Συνάντηση Βενιζέλου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Στους ισχυρούς πολιτιστικούς, συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιράν αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη.

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος «έχουμε την

ευελιξία και τη βούληση να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ήδη υπάρχουσες διμερείς μας σχέσεις. Και έχουμε πολλές δυνατότητες». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «αυτή η επίσημη συνάντηση, εδώ στην Τεχεράνη, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εμένα να υπογραμμίσω, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στενούς μας ιστορικούς δεσμούς.

Αντιπροσωπεύουμε, και οι δύο, δύο ιστορικούς πολιτισμούς και αυτό το κοινό ιστορικό παρελθόν συνιστά μια εξαιρετική και κοινή βάση, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον».

Αναφορικά με το κύριο διεθνές ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι « για εμάς η προσωρινή συμφωνία αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα» και πρόσθεσε ότι «τώρα η δέσμευσή μας, το όραμά μας και η αποφασιστικότητά μας είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών και η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού και για την άρση των κυρώσεων».

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, κατά το στάδιο της προσωρινής συμφωνίας, έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, επί των οποίων θα συνεργαστούμε».

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το καθήκον της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διευκολύνει την ομαλή εφαρμογή της υπάρχουσας προσωρινής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Η πλήρης και ομαλή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας αποτελεί πολιτική και πρακτική προϋπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την επίτευξη της οριστικής συνολικής συμφωνίας. Έχουμε ανάγκη αυτή την τελική συμφωνία και το ευρωπαϊκό και διεθνές καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε και να διευκολύνουμε αυτή την απαραίτητη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σε διμερές επίπεδο, παρατήρησε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την οικονομική μας συνεργασία επί διάφορων ζητημάτων» και συνέχισε λέγοντας ότι η παρούσα συνάντηση ήταν η πολιτική προϋπόθεση για ορισμένες νέες πρωτοβουλίες, σε διεπιχειρησιακό επίπεδο (business-to-business - B2B), πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι παρουσίασε στον Ιρανό ομόλογό του, τις ελληνικές θέσεις σχετικά με διάφορα διεθνή ζητήματα. Πρώτα από όλα, αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα, ενώ παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με εκκρεμή ζητήματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των απαραίτητων προσπαθειών προς την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης στη Συρία, πάντα στο πλαίσιο της διαδικασίας των Διασκέψεων Γενεύη Ι και ΙΙ.

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους αλλά, πάνω από όλα, για ανθρωπιστικούς λόγους, γιατί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία παραμένει ένα ανοικτό, διεθνές πρόβλημα. Πρόκειται για ένα καθήκον, για παγκόσμιο, διεθνές μας καθήκον, να αντιμετωπίσουμε αυτή την απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:

Στο Ιράν ο Βενιζέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα