μέλη που θα χρηματοδοτηθούν.
Θεωρεί ότι θύμα της κρίσης θα πέσει και η Γερμανία, προτρέπει την Ελλάδα
να απαλλαγεί από το 30% των δημοσίων υπαλλήλων της, και πιστεύει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχει το ευρώ-ομόλογο.

Πιθανό Θύμα της Κρίσης και η Γερμανία...


Κ.Αντωνοπούλου: «Κρίνετε την άμεση έκδοση ευρώ-ομολόγου ως απολύτως αναγκαία για την αποτροπή παγκόσμιας ύφεσης;»
Α.Μπέρνερ: Ναι, απολύτως αναγκαία! Οι αγορές κερδοσκοπούν, έπεσαν πάνω στην Ιταλία, η Γαλλία θα είναι το επόμενο θύμα, κι επιπτώσεις θα έχει και η Γερμανία από τους αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς θα μπορούσε να χάσει την τριπλή καλή αξιολόγηση που έχει ΑΑΑ.
Κ. Αντωνοπούλου: «Ήδη είδαμε ξαφνική πτώση ρυθμών ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία»
Α.Μπέρνερ «Ναι, υπάρχουν αλληλεπιδράσεις, κι αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, το ντόμινο θα είναι καταστροφικό για όλους. Ο στόχος είναι να επανέλθει η ανάπτυξη στα κράτη-μέλη, μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση-χρέους.
Κ. Αντωνοπούλου «Για αυτό θεωρείτε ότι η έκδοση ευρώ-ομολόγου πρέπει να συνοδεύεται από σκληρούς όρους;
Α.Μπέρνερ «Ναι, είναι αναγκαίοι 4 όροι: συνταγματική κατοχύρωση ‘φρένου’ χρέους κάθε χώρας, ευελιξία στην αγορά εργασίας, ταχύτατες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, και μαζικές επενδύσεις σε υποδομές. Θα πρότεινα και ‘ποινές’ για τα κράτη-μέλη που δεν τηρήσουν τους όρους, έστω και έναν από αυτούς. Θα έπρεπε να μην έχουν πλέον ‘λόγο’ στις Βρυξέλλες ή ακόμα και να βγουν από την ευρω-ζώνη, έστω και προσωρινά.

Να απαλλαγεί η Ελλάδα από το 30% των δημοσίων υπαλλήλων

Κ. Αντωνοπούλου: «Ο στόχος είναι οι 4 όροι να τηρηθούν απαρέγκλιτα;
Α. Μπέρνερ: «Ναι, είναι απολύτως αναγκαίοι! Για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές. Στην Ελλάδα, μάλιστα, πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό, πώς ένα κράτος μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό. Χρειάζεται αύξηση απόδοσης και παραγωγικότητας, εξυγίανση δημοσίου τομέα, να ‘απαλλαγεί’ από το 30% των υπαλλήλων του, όπως και ριζικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, για να έχει νόημα να επενδύσει κανείς. Τέτοιοι όροι και τέτοια ‘πίεση’ θα βοηθήσουν την Ελλάδα.
Κ.Αντωνοπούλου «Ποια είναι η γνώμη σας για το ‘αναπτυξιακό ομόλογο’ που πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του;»
Α.Μπέρνερ:«Πάντα ήμουν φίλος των μέτρων που στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν έχει διαφορά εάν το ‘ομόλογο’ εκδοθεί από κράτη ή εάν το ‘τρέξουν’ ιδιώτες επενδυτές. Το ζήτημα να σταλεί άμεσο μήνυμα στις αγορές, ότι κάνουμε τα πάντα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη


Έτοιμο το ευρώ-ομόλογο σε 2 μήνες

Α.Μπέρ
Keywords
Τυχαία Θέματα