Σε κίνδυνο τίθεται το πρόγραμμα επισιτισμού των απόρων της χώρας;

O OΠΕΚΕΠΕ – οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων οργανώνει δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς για τη διανομή τροφίμων στους απόρους της χώρας. Την ευθύνη για όλα τα στάδια του διαγωνισμού έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, ο οποίος υπογράφει και επικυρώνει τις διαδικασίες, σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού. Οι διαγωνισμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη καταθέσει προσφορές. Οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον τα προηγούμενα

έτη καθώς υπήρχαν καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και ανάθεση όλου του πακέτου σε μια μόνο εταιρία για σειρά ετών.

Πέρυσι με πρωτοβουλία του καθηγητού Υπουργού κ. Τσαυτάρη, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η παράνομη ανάθεση όλων των διαγωνισμών, για όλα τα προϊόντα στο γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους «εθνικό προμηθευτή» στο Υπουργείο Γεωργίας ακύρωσε το αποτέλεσμα των διαγωνισμών και επαναπροκήρυξε τους διαγωνισμούς. Έτσι για πρώτη φορά έσπασε το μονοπώλιο της γνωστής εταιρίας και κέρδισαν εταιρείες που συμμετείχαν για πρώτη φορά, με πολύ καλούς όρους και τιμές και μεγάλα οφέλη των δικαιούχων των τροφίμων.

Τα τρόφιμα που προβλέπεται να διατεθούν φέτος, τα οποία σημειωτέον πληρώνονται με ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι ελαιόλαδο, μακαρόνια, φέτα ΠΟΠ, κεφαλογραβίερα ΠΟΠ, κασέρι ΠΟΠ, γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, και ρύζι. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 22 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες καταγγέλλεται ότι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη ελέγχονται για παράνομες ενέργεις και αυτό γιατί κατά η διάρκεια των διαγωνισμών το Υπουργείο αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών που θα αξιολογήσουν τις προφορές των συμμετεχόντων. Τα ερώτημα είναι ποιοι λόγοι και σκοπιμότητες οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση που είναι εκτός των κανόνων διοργάνωσης δημόσιων διαγωνισμών.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς οι παρανομίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του προγράμματος γεγονός που έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον της task force στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες έχουν ήδη φτάσει στο γραφείο του Υπουργού και αναμένεται να δούμε τι θα πράξει για να προασπίσει το συμφέρον των απόρων συμπολιτών μας αλλά και τη νομιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα