Ρωσικές αντιδράσεις για την προφυλάκιση Εφραίμ

Την αντίδραση της ρωσικής εκκλησίας προκάλεσε η απόφαση για την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, η οποία εκφράστηκε μέσω ανακοίνωσης του Ρωσικού Ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Το ρωσικό ίδρυμα χαρακτηρίζει το γεγονός ως «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης» και εκφράζει τη «βαθιά του ανησυχία».

Η ανακοίνωσή του αναφέρει πως «παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής

διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ' αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα».

Το ίδρυμα, με την ανακοίνωσή του, απευθύνεται στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στους προκαθημένους όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και όλους τους ορθοδόξους, ζητώντας τους να υπερασπιστούν τον ηγούμενο Εφραίμ, «ο οποίος υφίσταται διώξεις δυσανάλογες» της δικαστικής διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής του ιδρύματος είναι ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ισχυρός παράγοντας του Κρεμλίνου και στενός συνεργάτης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ίδρυμα συνδέει επίσης το γεγονός με την επιστροφή του ηγουμένου Εφραίμ από τη Ρωσία, όπου είχε συνοδεύσει την Τίμια Ζώνη, πριν από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με πηγές του πατριαρχείου της Μόσχας, οι αντιδράσεις για την απόφαση προφυλάκισης του Εφραίμ θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα