Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την επικείμενη αύξηση στο ρεύμα στα κατεχόμενα, το Κυπριακό, το θέμα των «υπηκοοτήτων» και η απάλειψη της Δημοκρατίας σε επίσημες προσκλήσεις για το σημερινό εορτασμό της 90ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κυριαρχούν στις σημερινές πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Γίνεται επίσης λόγος για τον πνιγμό 81χρονου στη Χρυσή Αμμουδιά, την παραδειγματική τιμωρία νεαρού για απόπειρα βιασμού, το πρόβλημα με την τροχαία κίνηση στα κατεχόμενα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Εσύ κοιμήθηκες κι αυτοί που κρεμάστηκαν

ζωντάνεψαν» γράφει ότι από την Τουρκική Δημοκρατία την οποία καθιέρωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, η λέξη Δημοκρατία άρχισε πλέον να αφαιρείται και αναφέρεται στην πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ για την 90η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπου δεν αναγραφόταν η Δημοκρατία. Υποστηρίζει επίσης ότι έναντι της ρήσης του Ατατούρκ «Η κυριαρχία είναι άνευ όρων του λαού», ο Ερντογάν μιλά για «Κυριαρχία άνευ όρων του Αλλάχ» και προσπαθεί να κάνει την Τουρκία ισλαμικό κράτος. Αλλού γράφει ότι η El Sen, συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», έχει φτάσει στα όριά της και δηλώνει ότι ούτε με αυτή την «κυβέρνηση» δεν μπορεί να τα βρει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έναν ακόμη πνιγμό 81χρονου, αυτή τη φορά στην ακτή της Χρυσής Αμμουδιάς.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ένταση για την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα» γράφει ότι η είδηση για ενδεχόμενη αύξηση στην τιμή του ρεύματος έχει ξεσηκώσει τον επιχειρηματικό κόσμο με την οικονομική πλατφόρμα, που αποτελείται από επτά οργανώσεις στα κατεχόμενα, να υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι λύση στα προβλήματα, αλλά θα χειροτερέψει την κατάσταση και θα οδηγήσει επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Αλλού γράφει ότι στην Τουρκία και το ψευδοκράτος γιορτάζεται σήμερα η 90η επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «δικαστήριο» επέβαλε σε 23χρονο την «παραδειγματική τιμωρία» των 3,5 χρόνων φυλάκισης για προσπάθεια βιασμού δύο κοριτσιών στις τουαλέτες συναυλιακού χώρου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Υποψήφιος έκπληξη στο ΡΤΚ, ο Ασίμ Ακανσόι» γράφει ότι στο εκλογικό συνέδριο της 8ης Δεκεμβρίου, όπου οι υποψηφιότητες Σογιέρ και Καλιοντζού δεν φαντάζουν πλέον πιθανές, η ιδέα ενός νέου υποψηφίου υπάρχει στην ατζέντα και φιλοξενεί δήλωση του νυν ΓΓ του κόμματος, Ασίμ Ακανσόι που δηλώνει έτοιμος «να βγω μπροστά». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η οικονομική πλατφόρμα στα κατεχόμενα δηλώνει πως θα «μας βουλιάξετε όλους» διαμαρτυρόμενη για την επικείμενη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλού γράφει ότι η Τουρκική Δημοκρατία γίνεται σήμερα 90 χρόνων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία» αναφέρεται στις αμοιβαίες επισκέψεις των Μαυρογιάννη και Ερτούγ σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα και γράφει ότι ενώ ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη είχε δηλώσει πως είχαν έρθει σε συμφωνία αυτές να πραγματοποιηθούν πριν το τέλος Οκτωβρίου, ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Πηγές των ΗΕ, προσθέτει, τις τοποθετούν στις 31 Οκτωβρίου ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μιλώντας στην Κίπρις δήλωσε ότι περιμένουν το συντονισμό της Αθήνας και της Άγκυρας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν θέλει διάλογο για χάρη του διαλόγου και πρόσθεσε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των ξένων και των ΗΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο κυκλοφορικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα γράφοντας ότι επιστήμονες δηλώνουν πως προκαλεί στρες στη δουλειά και στην προσωπική ζωή.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Μεταβατική περίοδος στις υπηκοότητες» γράφει ότι μέχρι να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία για το θέμα θα δίνονται «υπηκοότητες» μόνο για λόγους γάμου, φιλοξενώντας σχετικές δηλώσεις του «υπουργού» εσωτερικών, Τεμπεριουκέν Ουλουτσιάι που δίδει εξηγήσεις για τη σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η φετινή σοδειά στις ελιές είναι η μισή σχεδόν σε σύγκριση με το 2012, λόγω των καιρικών συνθηκών κατά την ανθοφορία των δέντρων. Αλλού γράφει ότι νέοι που μίλησαν στην εφημερίδα τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας και στα κατεχόμενα μετά την αντίστοιχη απόφαση στην Τουρκία. –

Keywords
Τυχαία Θέματα