Κίνα: Δύο καταδίκες σε θάνατο για μουσουλμάνους

Δικαστήριο στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας καταδίκασε δύο ανθρώπους σε θάνατο κι άλλον ένα σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στα αιματηρά επεισόδια βίας στην περιοχή, όπου η κυβέρνηση συχνά κατηγορεί μουσουλμάνους αυτονομιστές ότι υποκινούν ταραχές.


Σε σύγκρουση ανάμεσα σε αστυνομικούς και κατοίκους τον Απρίλιο 21 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν τσεκούρια, μαχαίρια και τουλάχιστον ένα όπλο και κατέληξε στην πυρπόληση ενός σπιτιού. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο περί «τρομοκρατικής επίθεσης».

Τον Ιούλιο του 2009, η πρωτεύουσα της

Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, είχε γίνει το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μελών της πλειοψηφικής εθνότητας των Χαν και της μειονότητας των Ουϊγούρων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι. Στα τέλη Ιουνίου, άλλοι 35 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε νέα επεισόδια βίας.

Στη Σιντζιάνγκ ζουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι Ουϊγούροι, οι οποίοι μιλούν μια τουρκογενή γλώσσα. Πολλοί μειονοτικοί αντιδρούν έντονα σε εκείνο που χαρακτηρίζουν ασφυκτικούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία της μειονότητας, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατ. μέλη. Το Πεκίνο απαντά ότι έχει εκχωρήσει ευρείες ελευθερίες στους Ουϊγούρους και κατηγορεί εξτρεμιστές ότι επιδιώκουν την απόσχιση των μειονοτικών περιοχών.
Δικαστήριο της νότιας πόλης Κασγκάρ έκρινε τους πέντε κατηγορούμενους Ουϊγούρους για εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές της Σιντζιάνγκ σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε σε επίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Δύο ακόμα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια κάθειρξη.

Οι αρχές δεν κατονόμασαν κάποια οργάνωση για τη βία. Στο παρελθόν, οι αρχές έχουν επιρρίψει την ευθύνη για επεισόδια βίας στην Σιντζιάνγκ, στο υπέδαφος της οποίας βρίσκονται πλούσια ενεργά κοιτάσματα και η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, σε ισλαμιστές αυτονομιστές οι οποίοι επιδιώκουν να συστήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, το Ανατολικό Τουρκεστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα