Βραζιλία: Διαταγή για φυλάκιση εν ενεργεία βουλευτή

Tην άμεση φυλάκιση του βουλευτή Νάταν Ντονάντον, ο οποίος είχε καταδικασθεί το 2010 σε κάθειρξη 13 ετών για υπεξαίρεση χρημάτων διέταξε την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, σε μία πρωτοφανή απόφαση από την ψήφιση του Συντάγματος της χώρας το 1988, ανακοινώθηκε από πηγές του.


«Πρόκειται για το πρώτο μέτρο φυλάκισης που διατάσσεται από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο τα τελευταία 25 χρόνια», ενημέρωσε εκπρόσωπός του.

Η σημερινή ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε να «διαταχθεί η φυλάκιση» του βουλευτή του κεντρώου Κόμματος του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού

Κινήματος (PMDB), το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη σε μια στιγμή κατά την οποία μαίνονται ιστορικής διάστασης διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη λατινοαμερικανική χώρα κατά της κακοδιαχείρισης των δημοσίων υπηρεσιών και της διαφθοράς των πολιτικών ταγών.

Ο κ. Ντονάντον καταδικάσθηκε για συνεργασία με κακοποιούς και διασπάθιση χρημάτων την εποχή που ήταν οικονομικός διευθυντής του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Πολιτείας Ροντόνια στην Αμαζονία.

«Υπεξαιρούσε κεφάλαια μέσω πλαστών διαφημιστικών συμβολαίων», διευκρίνισε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στη Βραζιλία, οι κοινοβουλευτικοί προστατεύονται από τη νομοθεσία που εμποδίζει τους εν ενεργεία πολιτικούς να δικάζονται από τακτικά δικαστήρια, γι' αυτό και οι συγκεκριμένες υποθέσεις παίρνουν την άγουσα για ανώτατα δικαστικά όργανα, τα οποία εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα