Κρας τεστ για το ελληνικό πρόγραμμα το σημερινό Eurogroup

Σε «καλές κουβέντες» ελπίζει η Αθήνα προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Με στόχο να αποσπάσει μια θετική αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει μαζί με την τρόικα στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Μπορεί το πακέτο των μέτρων να έχει οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο στις

βαλίτσες του κ. Γιάννης Στουρνάρα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Το σημερινό Eurogroup δεν θα είναι εύκολο για την ελληνική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να δεχτεί τα πυρά των Ευρωπαίων εταίρων. Επί της ουσίας, το Eurogroup αναμένεται να διαπιστώσει πως το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εκτός στόχων. Ελλάδα και τρόικα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πακέτο μέτρων, οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει, η επόμενη δόση βρίσκεται ακόμη στον αέρα, όπως επίσης και το ελληνικό αίτημα για παράταση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο όταν η ατζέντα θα φτάσει στη συζήτηση για την Ελλάδα το λόγο θα πάρει η Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τόμσεν, ο κ. Μορς, ο επίτροπος Ρεν και θα παρουσιάσουν το πού βρίσκονται οι συζητήσεις στην Αθήνα. Στη συνέχεια το λόγο θα πάρει ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις των 16 εταίρων.

Αυτό που προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι μια θετική αναφορά, μία ακόμα παράταση, έστω και στα λόγια, μέχρι να «κλειδώσουν» τα μέτρα και να μπει στην τελική ευθεία η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένεται να διαμηνύσουν στον κ. Στουρνάρα ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν μονόδρομο, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και του προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να διασταυρώσουν τα ξίφη για το ελληνικό θέμα μιας και η ΕΚΤ δε θέλει ούτε να ακούσει για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ δε συνεχίζει τη συζήτηση, αν η αναδιάρθρωση δεν είναι τμήμα της λύσης.

Το βέβαιο είναι πως στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαριστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο αυτό που αναμένει η Αθήνα είναι να ειπωθούν κάποιες «καλές κουβέντες», ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η συζήτηση για την Ελλάδα μόλις τώρα αρχίζει και όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει πιθανότατα μέχρι τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup

Συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας για να γεφυρωθεί το «χάσμα» στα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα