Συνάντηση Ιράν και μεγάλων δυνάμεων για τα πυρηνικά

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις αναμένεται να συναντηθούν σε περίπου δέκα ημέρες προκειμένου να "διαπραγματευθούν την εφαρμογή" της συμφωνίας για τα πυρηνικά που υπογράφτηκε στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο Αμπάς Αραγκτσί, ένας από τους ιρανούς αξιωματούχους που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, τον οποίο επικαλείται η ιρανική ραδιοτηλεόραση Irib.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna, που επικαλείται μη κατονομαζόμενο ιρανό αξιωματούχο, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
"Αν είναι δυνατό, οι ειδικοί μας θα έχουν μία συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ.

η εβδομάδα που αρχίζει στο Ιράν το Σάββατο) στη Βιέννη ή στη Γενεύη για να μελετήσουν τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας" που υπογράφτηκε στη Γενεύη στις 24 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Αρακτσί, σύμφωνα με την Irib.
Αυτές οι λεπτομερείς συνομιλίες είναι "απαραίτητες", υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η πρώτη φάση της συμφωνίας, που αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες, θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη συμφωνία για το γενικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το Isna, οι συνομιλίες ανάμεσα στους ιρανούς διαπραγματευτές, τους πολιτικούς διευθυντές της ομάδας των 5+1 (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία) και έναν αξιωματούχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιφορτισμένο με την επίβλεψη των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.
Ο σκοπός της συνάντησης αυτής "είναι να βρεθεί μια ημερομηνία για την επιθεώρηση του (ορυχείου ουρανίου στο Γκασίν) και την εφαρμογή των άλλων τεσσάρων σημείων" της συμφωνίας συνεργασίας που συνομολογήθηκε με την υπηρεσία του ΟΗΕ στις 11 Νοεμβρίου, όπως η επιθεώρηση του εργοστασίου παραγωγής βαρέος ύδατος στο Αράκ.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν στη Γενεύη σε μια συμφωνία που περιορίζει για έξι μήνες τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα μια μερική ελάφρυνση των δυτικών κυρώσεων που πλήττουν την ιρανική οικονομία.
Παράλληλα, η Τεχεράνη και η IAEA υπέγραψαν στις 11 Νοεμβρίου μια συμφωνία για επιπρόσθετες επιθεωρήσεις των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα