Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Τίμησε τον 'Ερνεστ Μονίζ

Τα ενεργειακά μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της ανατολικής Μεσογείου, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, δρ. Ερνεστ Μονίζ, ο οποίος τιμήθηκε από το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

O Αμερικανός υπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα συνεργασίας στην περιοχή, επικαλούμενος και σχετική αναφορά του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μονίζ, είχε δηλώσει ότι τα ενεργειακά

κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μεγαλύτερη κατανόηση και συνεργασία. «Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι πόροι θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων της περιοχής» υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε με θαυμασμό στις ομορφιές και στον πολιτισμό της Κύπρου και όπως επισήμανε, επισκέπτεται το νησί σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Ινστιτούτο Κύπρου, στο οποίο είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του και βοήθησε στη συμφωνία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Επίσης, παλαιότερα, συμμετείχε στην όλη προσπάθεια της Κύπρου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ο δρ. Μονίζ υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται ώστε το Ινστιτούτο Κύπρου να καταστεί ένα φημισμένο ερευνητικό κέντρο, παγκόσμιας εμβέλειας, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υδάτων και του περιβάλλοντος.

Τέλος, αναφέρθηκε στις κυπροαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές παραδόσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών τους. Στο βιογραφικό σημείωμά του αναφέρεται ότι δρ. Μονίζ βραβεύτηκε με το Μεγαλόσταυρο του Μακαρίου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2008.

Το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε πριν 15 χρόνια και ο νέος πρόεδρός του, Νίκος Καρακώστας (πρώην πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ), είπε ότι «αποτελεί τιμή για το Επιμελητήριο και για την Ομογένεια να βρίσκεται μαζί μας ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, ειδικά σ' αυτή τη σημαντική περίοδο για την Κύπρο και την περιοχή της».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτό μήνυμά του, το οποίο διάβασε η γενική πρόξενος, Κούλα Σοφιανού, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου και στις σχέσεις του με την Κύπρο.

Τέλος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, μιλώντας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, επισήμανε τη «μεγάλη σημασία» της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα