Τουρκική ταξιδιωτική οδηγία για τη Συρία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία προς τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται τη Συρία, λόγω των δυσκολιών τήρησης της δημόσιας τάξης.

Της τουρκικής οδηγίας προηγήθηκε επίθεση από υποστηρικτές του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Δαμασκό.

Ανάλογες επιθέσεις έγιναν και στα τουρκικά προξενεία στις πόλεις Χαλέπι και Λατάκεια.

Οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν και έκαψαν την τουρκική σημαία

και πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στο πλαίσιο της καταγγελίας των γεγονότων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Συρίας στην Άγκυρα και του επέδωσε αυστηρή διακοίνωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι η Συρία ζήτησε επίσημα συγγνώμη από την Τουρκία για τις επιθέσεις, γεγονός που φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί την Άγκυρα.

Από χθες, η Τουρκία περιόρισε τη διπλωματική της αντιπροσώπευση στη Συρία. Εξήντα μέλη οικογενειών διπλωματών και εργαζομένων στην πρεσβεία της Δαμασκού επέστρεψαν στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντηση του με μέλη της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Συρίας που βρίσκονται στην Τουρκία, τόνισε ότι ο διάλογος και η διπλωματία με το καθεστώς Άσαντ απέτυχαν.

Η στρατηγική της Τουρκίας επικεντρώνεται πλέον στη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος Άσαντ, τον οικονομικό αποκλεισμό και τις ισχυρές διπλωματικές πιέσεις στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα