Απίστευτο!Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη...

12:15 17/7/2013 - Πηγή: TVNea
Αυτά είναι τα νέα,που πρέπει να ξέρουμε όλοι,διότι τέτοιες διακρίσεις μας συγκινούν όλους!!
Οι μαθήτριες της Στ’ Δημοτικού της Σχολής Χατζήβεη μας θυμίζουν με ένα χιουμοριστικό βίντεο πώς (δεν) κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας!
Πόσες φορές έχει τύχει να ανοίξετε το ψυγείο για να φάτε κάτι, αλλά να καταλήξετε σε «φιλοσοφική» συζήτηση με τα τρόφιμα, δίχως... ανταπόκριση βέβαια, ξεχνώντας ανοιχτή την πόρτα του; Πόσες φορές έχετε αφήσει τη βρύση να τρέχει σαν καταρράκτης, πλένοντας πιάτα ή τα δόντια σας; Και μήπως βράσατε ποτέ ένα ολόκληρο αβγό στο μεγάλο μάτι της κουζίνας; Σπατάλη νερού και
ενέργειας χωρίς λόγο σε κάθε βήμα της καθημερινότητάς μας, χωρίς καν να βγούμε από το σπίτι. Αλλά και έξω από αυτό, με το αυτοκίνητο θα πάτε ακόμη και ως το περίπτερο της γειτονιάς σας. Φυσικά αφήνετε τη μηχανή αναμμένη, αφού δεν θα... αργήσετε. Ενα πακέτο τσιγάρα θα πάρετε, μόνο. Και τα φώτα; Πάλι δεν τα σβήσατε προτού βγείτε από το δωμάτιο, απλώς τα ανάψατε και στο άλλο που μπήκατε!
Αυτές οι πολύ κοινές σε όλους συνήθειες, και άλλες τόσες ανάλογες, προβλημάτισαν τις μικρές μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας της Σχολής Χατζήβεη, που προσπάθησαν με ένα βίντεο δικής τους έμπνευσης και... κοπής να μας μάθουν τι δεν πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να μη συνεργούμε στην καταστροφή του πλανήτη, αλλά να συμβάλλουμε στην προστασία του. Οσοι είδαν την έξυπνη δουλειά τους κατάλαβαν ότι τα παιδιά έχουν δίκιο. Το βιντεάκι που έφτιαξαν οι 11 μαθήτριες της Στ' τάξης κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Αυθεντική Ιδέα» του πανευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού «Βιώσιμες ενεργειακές ιδέες: και τώρα ο λόγος σε σας!», ο οποίος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Energy Bits.
Δίμηνη προετοιμασίαΤα κορίτσια - οι Ολυμπία Αρτεμιάδη, Μαρία Βάβου, Ελευθερία Γουδέλα, Δήμητρα Θεοδώρου, Κωνσταντίνα Κουτσοχιώνη, Μαργαρίτα Κωνσταντίνου, Αννα Μπουφίδη, Ελένη Σκανδάλου, Χριστίνα Τουρνατζή, Ιωάννα Τσιακαλάκη, Κατερίνα Τσιτίνη - δούλεψαν υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κυρίας Αντωνέλλας Καστρινάκη. Χρησιμοποιώντας το εν δυνάμει γυναικείο ταπεραμέντο τους, την καλλιτεχνική φύση τους για τις ζωγραφιές, μια κάμερα και αρκετή φαντασία σκάρωσαν ένα χιουμοριστικό βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, που μας προσκαλεί να αλλάξουμε συνήθειες. Αν δεν το κάνουμε, όπως λένε τα παιδιά, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αλλάξουμε... πλανήτη.
«Αισθάνθηκα πολύ περήφανη και ικανοποιημένη, που διακρίθηκε το δικό μας βίντεο. Αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μας, την οποία κάναμε με πολλή αγάπη και κέφι» λέει η Μαρία. «Οταν μάθαμε ότι νικήσαμε χαρήκαμε πάρα πολύ. Ηταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς η διάκριση στην Ευρώπη και το 1ο βραβείο για την "Πιο Αυθεντική Ιδέα". Αρχικά δεν το πιστεύαμε! Μπήκαμε στο Ιnternet και είδαμε ότι το σχολείο μας κέρδισε ένα από τα τρία βραβεία του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού» συμπληρώνει η Ιωάννα.
Επειτα από συζητήσεις και προετοιμασία δύο μηνών η ομάδα των κοριτσιών επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Αρχικά είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και όχι συνηθισμένες συμβουλές για την προστασία της Γης. Σκεφτήκαμε λοιπόν να το κάνουμε ανάποδα. Να παρουσιάσουμε συμβουλές μη φιλικές προς τον πλανήτη, για να δείξουμε ότι υπάρχει λύση μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία» σχολιάζει η Ολυμπία.
Και πρωταγωνίστριεςΣκοπός του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων νέων και η βελτίωση της κατανόησής τους σε θέματα βιωσιμότητας. Οπως δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Καστρινάκη, «η δημιουργία ενός βίντεο για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα αποτελεί πρόκληση για την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, καθώς τα κορίτσια είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το μήνυμά τους σε ένα πραγματικό κοινό (σ.σ.: όλες οι συμμετοχές θα προβάλλονταν από τη σελίδα του Energy Βits στο ΥouΤube), πέρα από τις πύλες του σχολείου, στους νέους όλης της Ευρώπης».
Κίνητρο για τη δημιουργία του βίντεο απετέλεσε και το γεγονός ότι οι ίδιες θα πρωταγωνιστούσαν σε αυτό. «Ηταν ομόφωνη η απόφασή μας να πρωταγωνιστήσουμε οι ίδιες στο βίντεο. Εξάλλου, δεν θα λέγαμε "όχι" σε λίγη δημοσιότητα» λέει αστειευόμενη η Κατερίνα. Αν και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια οπτικοακουστική εργασία και σε μορφή animation, αυτές προτίμησαν να παραγάγουν μια «ζωντανή» αποτύπωση του μηνύματός τους. Οπως εξηγεί η Κωνσταντίνα, «το animation ήταν αρκετά δύσκολο τεχνικά για εμάς, αλλά και μια τεχνική που δεν μας πέρασε καν από το μυαλό».

Παρ' ότι εφέτος τελειώνουν το δημοτικό σχολείο και οι έντεκα έδειξαν μεγάλο επαγγελματισμό και σοβαρότητα καθ' όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του βίντεο, από τη σύλληψη της ιδέας, τη συγγραφή των διαλόγων τους, την κατασκευή των σκηνικών ως και την εγγραφή της όλης διαδικασίας. Δεν το λένε μόνο οι δάσκαλοί τους· φαίνεται από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Ετσι, αν και στην αρχή της προετοιμασίας τα σκηνικά θα ήταν εικόνες που θα προβάλλονταν μέσω προτζέκτορα, τελικά χρησιμοποίησαν το ταλέντο της Αννας στη ζωγραφική. Με τις πολύχρωμες κιμωλίες της, η Αννα έδωσε πνοή στον μαυροπίνακα της σχολικής αίθουσας, ζωγραφίζοντας με μεγάλη επιτυχία τα 10 διαφορετικά σκηνικά. «Εχοντας την τύχη να ζωγραφίσω στο περιβαλλοντικό μας βιντεάκι έμαθα άλλον έναν τρόπο ζωγραφικής και μάθαμε με διασκεδαστικό τρόπο πληροφορίες για το περιβάλλον και τους τρόπους να προστατεύσουμε το περιβάλλον μόνες μας» λέει με υπερηφάνεια η Αννα.
Keywords
Τυχαία Θέματα