Ανάπτυξη στην ελληνική τηλεόραση

14:45 7/6/2014 - Πηγή: TVNea
Μία λέξη αναπαράγει ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, σε κάθε του ομιλία: “ανάπτυξη”. Ανάπτυξη για την οικονομία,για την κοινωνία, για την πολιτική ζωή, που όμως, δεν φαίνεται να γίνεται πράξη. Αντίθετα, στην τηλεοπτική ζωή αυτής της χώρας η λέξη αυτή δεν ακούγεται τόσο, όσο υλοποιείται. Την φετινή τηλεοπτική σεζόν, καινούρια προγράμματα είδαν το φως του ελληνικού φακού. Μετά από μία φτωχή χρονιά, η δημιουργία και η
νέες ιδέες τελικά ήρθαν.

Στην πρωινή ζώνη, το Star ενεργοποίησε το τρίωρο 10 με 1, τοποθετώντας την έμπειρη και ικανή
Πόπη Τσαπανίδου, με ενημερωτικό κόνσεπτ, το οποίο η ίδια υπηρετεί τόσα χρόνια με επιτυχία. Η θέση που άφησε κενή στον Skai, καλύφθηκε από την νέα Άννα Μπουσδούκου, η οποία κατάφερε να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό ικανοποιητικά. Μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκορδά από το Mega, και η τοποθέτησή τους από το αντίπαλο δέος Ant1 στην ίδια ζώνη δημιούργησε θόρυβο και μία κενή θέση στην ζώνη 10 με 13 του μεγάλου καναλιού. Στην αναζήτηση του προσώπου που θα ηγείται αυτής της ζώνης βρέθηκε ο Πέτρος Κωστόπουλος με την σύζυγό του. Η τηλεθέαση έδειξε νικητές το δίδυμο Σκορδά-Λιάγκα, με δεύτερους κατά πολύ το δίδυμο Κωστόπουλου-Μπαλατσινού. Προς το τέλος της σεζόν, μια ακόμα εκπομπή στην πολύ πρωινή ζώνη ήρθε να ταράξει τα νερά, αυτή της Σταματίνας Τσιμτσιλή στον Alpha. Παρ'όλο που ξεκίνησε Μάρτιο, κατάφερε να συγκεντρώσει μέρος του τηλεοπτικού κοινού και να δημιουργήσει αισθήματα πανικού στους αντιπάλους.
Τα μεσημέρια έμειναν πάνω κάτω ίδια και απαράλλακτα, με μόνη εξαίρεση την επιστροφή της Χριστίνας Λαμπίρη από την συχνότητα του Skai. Αρχικά με πιο κοινωνικά θέματα και στη συνέχεια, ελέω τηλεθέασης, με κίτρινο περιεχόμενο, κατάφερε να σταθεροποιήσει την τηλεθέαση της εκπομπής.
Την μεγαλύτερη εντύπωση δημιούργησαν οι σειρές και τα μεγάλα σόου. Στο Mega επανέφεραν την μυθοπλασία στο προσκήνιο, με 3 νέες σειρές στο prime time του(Μοντέρνα Οικογένεια, Το Σπίτι της Έμμας, Κάτω Παρτάλι). Η μία εξ'αυτών εκτόξευσε τη τηλεθέαση(Κάτω Παρτάλι), ενώ οι άλλες δύο κατάφεραν να κινηθούν επαρκώς. Όμως, και ο Ant1 εμπιστεύθηκε την μυθοπλασία με 2 νέες σειρές, μία απογευματινή(Μπρούσκο), η οποία έδωσε στο δελτίο ειδήσεών του το lead in που χρειαζόταν για να απογειωθεί, και μία στην prime time με τον επιτυχημένο Πέτρο Φιλλιπίδη(Καλές Δουλειές).
Στην παραγωγή σόου, ο Αντ1 κατάφερε να ξεχωρίσει με διαφορά. Dancing with the stars,Your Face sounds Familiar, the Voice είναι αυτά που εκτόξευσαν την τηλεθέαση στα ύψη, κατέδειξαν την αρτιότητα της ελληνικής παραγωγής και έδωσαν στο κοινό εντυπωσιακά θεάματα. Και άλλες εκπομπές του σταθμού( Η Γερμανού Ξανάρχεται, Τα Καρντάσιανς, Κράτα Γερά, The biggest game show in the world, Wanted) του προσέδωσαν την αίγλη που κάποτε κατείχε.

Και άλλες ακόμα εκπομπές ήρθαν στην ελληνική τηλεόραση η καθεμία με την δική της δυναμική. Ήδη τα σχέδια των τηλεοπτικών σταθμών για την επόμενη τηλεοπτική χρόνια θυμίζουν εποχές προ οικονομικής δυσπραγίας και πτώσης της διαφήμισης, χωρίς όμως τις υπερβολές που συνόδευαν τα νέα κόνσεπτ.

Άγγελος Χατζηδάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα