Νέο αιματοκύλισμα στη Συρία

20:43 7/3/2014 - Πηγή: NewsBomb

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή κοντά στο Γιάβρουντ, στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, εξαιτίας σειράς επιδρομών της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το πρωί έγιναν έξι αεροπορικές επιδρομές, ενώ αργότερα, ελικόπτερα προχώρησαν σε ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά σε συνοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνδρες και μία γυναίκα.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 17 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση ανδρών της Χεζμπολάχ και των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, για τον έλεγχο των λόφων γύρω από

το Γιάμπρουντ.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων, Sana, έκανε λόγο για "μια σειρά επιχειρήσεων" στο Γιάμπρουντ και τα περίχωρά του.

Οι μάχες αυτές, στις οποίες εμπλέκεται ενεργά η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, έχουν ως στόχο να αποκλείσουν την διείσδυση ανταρτών από το συριακό έδαφος στον Λίβανο και ιδίως στη σουνιτική πόλη Άρσαλ, στην κοιλάδα Μπεκάα. Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της παγιδεύονται με εκρηκτικά στο Γιάμπρουντ και κατόπιν στέλνονται στο Λίβανο, μέσω της Άρσαλ.

Στο Λίβανο, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το συριακό έδαφος έπεσαν κοντά στις πόλεις Λάμπουε και Νάμπι Ότμαν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις ανέλαβε με μήνυμά του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα για τις πρωινές αεροπορικές επιδρομές στο Γιάμπρουντ.

Εξάλλου, στην επαρχία Χάμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 στρατιώτες και 9 αντάρτες σε βίαιες συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης Μόρεκ που βρίσκεται πάνω σε έναν δρόμο στρατηγικής σημασίας ο οποίος συνδέει την πόλη Χάμα με την επαρχία Ιντλίμπ. Ο συριακός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει το Μόρεκ που ελέγχεται εδώ και έναν μήνα από τους αντάρτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα