Νέα σελίδα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Νέα σελίδα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ξεκινάει με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και

της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στην περίπτωση της Eurobank η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας έγινε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).Οι τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τον στόχο που είχε τεθεί για κάλυψη του 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς έτσι να καταστεί απαραίτητη η χρήση των ακριβών λόγω του υψηλού επιτοκίου τους μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), διατηρώντας ταυτόχρονα και το μάνατζμεντ των τραπεζών τους.

Στην περίπτωση της Eurobank, το ΤΧΣ ανέλαβε την πλήρη κάλυψη της αύξησης, που είχε ως αποτέλεσμα και την αλλαγή της διοικητικής της δομής που θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις διοικητικών στελεχών των τραπεζών αυτών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους θα τις οδηγήσει σταδιακά στο να έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, εξασφαλίζοντας ρευστότητα, που με την σειρά τους θα μπορέσουν να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία.

Μια ρευστότητα που θεωρείται μια από τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να εξασφαλιστεί προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, μετά από μια μακρά περίοδο όπου οι στρόφιγγες δανεισμού των τραπεζών είχαν σχεδόν κλείσει, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα, να απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντλήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζονται τόσο για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών τους όσο και την υλοποίηση αναπτυξιακών τους σχεδίων (στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη η εποχή που ξεκινάει δεν μπορεί να συγκριθεί με την εποχή του εύκολου και μαζικού δανεισμού με τους υψηλούς ρυθμούς που υπήρχε στην εποχή προ της κρίσης. Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών έλαβαν μέρος και πολλά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης τόσο για τις περαιτέρω προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος όσο και της πορείας της οικονομίας γενικότερα.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ξεκινάει και ο νέος κύκλος ανασυγκρότησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η προσοχή θα στραφεί στο σχέδιο για το νέο τραπεζικό χάρτη και ειδικότερα στις κινήσεις που σχεδιάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφορικά με το μέλλον της Eurobank, του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Νέας Proton Bank. Ταυτόχρονα οι τράπεζες, ιδιαίτερα η Alpha Bank και η Πειραιώς βρίσκονται στο τελικό στάδιο πλήρους ενσωμάτωσης των τραπεζών που απέκτησαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα