Βίντεο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Β. Ιταλία από τον Εγκέλαδο

Έξι ανθρώπινες απώλειες και εκτεταμένες υλικές ζημιές άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν τέσσερις εργάτες και δυο γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους πενήντα.

Δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ είναι αδύνατον να υπολογιστεί, το συνολικό κόστος των καταρρεύσεων, για την πολιτιστική κληρονομιά.

Η περιφέρεια της Μόντενα ζήτησε να καταργηθεί κάθε δέσμευση που της έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Μόντι, σε

ότι αφορά στον περιορισμό των εξόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Με την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νόμου, στο μεταξύ, το ιταλικό κράτος δε συμβάλλει στην πληρωμή των ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές. Η σχετική βοήθεια, θα μπορεί να δοθεί στους πολίτες, μόνο με αύξηση των φόρων επί των καυσίμων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Ερράνι, έκανε γνωστό, όμως, ότι έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρη η χώρα.

Περισσότεροι από πεντακόσιοι κρατούμενοι των φυλακών της Φερράρα, μεταφέρθηκαν, σήμερα το πρωί σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, για να να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος καταρρεύσεων.

Σε ότι αφορά, μόνον στον γαλακτοκομικό τομέα της Εμίλια Ρομάνια, οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής, ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγο η πολιτική προστασία της Ιταλίας, τα άτομα που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι περισσότερα από τρεις χιλιάδες.

Τα δυο χωριά τα οποία υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι το Σαντ Αγκοστίνο, όπου κατέρρευσαν βιομηχανικές δομές, μέρος του καμπαναριού και το δημαρχιακό μέγαρο είναι ετοιμόρροπο και το Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου, μεταξύ των άλλων, κατέρρευσε ολοσχερώς ο πύργος των παλαιών τειχών.

Στις 15.18, ώρα Ιταλίας, σημειώθηκε νέα δόνηση 5,1 βαθμών Ρίχτερ, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν άλλα άτομα.

Πολλά ιστορικά κτίρια που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα