Η ώρα της λύτρωσης για τον ευρωπαϊκό Νότο και τα σενάρια για την Ελλάδα

Ένα πολυεπίπεδο παιχνίδι με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα θα διεξαχθεί σήμερα στην Φρανκφούρτη. Η…

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της γερμανικής συνταγής για ακραία λιτότητα σε όλη την Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, είναι μια μεγάλη νίκη του Μάριο Ντράγκι και του ευρωπαϊκού Νότου.

Υπάρχει, ωστόσο, μια καθαρά ελληνική παράμετρος. Οι πληροφορίες λένε ότι

δεν αποκλείεται καθόλου, η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να εξαιρεί την Ελλάδα από το πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της αξιολόγησης εκ μέρους της τρόικας και το τέλος του Μνημονίου. Αν συμβεί αυτό, η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το Μάρτιο του 2015, ίσως και αργότερα.

Θα συμβεί, έτσι, το εξής παράδοξο: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την άμεση ενίσχυση με ρευστότητα των χωρών που υποφέρουν περισσότερο από τη λιτότητα της κυρίας Μέρκελ, αλλά θα εξαιρεί, έστω και προσωρινά, τη χώρα που έχει στο μεγαλύτερο βαθμό πληγεί από αυτή τη λιτότητα. Δηλαδή θα αποφασίζει να χορηγήσει το φάρμακο, αλλά θα εξαιρεί τον ασθενή που νοσεί βαρύτερα από τους άλλους.

Σε αυτή την επισήμανση, λογική απάντηση που να λαμβάνει υπόψη της τη συνοχή των οικονομιών της Ευρωζώνης, δεν έχει διατυπωθεί. Κι ούτε πρόκειται, καθώς το μπράντεφερ που παίζεται στην Ευρώπη με τη λιτότητα και την ποσοτική χαλάρωση δεν έχει λογική. Εάν τελικά η Ελλάδα αποκλειστεί έστω και προσωρινά, αυτό θα ενταχθεί στις εκατέρωθεν προσπάθειες ανεύρεσης ενός modus Vivendi ανάμεσα στη γερμανική ορθοδοξία της λιτότητας και την αδήριτη ανάγκη των αγορών του Νότου για ρευστότητα.

Όσο για το εσωτερικό πολιτικό μας ζήτημα, ο τρομολάγνος Σαμαράς θα σπεύσει να το κάνει παντιέρα για μια ακόμα, την τελευταία, εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών. Αλλά κι αυτή η επιχείρηση, θα έχει την τύχη των προηγουμένων, καθώς όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι προδιαγεγραμμένο. Alea jacta est, όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι...

Keywords
Τυχαία Θέματα