Οι 13 πρωτοβουλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου

23:25 4/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην συνάντηση με ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, παρουσίασε 13 σημεία για πρωτοβουλίες πέρα από τα όρια του νέου προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την εισηγητική του τοποθέτηση, παρουσιάζοντας 13 βασικά σημεία- πεδία, πάνω στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν αναγκαίες εθνικές πρωτοβουλίες, πέρα από

τα όρια του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι:

1) Οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου προγράμματος μπορούν να επιτευχθούν με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μείωση της παραοικονομίας, επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού για τα έσοδα και επιπλέον σημαντική μείωση δαπανών λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μέσω οριζόντιων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

2) Να προστεθεί στο νέο φορολογικό σύστημα που προβλέπει το νέο πρόγραμμα, η σταθερότητα για δέκα τουλάχιστον χρόνια, η ευρεία αποδοχή και συναίνεση, η αναπτυξιακή διάσταση και η κοινωνική-αναδιανεμητική διάσταση.

3) Παράλληλα με τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που προβλέπει το νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φιλοεπενδυτική, σε ένα μεγάλο πεδίο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με δημόσιες επενδύσεις (ΕΣΠΑ/ΠΔΕ),ΣΔΙΤ ιδιωτικοποιήσεις ως ευκαιρία επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της υποκατάστασης εισαγωγών, κ.ο.κ.

4) Η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια, την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη.

5) Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, η εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν θα τροφοδοτήσουν με ρευστότητα της ελληνικές επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις.

6) Να γίνει με αναπτυξιακούς όρους που θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας, η ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου για την αποπληρωμή του χρέους, που προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

7) Η δημιουργία ενός κράτους που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, κοινή λογική που θα εξυπηρετεί τον πολίτη.

8) Διαφύλαξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, διαμόρφωση βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και ΕΣΥ, με περιορισμό της αδιαφάνειας και της σπατάλης, αναφορικά με την εκλογίκευση των κοινωνικών δαπανών που προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

9) Καθώς το νέο πρόγραμμα και η δανειακή σύμβαση δεν αναφέρονται στην αλλαγή και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, πρέπει να υπάρξει εθνική πρωτοβουλία με αποφάσεις που θα επιστεγασθούν με αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013, για αυτοκάθαρση της πολιτικής, ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στον Κανονισμό της Βουλής, τη λειτουργία των κομμάτων, την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα