Με 50 δις ξεκινά η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Τη σπουδαιότητα που αποδίδει η ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο αποφάσισε τον Ιανουάριο, αποδεικνύεται από μια κίνηση που…

Η ανησυχία για τους κινδύνους από τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη οδήγησε, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα πρακτικά, τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων το οποίο ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε παρουσιάσει ο επικεφαλής οικονομολόγος

της ΕΚΤ.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη «με τον κίνδυνο μιας υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού» αναφέρει η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης της 22ης Ιανουαρίου. «Αυτό με τη σειρά του, αυξάνει την πιθανότητα εδραίωσης των αποπληθωριστικών δυνάμεων, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτρέψει μια στάση να αγνοηθούν» οι εξελίξεις αυτές.

Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ ενέκριναν ένα πρόγραμμα μηνιαίων αγορών 60 δισ. δολ. το οποίο θα αφορά κυρίως κυβερνητικά ομόλογα, με έναρξη από τον Μάρτιο. Αυτό ήταν υψηλότερο από την επιλογή που είχε παρουσιάσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πρετ για μηνιαίες αγορές 50 δισ. ευρώ.

«Προκειμένου να επιταχυνθεί ο αντίκτυπος, υπήρχε ευρεία συναίνεση υπέρ της εμπροσθοβαρούς» επιλογής, αναφέρει η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η πρώτη δημοσίευση των πρακτικών στην ιστορία της ΕΚΤ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο που η κεντρική τράπεζα επικοινωνεί με τις αγορές, σημειώνει το Dow Jones Newswires. Άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Federal Reserve, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας δημοσιεύουν τα πρακτικά τους από τις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές και το κοινό να δουν πώς οι κεντρικοί τραπεζίτης αξιολογούν την οικονομία και εξετάζουν τις επιλογές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα