Κύπρος: Αρνητική η αντιοπολίτευση στις αντιπροτάσεις προς την τρόικα

Αρνητικές είναι οι πρώτες τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές αντιπροτάσεις προς την τρόικα, λίγες ώρες πριν από την απογευματινή σύσκεψη του προέδρου Χριστόφια με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την οικονομία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε στο ΡΙΚ ότι από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνεται ότι στα βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα «περιλαμβάνονται οι συνταγές που οδήγησαν την Κύπρο

στα σημερινά αδιέξοδα».

Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει κούρεμα, ακόμα και στις πενιχρές συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναφορικά με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, στα οποία η τρόικα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, ο κ.Νεοφύτου είπε ότι στις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης δεν γίνεται κανένα σχόλιο, ή εισήγηση. Είπε ακόμα ότι δεν γίνεται καμία αναφορά, ή εισήγηση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε εργασιακά θέματα, τον τουρισμό και άλλα.

Τη στιγμή, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, κατά την οποία χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, «η κυβέρνηση παρουσιάζει με προχειρότητα, αποσπασματικά μέτρα».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης δεν θα πείσουν την τρόικα και έκανε λόγο για προχειρότητες. Πολύ φοβούμαι, είπε, ότι «η τρόικα θα γελά με τις αντιπροτάσεις μας». Τόνισε, επίσης, ότι στις αντιπροτάσεις «γίνεται φοροεπιδρομή, η οποία θα σκοτώσει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι στις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης υπάρχουν μέτρα που κινούνται πρός την ορθή κατεύθυνση, όπως το θέμα της ΑΤΑ, του δέκατου τρίτου, και της φορολόγησης κάποιων επιδομάτων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι προτάσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε θέματα που θέτει η Τρόικα, και δεν γίνεται ανάλυση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση». Ο κ. Σιζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι με την αύξηση του ΦΠΑ, που προτείνει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και κατ' επέκταση σε μείωση των εσόδων του κράτους.

Αντίθετα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, χαρακτήρισε «δίκαιο και ισορροπημένο το πακέτο των αντιπροτάσεων».Η κυβέρνηση, είπε, αντιπροτείνει ισόποσες προσεγγίσεις με πιο δίκαιο τρόπο. Επέκρινε, επίσης, τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ότι «ελαφρά τη καρδία θεωρούν ότι τα προβλήματα θα λυθούν με το νεοφιλελεύθερο μοντέλλο που έφερε τη σημερινή κρίση». Με τις εισηγήσεις τους, είπε, πάνε και πέραν των προτάσεων της τρόικας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι προς την ορθή κατεύθυνση και στο πλαίσιο των θέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την έννοια ότι τα μέτρα της τρόικας, που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες, οδήγησαν σε περαιτέρω ύφεση.

Διαβάστε επίσης:

Αντιπροτείνει η Κύπρος στην Τρόικα

Bloomberg: 11 δισ. ευρώ ζητάει η Κύπρος από την τρόικα


Keywords
Τυχαία Θέματα