Πώς θα γλιτώνουν οι επιχειρήσεις τον «προληπτικό φόρο» 26%

Απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου 26% στις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με χώρες προνομιακού φορολογικού καθεστώτος προβλέπει σχέδιο υπουργικής απόφασης…

Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης, η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση σε διάστημα δέκα ημερών μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η παρακράτηση του φόρου ακυρώνεται, εφόσον συντρέχουν εναλλακτικά, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες προυποθέσεις:

- Να υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα διακίνησης τα οποία να πιστοποιούν την πραγματοποίηση

της μεταφοράς και λήψης των αγαθών.

- Η συναλλαγή να αφορά εισηγμένη επιχείρηση σε αλλοδαπό χρηματιστήριο.

- Να πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συναλλαγή αξίας έως 10.000 ευρώ.

- Να πρόκειται για συναλλαγή για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό.

- Να διαθέτει η επιχείρηση τα τεκμήρια της συναλλαγής, όπως έγγραφες συμβάσεις έργου, τελωνειακά έγγραφα, κτλ.

Σύμφωνα με την απόφαση, αν η επιχείρηση δεν υποβάλλει ηλεκτρονική δήλωση, τότε θα επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 26%. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αν υποβληθεί δήλωση, αλλά κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, το 26% είναι απαιτητό στο τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η επιστροφή του προκαταβλητέου φόρου γίνεται μέσα σε έναν μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου, αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο προκαταβλητέος φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα