Νέες συγκρούσεις στα σύνορα Αφγανιστάν–Πακιστάν

23:46 6/5/2013 - Πηγή: NewsBomb

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στις αφγανικές και τις πακιστανικές δυνάμεις στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, και το Αφγανιστάν εξέδωσε προειδοποίηση προς το Πακιστάν.

Στην περίπτωση «οποιονδήποτε περαιτέρω απρόκλητων επιθέσεων από τις πακιστανικές δυνάμεις, το Πακιστάν θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε συνέπειες», προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν υπήρξαν απώλειες στις συγκρούσεις αυτές στην μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έκαναν χιλιάδες Αφγανούς να κατέβουν

σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας κι άλλων πόλεων φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στο Πακιστάν».

Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι σημερινές συγκρούσεις προκλήθηκαν όταν Πακιστανοί στρατιώτες προσπάθησαν να επισκευάσουν πύλη στην μεθόριο, στην αφγανική περιοχή Γκόστα στην επαρχία Νανγκαρχάρ, όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε ένας Αφγανός μεθοριακός φρουρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

«Οι σημερινές συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η πακιστανική πλευρά συνέχισε να επισκευάζει την πύλη, η οποία είχε υποστεί ζημιές κατά τις προηγούμενες συγκρούσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι.

Πακιστανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι Αφγανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τα σημερινά επεισόδια, ενώ ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, Σεντίκ Σεντίκι, επέρριψε την ευθύνη στο Πακιστάν.

«Η κατασκευή προχωρημένων φυλακίων ή μιας πύλης στο αφγανικό έδαφος είναι παράνομη και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να την σταματήσουμε», σημείωσε ο Σεντίκι. Το Αφγανιστάν κατηγορεί το Πακιστάν για καταπάτηση του εδάφους του όσον αφορά την πύλη αυτή, η οποία βρίσκεται κοντά στο πακιστανικό στρατιωτικό φυλάκιο Γκουρσάλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα