Εκλογές – Κωνσταντοπούλου: Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στις προτεραιότητες ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση άμεσης προτεραιότητας είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης, αλλά και της διαλεύκανσης ανοιχτών πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων…

«Δεν μπορεί η κοινωνία να πορεύεται με αυτό το διάχυτο αίσθημα αδικίας ούτε μπορούμε να προχωρούμε στο μέλλον με αυτό το κενό λογοδοσίας και την τόσο προκλητική ατιμωρησία, ασυλία, αμνήστευση που έχουν διασφαλίσει στους εαυτούς τους εκείνοι που άσκησαν την εξουσία και μας έφεραν ως εδώ», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια Αθηνών.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει έτοιμος φάκελος του ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις διαπλοκής, η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει: Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που πέρασε, έκανε πάρα πολλή δουλειά στοιχειοθέτησης του αιτήματος να διερευνηθούν ευθύνες και στην υπόθεση του μνημονίου και στην υπόθεση των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στην υπόθεση της ΕΡΤ, αλλά και πάρα πολλή δουλειά για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις υποθέσεις τόσο της εγκληματικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου όσο και της εργαλειοποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αναφέρομαι τόσο στο κλείσιμο της ΕΡΤ όσο και στην εκχώρηση του ψηφιακού φάσματος, αλλά και στην άνευ νομοθετικού πλαισίου λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.. Εμείς θα ενισχύσουμε την ανεξάρτητη απονομή της Δικαιοσύνης, θα ενισχύσουμε τη δυνατότητά της να λειτουργεί και να αποδίδει δίκαιο και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αντλούμε αισιοδοξία από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα δικαστήρια, ιδίως του α' βαθμού, αναγνωρίζουν την αντισυνταγματική επίθεση που έχει γίνει επί μνημονίου στους πολίτες, στους εργαζομένους, σε εκείνους οι οποίοι πλήττονται με τον πιο βάναυσο τρόπο από διατάξεις οι οποίες προσκρούουν ευθέως στις δημοκρατικές εγγυήσεις. Είναι πολύ σημαντικό η Δικαιοσύνη να επαναστοιχηθεί με το δίκαιο. Αυτή είναι εξάλλου και η αποστολή της δικαιοσύνης και σεβόμενοι πάντοτε την ανεξαρτησία της θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την απόδοση δικαιοσύνης και δικαίου από δικαστές οι οποίοι δεν θα είναι έμφοβοι και ενδεείς, αλλά με φρόνημα και ευσυνειδησία θα κάνουν το καθήκον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Η συνέντευξη της βουλευτού Ζωής Κωνσταντοπούλου και υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας έχει ως εξής:

-Κυρία Κωνσταντοπούλου, βρισκόμαστε 2-3 ημέρες πριν από τις εκλογές, την κρισιμότερη ίσως αναμέτρηση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ακούγεται συχνά. Είσαστε υποψήφια στην Α' Αθήνας, στο παραδοσιακό προπύργιο, θα έλεγα, της ΝΔ. Τι κλίμα συναντάτε;

-Το κλίμα είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, αισιοδοξία, πείσμα, αποφασιστικότητα των πολιτών, που με πολύ μεγάλη ορμή, με εμπιστοσύνη και με προσδοκία έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις κομματικές, πολιτικές και κοινωνικές προελεύσεις. Είναι κάτι που μας γεμίζει με δύναμη και μας επιφορτίζει με πολύ μεγάλη ευθύνη. Είναι μια αισιοδοξία, που όλα δείχνουν ότι θα αποτυπωθεί στην κάλπη με μια ισχυρή εντολή, με μια ισχυρή αυτοδυναμία.

-Είστε σίγουρη ότι θα εξασφαλίσετε αυτοδυναμία; Το λέτε τόσο κατηγορηματικά.

-Φυσικά, οι εκλογές κρίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά αυτό που εισπράττουμε είναι ένα ορμητικό κύμα εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατά την εκτίμησή μου, όχι απλώς δεν ανακόπτεται, αλλά φουσκώνει μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα.

-Πρόσφατα μιλήσατε για την ανάγκη διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών στις υποθέσεις των μνημονίων, αλλά και όχι μόνο. Ιδιωτικοποιήσεις, κλείσιμο της ΕΡΤ. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να φέρετε στη Βουλή τις σχετικές προτάσεις;

-Η υπόθεση της αποκατάστασης της Δικαιοσύνης, η υπόθεση της λογοδοσίας, η υπόθεση της διαλεύκανσης ανοιχτών πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων που ταυτόχρονα αποτελούν πληγές στη Δημοκρατία και την ισονομία είναι υπόθεση άμεσης προτεραιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί η κοινωνία να πορεύεται με αυτό το διάχυτο αίσθημα αδικίας ούτε μπορούμε να προχωρούμε στο μέλλον με αυτό το κενό λογοδοσίας και την τόσο προκλητική ατιμωρησία, ασυλία, αμνήστευση που έχουν διασφαλίσει στους εαυτούς τους εκείνοι που άσκησαν την εξουσία και μας έφεραν ως εδώ.

-Υπάρχει έτοιμος φάκελος του ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις διαπλοκής;

ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που πέρασε έκανε πάρα πολλή δουλειά στοιχειοθέτησης του αιτήματος να διερευνηθούν ευθύνες και στην υπόθεση του μνημονίου και στην υπόθεση των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στην υπόθεση της ΕΡΤ, αλλά και πάρα πολλή δουλειά για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις υποθέσεις τόσο της εγκληματικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου όσο και της εργαλειοποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αναφέρομαι τόσο στο κλείσιμο της ΕΡΤ όσο και στην εκχώρηση του ψηφιακού φάσματος, αλλά και στην άνευ νομοθετικού πλαισίου λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στη χώρα.

-Δεν φοβάστε μια αναμέτρηση με τους λεγόμενους καναλάρχες;

-Δεν φοβόμαστε τίποτε και κανέναν γιατί μας υποχρεώνει να μη φοβόμαστε ο λαός που μας εμπιστεύεται και το αίσθημα ευθύνης μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να φοβόμαστε, αλλά υποχρέωση να συγκρουστούμε με εκείνα τα συμφέροντα και με εκείνες τις εξωθεσμικές δυνάμεις που τόσα χρόνια στραγγαλίζουν τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ενημέρωση.

-Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, όσο και αν δεν μπορώ να σχολιάσω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, φάνηκε ότι σε κρίσιμες υποθέσεις ουσιαστικά έδινε το πράσινο φως στις κυβερνητικές επιλογές. Αύριο, με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Δικαιοσύνη ή η ηγεσία της βλέπετε να είναι απέναντί σας;

-Πιστεύουμε βαθιά στη διάκριση των εξουσιών και ενοχλούμαστε πολύ από αυτή την επιδεικνυόμενη διαπλοκή εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας που έχει θεσμοθετηθεί δυστυχώς και στο Σύνταγμα με την πρόβλεψη να ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο, από την εκτελεστική εξουσία. Εμείς θα ενισχύσουμε την ανεξάρτητη απονομή της Δικαιοσύνης, θα ενισχύσουμε τη δυνατότητά της να λειτουργεί και να αποδίδει δίκαιο και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αντλούμε αισιοδοξία από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα δικαστήρια, ιδίως του α' βαθμού, αναγνωρίζουν την αντισυνταγματική επίθεση που έχει γίνει επί μνημονίου στους πολίτες, στους εργαζομένους, σε εκείνους οι οποίοι πλήττονται με τον πιο βάναυσο τρόπο από διατάξεις οι οποίες προσκρούουν ευθέως στις δημοκρατικές εγγυήσεις. Είναι πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως εκείνες με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι απολύσεις των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των σχολικών φυλάκων κ.ο.κ. Είναι πολύ σημαντική η απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικό το χαράτσι και αυτή μάλιστα επιβεβαιώθηκε και σε επίπεδο τμήματος του Αρείου Πάγου. Είναι πολύ σημαντικό η Δικαιοσύνη να επαναστοιχηθεί με το δίκαιο. Αυτή είναι εξάλλου και η αποστολή της και σεβόμενοι πάντοτε την ανεξαρτησία της θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την απόδοση δικαιοσύνης και δικαίου από δικαστές οι οποίοι δεν θα είναι έμφοβοι και ενδεείς, αλλά με φρόνημα και ευσυνειδησία θα κάνουν το καθήκον τους.

-Έχετε έτοιμη πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης;

ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει με ενδελεχή τρόπο μια σειρά από προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Δημοκρατίας και των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, νομοθετική πρωτοβουλία στο λαό, προκειμένου η Βουλή να μη συζητά μόνο τα σχέδια νόμου της κυβέρνησης, αλλά και προτάσεις που έρχονται από την κοινωνία, διάρθρωση του κράτους ώστε να ενισχύονται η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση, διαφάνεια στη λειτουργία της Διοίκησης, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία και μια σειρά από άλλες διατάξεις με τις οποίες εκείνο το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε είναι και ο χαρακτήρας του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη θωράκιση των ατομικών - κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και βέβαια τις διαδικασίες εκείνες διασφάλισης ισονομίας και διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους.

-Κυρία Κωνσταντοπούλου, θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με μια προσωπική ερώτηση. Το τελευταίο διάστημα βρεθήκατε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς αρνητικής αντιμετώπισης από πολλές πλευρές. Πόσο σας επηρέασε αυτό;

-Αυτή η επίθεση με πείσμωσε γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι στόχος της ήταν στο πρόσωπό μου ουσιαστικά να εξουθενώσει όλους εκείνους που διανοούνται να αντιστέκονται, να παλεύουν, να αγωνίζονται, συνολικά να απαξιώσει την Αριστερά, συνολικά και ισοπεδωτικά να εξαϋλώσει τις αγωνιστικές δυνάμεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κοινωνίας. Ήταν αυτονόητο καθήκον μου να μην υποκύψω σε αυτή την επίθεση. Από την άλλη, οφείλω να πω ότι τόσο η στήριξη που είχα από τους συντρόφους μου όσο ακόμη περισσότερο η πραγματικά συγκινητική ενδυνάμωση από τους συνανθρώπους μου και από την κοινωνία ήταν οδηγός στο να συνεχίσω με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες και τους απλούς πολίτες που διεκδικούν δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, διεκδικούν δηλαδή όλα αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και κάποιοι θέλουν να τα αφαιρέσουν να συνεχίσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα