Έρευνα: μπλογκόσφαιρα

Νέα έρευνα με θέμα τη μπλογκόσφαιρα -η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου-, ξεκίνησε στις 14/11 η εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη. Στο πρώτο μέρος της έρευνας επιχειρήθηκε μια χαρτογράφηση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας.

Τα ελληνικά μπλογκ διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
-τα ενημερωτικά μπλογκ.
-τα μπλογκ
άποψης, τα ιστολόγια, τα οποία συχνά είναι επώνυμα, και φιλοξενούν κείμενα ενός ή παραπάνω συντακτών, οι οποίοι δίνουν την προσωπική τους ματιά στην επικαιρότητα.
-τα συνωμοσιολογικά μπλογκς, ιστολόγια τα οποία φιλτράρουν την επικαιρότητα, ερμηνεύοντάς τη, βάσει συνωμοσιολογιών και αόρατων συμφερόντων.

Πού οφείλεται η επιτυχία των "ενημερωτικών" -εντός ή εκτός εισαγωγικών- μπλογκ;
Πώς έφτασαν τα μπλογκ να αποτελούν υπολογίσιμο παράγοντα;
Γιατί φτάνουν στο σημείο να απασχολούν την πολιτική;
Σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα ερωτήματα επιδιώκει να απαντήσει η συγκεκριμένη έρευνα. Στις δημοσιογράφους, Αγγελική Πανταλέων και Τζίνα Μοσχολιού, σήμερα μίλησαν οι:

* Παναγής Παναγιωτόπουλος, λέκτορας Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η μπλογκόσφαιρα αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, τεχνολογικά τουλάχιστον με μεγάλη ταχύτητα και συντονισμένα με την ανάπτυξη που είχε στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει και ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο και τις ίδιες λειτουργίες. Δεν έχουν μελετηθεί ακόμα πάρα πολύ συστηματικά αυτές οι αλλαγές. Αλλά, το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για αλλαγή. Τι θέλω να πω με αυτό. Η μπλογκόσφαιρα και ειδικά κάποια ενημερωτικά μπλογκς που έκαναν θραύση από πολύ νωρίς, πριν από μερικά χρόνια και συνεχίζουν να είναι ισχυρά σήμερα, μοιάζουν να έχουν "ανθίσει" ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας ή της πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης που υπάρχει στα παραδοσιακά μέσα και κυρίως στην τηλεόραση. Από την άλλη, όμως, θα έλεγε κανείς ότι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης που στρέφει μαζικά έναν κόσμο στα μπλογκ και στην ενημέρωση από ιστοσελίδες, εν τέλει, δεν είναι και τόσο ικανοποιητική και δεν είναι και τόσο ριζοσπαστική. Διότι είδαμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό πολλά γενετικά στοιχεία της ελληνικής τηλεόρασης και πολλά χαρακτηριστικά αυτής της αναξιοπιστίας, αναπαράγονται μέσα στη μπλογκόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια υπερπληθώρα "πληροφοριών", εντυπώσεων, εικόνων, αλλά η γνώση για τα γεγονότα και για τα φαινόμενα να παραμένει πάρα πολύ χαμηλή...».

* Βασίλης Βαμβακάς, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, ο οποίος τόνισε:

«Η ανώνυμη δημοσιογραφία, όχι μόνο η ερασιτεχνική των μπλόγκερ, στην Ελλάδα, δεν είναι πάρα πολύ καινούργιο φαινόμενο. Έχει ήδη εμφανιστεί στη δεκαετία του '80, με την περιβόητη εφημερίδα "Το Ποντίκι". Εκεί υποτίθεται ότι οι δημοσιογράφοι έγραφαν ανώνυμα αυτά που δεν μπορούσαν να γράψουν στο επίσημο έντυπο, το οποίο δούλευαν. Έτσι, πολύ εύκολα, το πολιτικό σύστημα και τα μέλη του, ήδη από τότε, είχαν αρχίσει να "χρησιμοπ
Keywords
Τυχαία Θέματα